Prima pagină » Actualitate » Un nou ordin de la UE pentru români. Vor fi obligați să facă asta
Un nou ordin de la UE pentru români. Vor fi obligați să facă asta

Un nou ordin de la UE pentru români. Vor fi obligați să facă asta

05 aug. 2024, 08:00, 2 ,
B, , h, , în Actualitate

S-a dat un nou ordin de la UE pentru români. Este vorba despre posesorii de telefoane mobile și alte dispozitive. Comisia Europeană a transmis că încărcătorul USB-C va deveni standard pentru toate dispozitivele electronice portabile noi din UE: telefoane mobile, tablete, camere digitale, console de jocuri video portabile, căști, difuzoare portabile, dispozitive electronice pentru citit, mouse-uri și tastaturi. Începând cu 28 decembrie 2024, toate telefoanele, tabletele, căștile, difuzoarele portabile și alte tipuri de dispozitive noi vor trebui să adopte acest standard de încărcare prin cablu. Românii vor fi obligați să facă asta.

Un nou ordin de la UE pentru români

Uniunea Europeană a stabilit o dată limită oficială pentru momentul în care toate telefoanele noi vândute în Uniunea Europeană, inclusiv viitoarele iPhone-uri, vor trebui să utilizeze porturi USB-C pentru încărcarea prin cablu.

Producătorii de laptopuri au la dispoziție o perioadă mai lungă pentru a se conforma noilor reguli. Vor trebui să treacă la portul USB-C până în aprilie 2026. De asemenea, UE a stabilit că dispozitivele care suportă încărcarea rapidă vor trebui să ofere aceeași viteză de încărcare, indiferent de încărcătorul compatibil folosit. Astfel, utilizatorii vor putea încărca dispozitivele la aceeași viteză cu orice încărcător compatibil.

Reguli noi pentru cetățeni

O altă lege îi vizează pe români. Este vorba despre directiva europeană privind repararea produselor, inclusiv a telefoanelor mobile. Produsele sunt reparate și nu înlocuite, contribuind astfel la reducerea deșeurilor și protejarea mediului.

Directiva europeană privind repararea produselor se va aplica în mod egal tuturor companiilor care operează pe piața UE. Producătorii vor avea obligația de a oferi servicii de reparații pentru bunurile enumerate în Anexa II, atâta timp cât acestea sunt supuse cerințelor de reparabilitate. Anexa II cuprinde mașini de spălat, mașini de spălat cu uscător, frigidere, mașini de spălat vase, televizoare, aspiratoare, uscătoare de rufe, echipamente de sudură, smartphone-uri, tablete, telefoane fără fir, servere și produse de stocare a datelor, mărfuri care încorporează baterii de mijloace ușoare de transport. Orice consumator din UE are dreptul de a solicita reparații de la producător, indiferent de locul în care compania își desfășoară activitatea.

Consumatorii vor avea acces la un formular european de informații privind repararea, care îi va ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparație. Acest formular va include detalii despre prețul și durata reparației în funcție de defectul constatat. Pentru a ușura procesul de reparare, va fi creată o platformă europeană online, cu secțiuni dedicate fiecărei țări. Prin intermediul acestei platforme, consumatorii vor putea găsi cu ușurință ateliere locale de reparații, vânzători de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din comunitate.

După expirarea perioadei de garanție, producătorii vor avea în continuare obligația să repare produsele comune de uz casnic, care pot fi reparate din punct de vedere tehnic conform legislației Uniunii Europene. Printre acestea se numără mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar telefoane mobile. Noile norme urmăresc consolidarea pieței reparațiilor în Uniunea Europeană și reducerea costului reparațiilor suportat de consumatori. Producătorii vor fi obligați să ofere piese de schimb și ustensile la un preț rezonabil și le va fi interzis să utilizeze clauze contractuale sau tehnici care împiedică repararea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *