La Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, un nou-născut a fost diagnosticat cu o malformație congenitală cardiacă rară, tetralogia Fallot cu atrezie pulmonară. Medicii ieșeni au decis să-l transfere la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș
Un nou-născut a fost diagnosticat cu tetralogia Fallot, o malformație cardiacă rară, cauzată de o combinație a patru defecte cardiace care sunt prezente din naștere. Acestea afectează structura inimii ce pompează sângele neoxigenat către restul corpului. Nou-născuții care suferă de această afecțiune au, de obicei, pielea albăstruie, deoarece sângele acestora nu transportă suficient oxigen.
O inimă de nou-născut cu mai multe afecțiuni rare: „Tetralogia Fallot este una din marile urgențe cardiovasculare”
Nou-născutul diagnosticat cu tetralogia Fallot are nevoie de intervenție chirurgicală imediat după naștere pentru a supraviețui. Specialiștii specifică faptul că acest defect congenital este considerat a fi critic. Mai mult decât atât, copilul a fost diagnosticat la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” și cu o altă afecțiune, numită atrezie pulmonară. A fost nevoie de un transfer la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.
„Incidența malformațiilor congenitale cardiace la copii este de opt cazuri la o mie de nou născuți vii. Malformațiile congenitale cardiace pot apărea ca defecte izolate sau ca parte a unui sindrom genetic. Există peste 400 de sindroame genetice. Acestea pot include anomalii cardiovasculare.
Diagnosticul precoce și corect al bolilor cardiace congenitale critice este vital pentru o abordare terapeutică optimă. Întârzierea diagnosticului are impact negativ asupra morbidității și mortalității. Ecocardiografia fetală este principala metodă imagistică în cardiologie”, declară conf. univ. dr. Alina Luca, șef Clinică de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.
Tetralogia Fallot cu atrezie pulmonară, unul dintre cele mai grave cazuri ale Spitalului „Sf. Maria” din Iași
Nou-născutul a fost diagnosticat cu cinci afecțiuni cardiace. Cea de-a cincea este reprezentată de atrezia pulmonară, o afecțiune gravă, deoarece valva pulmonară, care ar trebui în mod normal să se deschidă și să se închidă pentru a permite curgerea normală a sângelui din partea dreaptă a inimii către plămâni, rămâne închisă. Aceasta apare la doar 15 la sută dintre cazurile tetralogie Fallot.
„Dintre malformațiile congenitale cardiace la copii, cele mai complexe sunt cele de tipul coarctație de aortă. Cazuri precum transpoziția de vase mari, trunchiul arterial comun, anomalii de arc aortic, stenoză artică valvulară critică, tetralogia Fallot cu atrezie pulmonară reprezintă marile urgențe cardiovasculare cu care ne confruntăm la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii «Sfânta Maria» din Iași. În decursul lunii mai s-a înregistrat un caz de tetralogie Fallot cu atrezie pulmonară.
Nou-născutul a fost transportat la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, cu care noi avem o colaborare excelentă, în special cu prof. univ. dr. Horațiu Suciu. Alte centre cu care noi avem o colaborare deosebită sunt Spitalul «Grigore Alexandrescu» și Spitalul de Copii «Marie Curie» din București, iar în străinătate cu Policlinica del Cuore «G. Pasquinucci» din Milano”, declară conf. univ. dr. Alina Luca, șef Clinică de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.
Deși în fiecare lună există internări la Clinica de Cardiologie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, de cazuri de malformații congenitale cardiace complexe, diagnosticul de tetralogie Fallot cu atrezie pulmonară, este unul dintre cele mai complexe, care are nevoie de intervenție chirurgicală.