Un nou ordin de la UE pentru români! Uniunea Europeană a decis să interzică anumite arome cu gust de afumat utilizate de industria alimentară. Iată de ce se va interzice asta și când va intra în vigoare această lege.
Un nou ordin de la UE pentru români!
Uniunea Europeană a luat decizia să interzică aromele artificiale cu gust de afumat alimentelor, care sunt nocive pentru sănătate. Aceste arome, care conferă gustul specific de afumat, au fost asociate cu cancerul și infertilitatea, motiv pentru care nu ar trebui să mai fie prezente în alimente.
În urma unor discuții ample cu statele membre și cu părțile interesate, regulamentul stabilește diferite perioade de eliminare treptată pentru a da timp producătorilor și operatorilor să se adapteze la noile norme.
Pentru cazurile în care substanțele sunt adăugate pentru a da o aromă suplimentară (de exemplu în supe, chipsuri, sosuri), perioada de eliminare treptată va fi de 2 ani. Regulamentul va fi adoptat în mod oficial de către Comisie Europeană în următoarele săptămâni, urmând să intre în vigoare în această primăvară.
Când se va adopta regula europeană
Interdicția nu va intra în vigoare imediat, producătorilor de cârnați, sosuri, chipsuri și alte produse cu aromă de afumat li se va acorda o perioadă de tranziție pentru a găsi alternative.
Prima etapă a perioadei de tranziție vizează aromele folosite ca înlocuitori ai metodelor tradiționale de afumare, întâlnite frecvent în produse precum pește afumat, carne afumată, cârnați sau anumite brânzeturi. Producătorilor li se va acorda un termen de cinci ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor. A doua etapă se concentrează pe eliminarea aromelor de fum din produse care nu sunt în mod tradițional afumate, precum supe instant, chipsuri de cartofi sau sosuri.
O altă lege UE îi vizează pe români de anul acesta. Uniunea Europeană va interzice centralele pe gaz și cărbune, iar proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să găsească soluții alternative, fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă. În România, o locuinţă din trei este încălzită cu gaz natural, prin centrale de apartament. Uniunea Europeană vrea să le interzică, din 2040. Sunt țări, precum Germania, care interzic inclusiv reparaţiile. Încă din 2022, Clujul a interzis centralele pe gaz, în construcţiile noi. E singurul judeţ din ţara care a luat această măsură, în timp ce ministerul mediului amâna luarea unei decizii la nivel naţional.
Clădirile publice ar trebui să-şi pună panouri solare, acolo unde se poate. Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii vor trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030. Politicile Uniunii Europene nu se aplică numai în România. UE dorește ca orice clădire nouă, începând cu 2030, să aibă emisii zero și să-şi asigure consumul de energie din surse regenerabile.
De asemenea, vor fi schimbări în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Se va lua în considerare includerea acumulatorilor pentru stocarea energiei în cadrul acestui program. Românii vor primi de la Stat și fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Guvernul promite vouchere în valoare de peste 120.000 de lei pentru cei care stau la casă. Măsurile au în vedere partea din exterior a locuințelor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică.