Prima pagină » Economic Local » Un nou drum forestier va fi amenajat în județul Iași! Costurile sunt de 500.000 de euro
Un nou drum forestier va fi amenajat în județul Iași! Costurile sunt de 500.000 de euro

Un nou drum forestier va fi amenajat în județul Iași! Costurile sunt de 500.000 de euro

22 dec. 2023, 02:00,
Ciprian BOARU în Economic Local

În județul Iași va fi amenajat un nou drum forestier. Licitația pentru execuția lucrărilor este programată la începutul anului 2024. Oferta constructorilor cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva RA anunță investiții în județul Iași. Este vorba despre amenajarea unui drum forestier în comuna Ciortești, arondat Ocolului Silvic Răducăneni. Pe data de 09.01.2024 este programată licitația pentru realizarea lucrărilor. Valoarea estimată a contractului este de 2.499.443 de lei, fără TVA, aproape 500.000 de euro.

„Necesitatea construirii drumului forestier Ciortești este susținută în primul rând de nevoia valorificării produselor lemnoase ale pădurii ce urmează a fi exploatate și pentru o gospodărire corespunzătoare a pădurii. Economiile realizate la cheltuielile de transport pentru această cantitate constituie un alt motiv, poate la fel de important, care justifică economic investiția. Pentru calculul traficului mediu anual se va lua în calcul valoarea cotei anuale posibile de exploatat. Astfel, se preconizează un trafic mediu anual de 1.000 tone (1.044 metri cubi/an). Acest trafic încadrează drumul forestier proiectat în categoria drumurilor secundare, fiind astfel necesară adoptarea unor elemente geometrice corespunzătoare acestei categorii, conform normativelor de proiectare în vigoare”, se arată în caietul de sarcini.

Totodată, în primăvara anului 2022, Ocolul Silvic Dobrovăț a demarat o campanie de împădurire la care s-au adunat mai mulți voluntari. Puieții folosiți provin din pepinierele din Iași.

Drumul forestier din județul Iași va avea peste 3 kilometri

Conform proiectului, drumul va avea o lungime de 3.150 de metri. Amenajarea terenului constă în curățarea crengilor, evacuarea cioatelor, realizarea platformei drumului, realizarea șanțurilor laterale din pământ și realizarea sistemului rutier (strat de fundație, strat de uzură din pietriș concasat în grosime medie de 15 cm).

„Prin realizarea drumului forestier Ciortești se va realiza și conexiunea la rețeaua de drumuri județene – DJ244D. Din punct de vedere social, construirea drumului forestier va asigura accesul mai rapid al personalului silvic de teren și muncitori forestieri la locul de realizare a lucrărilor silvice și a exploatărilor forestiere, se va asigura și accesul facil la cantonul silvic Crâșnița 4. Aspectul ecologic al obiectivului de investiții constă în asigurarea accesului rapid a mașinilor și a utilajelor de intervenție pentru stingerea incendiilor și a personalului silvic de teren pentru urmărirea stării fitosanitare a pădurii”, se mai arată în documentația procedurii.

Durata de exploatare a drumului este de maximum 24 de ani. La un moment dat, în pădurea de la Dobrovăț a fost semnalată prezența urșilor pentru o scurtă durată.

Au fost alocate fonduri și pentru pădurea Dobrovăț

În cursul anului 2023, Romsilva a lansat și licitația pentru reabilitarea drumurilor forestiere Știubei și Știubeilor, identificate în pădurea comunei Dobrovăț. Valoarea estimată a contractului este de 7.769.667 de lei, fără TVA, aproape 1,5 milioane de euro. Cele două drumuri forestiere au o lungime de aproape 7 kilometri. Conform contractului, acestea vor fi reabilitate prin așternerea mai multor straturi din împietruire, balast și a unui strat nou de uzură din piatră spartă cu o grosime de 15 centimetri.

Un nou drum forestier va fi amenajat în județul Iași, după ce comisia de evaluare va alege oferta cea mai bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024