Prima pagină » Actualitate » Un nou laborator ultra-modern, dotat de către o companie privată, la Universitatea Tehnică din Iași – GALERIE FOTO

Un nou laborator ultra-modern, dotat de către o companie privată, la Universitatea Tehnică din Iași – GALERIE FOTO

12 oct. 2019, 04:00,
Valentin Hutanu în Actualitate

Universitatea Tehnică – TUIAȘI „Gheorghe Asachi” din Iași beneficiază de un nou laborator ultra-modern. Acesta a fost dotat de către o importantă companie privată tocmai la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai conducerilor facultății și universității, cât și din managementul companiei, dar și un număr de 30 de studenți. Rectorul Politehnicii ieșene, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a ținut să reliefeze, cu acest prilej, despre importanța digitalizării, a dezvoltării instituționale. Profesorul s-a declarat dezamăgit de faptul că un domeniu atât de interesant și căutat ca Ingineria textilă nu reușește să fie suficient de atractiv pentru tinerii care își caută o carieră.

O nouă investiție, bazată pe un parteneriat public-privat de succes la Iași. Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași este beneficiarul. Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor (DIMA) de la Politehnica ieșeană a inaugurat (joi, 10 octombrie 2019 – n.r.) un nou laborator ultra-modern dotat de către compania ieșeană Gemini CAD Systems. La eveniment au luat parte conducerile facultății și Universității Tehnice, oficiali ai firmei. Și cei 30 de studenți, prezenți, s-au declarat nerăbdători să înceapă utilizarea softurilor de proiectare 3D a căror licență a fost pusă la dispoziție de către companie.

Investiție de 15.000 de euro doar la nivelul aparaturii

Laboratorul se află în clădirea TEX 2 a DIMA și reprezintă o investiție de 15.000 de euro doar la nivelul aparaturii cu care a fost dotat. Pe computerele performante oferite vor lucra studenții. Inclusiv amenajarea spațiului a inclus această finanțare. De asemenea, banii au fost investiți și în licențele programelor în care studenții vor face design 3D . „Mă bucur că sunt aici, în această funcție, la un eveniment atât de important pentru facultate, dar mai ales pentru voi, care sunteți primii beneficiari. Dotarea de care vă veți bucura aduce la zi ceea ce este în domeniu”, le-a transmis studenților, prof. univ. dr. ing. Mariana Ursache, decanul facultății.

Rectorul Cașcaval: „Ingineria textilă nu reușește să fie suficient de atractivă pentru tineri”

Pe acest plan, rectorul TUIAȘI – prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, prezent la inaugurare, a vorbit despre importanța digitalizării, a dezvoltării instituționale. El a spus că, totuși, este dezamăgit de faptul că un domeniu atât de interesant și căutat ca Ingineria textilă nu reușește să fie suficient căutat în rândul tinerilor care își caută o carieră. „Am spus-o de multe ori și o repet: mi se pare ciudat și nedrept faptul că această facultate are o atractivitate forțat mai scăzută decât e normal în această regiune a Moldovei, unde sunt peste 1.500 de companii, firme în domeniul confecțiilor”, a punctat universitarul. Pe de altă parte, el a mai punctat și faptul că, acum, Ingineria textilă este un domeniu smart. „Până ajungem la confecțiile smart, cu materiale care să se adapteze instant nevoilor omului, începem cu un design smart al acestor confecții”, a mai scos în prim-plan rectorul TUIAȘI. În acest laborator, studenții vor face pașii către digitalizare, având un pachet de programare necesar pentru întreaga dezvoltare a produselor, pornind de la proiectare, codificare, încadrare, care să le răspundă la toate nevoile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024