Prima pagină » International » Un nou indicator rutier îi pune în dificultate pe șoferi. Ce semnifică și unde poate fi întâlnit semnul rutier

Un nou indicator rutier îi pune în dificultate pe șoferi. Ce semnifică și unde poate fi întâlnit semnul rutier

01 apr. 2024, 16:00,
BZI.ro, în International

Un nou indicator rutier îi pune în dificultate pe șoferi. Chiar și cei mai experimentați șoferi trebuie să fie vigilenți în fața noilor indicatoare. Un semn care stârnește confuzie este cel cu un punct roșu mare și o săgeată neagră, regăsit adesea pe autostrăzi și drumurile principale. Iată ce semnifică și unde poate fi întâlnit semnul rutier.

Un nou indicator rutier îi pune în dificultate pe șoferi

Teoretic toți șoferii ar trebui să cunoască semnele rutiere, însă în realitate unele sunt mai puțin cunoscute pentru șoferii români, întrucât acestea sunt mai degrabă întâlnite în țările din vestul Europei. Șoferii trebuie să fie atenți în fața noilor indicatoare rutiere mai ales când călătoresc în alte țări.

Nerespectarea legislației rutiere poate atrage după sine incidente și amenzi drastice. Un semn care stârnește confuzie este cel cu un punct roșu mare și o săgeată neagră. Acest punct face parte din „ruta roșie”, o rută alternativă menită să evite blocajele de trafic.

De exemplu, în Bavaria, această rută roșie poate fi găsită lângă „tunelul Pfaffensteiner”, unde ambuteiajele sunt dese și pe distanțe lungi.

Unde s-au montat și primele semafoare cu linii albe

Germania a marcat apariția primelor semafoare cu numărătoare inversă, care utilizează linii în locul numerelor convenționale. Această inovație are o semnificație majoră atât pentru șoferi, care pot anticipa momentul când semaforul se va schimba, cât și pentru pietoni, care vor avea un indiciu vizual clar cu privire la timpul rămas pentru traversarea străzii.

Afișajul de numărătoare inversă constă de obicei dintr-o serie de linii albe care arată timpul rămas. Pietonii pot folosi acest afișaj pentru a estima cât timp le mai rămâne pentru a traversa strada. Când numărătoarea inversă a expirat, semaforul pentru pietoni devine roșu, indicând că nu mai este sigur de traversat strada. Cu toate acestea, semafoarele cu numărătoare inversă sunt controversate.

Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Cei care vor să obțină permisul de conducere în anul 2024 sunt nevoiți să facă față unui alt set de reguli. Nu doar procedura de obținere a permisului a fost schimbată, dar s-a introdus și o nouă probă pe care viitorii șoferi trebuie să o treacă. Modificările aduse examenului auto includ introducerea și altor probe practice precum condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea sigură a telefonului mobil, conștientizarea unghiurilor moarte și folosirea sistemelor de asistență pentru șofer. Toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, vor trebui să respecte aceste cerințe. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege UE pentru toți șoferii. Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *