Prima pagină » Local » Un nou-născut din Iași, diagnosticat cu o malformație congenitală gravă, a primit o șansă! A fost transportat de urgență la Târgu Mureș – FOTO

Un nou-născut din Iași, diagnosticat cu o malformație congenitală gravă, a primit o șansă! A fost transportat de urgență la Târgu Mureș – FOTO

22 aug. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

La Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, un nou-născut de numai 3 luni a fost diagnosticat cu o malformație congenitală cardiacă rară, anume anomalie de arc aortic întrerupt. Medicii ieșeni au decis să-l transfere la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. Acest lucru a salvat viața micuțului

Un sugar a fost diagnosticat cu anomalie de arc aortic întrerupt, o malformație congenitală gravă, care se caracterizează printr-o îngustare a capătului distal al arcului aortic până la închiderea totală a întregului arc aortic. Această malformație este o urgență medico-chirurgicală, în care diagnosticul trebuie stabilit rapid, folosind tehnica cea mai fiabilă și non-invazivă. Din acest motiv, micuțul a fost transportat de urgență la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

Arc aortic întrerupt, o afecțiune care a trimis în operație un nou-născut

poză cu Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași

Medicii ieșeni au decis să-l transfere la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș

Aorta este artera principală care duce sângele oxigenat de la inimă spre organism. Îngustarea aortei înseamnă că ventriculul stâng este mai solicitat să pompeze sângele în zona îngustată. Există însă o formă severă, numită arc aortic întrerupt, reprezentată de faptul că aorta întâmpină dificultăți în a transfera sânge în toate părțile organismului.

„Incidența malformațiilor congenitale cardiace la copii este de opt cazuri la o mie de nou-născuți vii. Malformațiile congenitale cardiace pot apărea ca defecte izolate sau ca parte a unui sindrom genetic. Există peste 400 de sindroame genetice care pot include anomalii cardiovasculare.

Diagnosticul precoce și corect al bolilor cardiace congenitale critice este vital pentru o abordare terapeutică optimă. Întârzierea diagnosticului are impact negativ asupra morbidității și mortalității. Ecocardiografia fetală este principala metodă imagistică în cardiologie”, declară conf. univ. dr. Alina Luca, șef Clinică de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Operația care i-a salvat viața după ce a fost diagnosticat cu o malformație congenitală gravă

Coarctația de aortă sau arcul aortic întrerupt poate fi depistată încă din timpul sarcinii. Dacă un copil are anomalie de arc aortic întrerup și nu a fost diagnosticat în timpul sarcinii, acest lucru se va întâmpla în primele zile de viață, deoarece va avea nevoie urgentă de operație, așa cum s-a întâmplat în cazul nou-născutului diagnosticat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, transferat ulterior la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

„Dintre malformațiile congenitale cardiace la copii, cele mai complexe sunt cele de tipul coarctației de aortă. Cazuri precum anomalii de arc aortic reprezintă marile urgențe cu care ne confruntăm la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sfânta Maria» din Iași.

În decursul lunii mai s-a înregistrat un caz de coarctație a aortei, cu o formă severă de arc aortic întrerupt. Nou-născutul a fost transportat la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, cu care noi avem o colaborare excelentă”, a mai spus conf. univ. dr. Alina Luca, șef Clinică de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Tratamentul pentru o astfel de malformație congenitală constă în operaţie. Aceasta va dilata artera sau va completa secţiunea lipsă. Micuțul a primit șansa la o viață normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`