Prima pagină » Local » Un nou focar de COVID-19 în Iași
Un nou focar de COVID-19 în Iași

Un nou focar de COVID-19 în Iași

29 aug. 2020, 16:08,
în Local

Direcția de Sănătate Publică Iași informează cu privire la apariția unui nou focar Covid-19 în județul Iași.

Focarul de COVID-19 a apărut la Societatea Servicii Publice Iași SA, unde sunt 12 cazuri de persoane infectate cu Covid-19.

Măsuri dispuse:

  • Salariații confirmați au fost îndrumați pentru evaluare medicală la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași;
  • Societatea Servicii Publice Iași SA a decis ca persoanele contacți apropiați ai celor pozitivi să se carantineze la domiciliu pentru 5 zile, urmând ca după acest interval să fie testați.

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 29 august 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 2.852 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 73 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.135 au fost externate (cu 34 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).

În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2 cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând la 96.

***

Ținând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reamintesc principalele măsuri care trebuie respectate:

  • purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile publice deschise, începând cu data de 1 august 2020,
  • păstrarea distanţării fizice,
  • igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor, în vederea limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2.

Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus,  să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie.

De asemenea, rugăm persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 și contacții direcți să ofere informații reale și corecte în cadrul anchetei epidemiologice.

Pentru a veni în sprijinul populației, pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Iași se găsesc informații privind conduita de urmat în cazul persoanelor depistate pozitiv și a contacților direcți, după cum urmează:

CE TREBUIE SĂ FACEŢI DACĂ SUNTEŢI CONFIRMAT PE BAZA REZULTATELOR TESTELOR DE LABORATOR RT-PCR:

Pacientul confirmat pozitiv prin test de laborator se va prezenta urgent la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi, pentru evaluare clinică şi paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcţie de starea de sănătate a pacientului;

     ATENŢIE!

  • Doar medicul curant din spitalele suport COVID-19 solicită Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi eliberarea Deciziei de izolare. În baza acestei decizii, medicul de familie va elibera concediul medical după împlinirea celor 14 zile de izolare.
  • Neprezentarea la spital pentru evaluare clinică şi paraclinică duce la imposibilitatea eliberarii deciziei de izolare, necesară acordării concediului medical.
  • Pacientul confirmat pozitiv cu COVID-19 comunică medicului de familie rezultatul testului, telefonic sau prin e-mail.
  • De asemenea, pacientul pozitiv identifică de urgenţă contacţii direcţi din ultimele 14 zile (persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute, persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m) şi pregăteşte o listă cu nume, prenume şi numere de telefon şi îi anunţă să se izoleze la domiciliu şi să aştepte să fie contactaţi telefonic de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.
  • Persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă cu un caz confirmat sunt considerate contacţi direcţi şi se izoleaza la domiciliu.

O PERSOANĂ ESTE CONTACT  DIRECT CU UN PACIENT POZITIV DACĂ SE REGĂSEŞTE ÎNTR-UNA DIN URMĂTOARELE SITUAŢII:

  • Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
    • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);
    • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute;
    • Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`