Prima pagină » Local » Un nou Institut de Boli Cardiovasculare va fi ridicat în județul Iași. CJ a aprobat toată documentația pentru cel mai mare proiect din zona Moldovei
Un nou Institut de Boli Cardiovasculare va fi ridicat în județul Iași. CJ a aprobat toată documentația pentru cel mai mare proiect din zona Moldovei

Un nou Institut de Boli Cardiovasculare va fi ridicat în județul Iași. CJ a aprobat toată documentația pentru cel mai mare proiect din zona Moldovei

26 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Consiliul Județean Iași a aprobat ieri încheierea unui protocol cu Ministerul Sănătății, comuna Miroslava și Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” pentru ridicarea noii unități medicale la marginea orașului. Proiectul a fost inițiat de deputatul Petru Movilă, împreună cu prof. dr. Grigore Tinică

În comuna ieșeană Miroslava va fi construit noul Institut Regional de Boli Cardiovasculare. Consiliul Județean Iași a aprobat ieri încheierea unui protocol cu Ministerul Sănătății, comuna Miroslava și Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” pentru ridicarea noii unități medicale la marginea orașului. Noul institut va fi ridicat pe o suprafață de 12 hectare, noua unitate urmând a deservi întreaga populație a Regiunii de Nord-Est

Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, în comuna Miroslava

Plenul Consiliului Județean Iași a avizat ieri, 25 noiembrie 2020, proiectul prin care se va trece la implementarea obiectivului. Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, a explicat în ce constă obiectivul.

„Conform Ordonanței 155/2020, acest spital va fi prins în programul de reziliență. O parte din finanțare vor fi asigurate de la alte proiecte derulate de Guvernul României, Ministerul Sănătății și împrumuturi de la băncile internaționale. Acest institut este de o importanță covârșitoare pentru toată populația Moldovei, fiind unica instituție din UE care acordă asistență medicală cardiovasculară tuturor categoriilor de populație. Închidem cercul, având în vedere că până la etapa actuală tratăm nou-născuții și persoanele vâstnice în aceeași secție. Acest institut va avea toate facilitățile și toate departamentele și secțiile, specialitățile medicinei cardiovasculare. De la boli congenitale până la asistarea circulatorie, transplant de inimă și îngrijiri paleative”, a spus managerul Institutului de Boli Cardiovasculare.

Cum va funcționa noul Institut Regional din jurul municipiului Iași?

Decizia de construire a unui nou institut a fost luată de mai mult timp. Mai ales că în aprilie 2018 actuala clădire din Copou unde funcționează unitatea medicală a fost cuprinsă de un incendiu. Focul a mistuit totul în jur la ultimele două etaje ale clădirii, pagubele fiind însemnate.

„Institutul va fi construit pe o suprafață de 12 hectare în comuna Miroslava. După calculele noastre preliminare, va avea o suprafață desfășurată de mii de metri pătrați. Va fi situat în mai multe corpuri de clădire separate, dar unite prin diferite forme de comunicare, având în vedere tendințele actuale ale evoluțiilor bolilor infecțioase ce ne impun transformarea unei părți a spitalului într-o altă dimensiune. Spațiile tehnice vor fi în afara unității, fiind prevăzut cu mijloace de transport, de comunicare, urmând a fi integral digitalizat”, a adăugat prof. dr. Grigore Tinică.

32 de mii de pacienți tratați an de an la Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou

Institutul de Boli Cardiovasculare ar urma să se mute din zona Copou, unde funcționează de ani buni, în același imobil cu Spitalul „Parhon”.

„IBCV lași este o unitate sanitară terțiară de utilitate publică cu paturi localizată în municipiul lași, finanțată din venituri proprii și din bugetul Ministerului Sănătății reprezentate de furnizarea de servicii medicale, pe bază de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. IBCV lași oferă servicii medicale clinice în regim de spitalizare continuă și de zi dedicate specialităților cardiologie, cardiologie intervențională, electrofiziologie, chirurgie cardiovasculară, pentru aproximativ 32.000 pacienți/an. IBCV funcționează în clădire comună cu Spitalul Clinic «C.I. Parhon» (clinici de urologie, nefrologie și medicină internă). Concret, IBCV lași ocupă în totalitate etajele 4, 5, 6 și parțial parterul celor două clădiri care intră în componența Spitalului «Parhon». În acest spațiu își desfășoară activitatea 42 de medici și 170 de asistente”, se arată în proiectul de hotărâre avizat de plenul CJ Iași.

Proiectul a fost inițiat de deputatul Petru Movilă, împreună cu prof. dr. Grigore Tinică

Unul dintre cei care au inițiat proiectul la nivel național a fost deputatul PMP Petru Movilă. Acesta a avut discuții la nivelul Ministerului Sănătății din postura de membru al Comisiei de Sănătate pentru susținerea obiectivului din județul Iași.

„Este un nou spital pentru boli cardiovasculare, o necesitate fundamentală, raportat la nevoia unui număr mai mare de paturi pentru chirurgia intervențională. Am inițiat acest proiect la începutul anului pe baza unor documentații existente, alături de cadrele didactice ale UMF, managerul Grigore Tinică și Dan Niță, primarul comunei Miroslava. Ca urmare a demersurilor făcute și a sprijinului Ministerului Sănătății, prin ministrul Nelu Tătaru, avem certitudinea că alături de spitalele din Sibiu și Timișoara vom avea un institut nou și la Iași.

Este important și prin faptul că se va mări și numărul de paturi alocat Iașului și Moldovei cu 300 de bucăți. Vom avea specialiști și asta este important. Este importantă implicarea tuturor, iar dacă totul va merge normal, în 4 ani noul Institut poate fi recepționat și poate primi și bolnavi. Odată cu această investiție, Iașul va avea un al doilea spital ridicat de la zero în ultimii ani, un spital cu aparatură nouă”, a spus deputatul Petru Movilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`