O femeie de 73 de ani, din Sibiu, care s-a infectat cu virusul West Nile, a murit astăzi.
Potrivit DSP Sibiu, simptomele au apărut la jumătatea lunii august. Este vorba despre febră, frisoane, dureri de cap și dezorientare. Femeia a fost internată la ATI.
Autoritățile au făcut o anchetă și au stabilit că pacienta nu a călătorit în zone „cu activitate cunoscută a populației de țânțari sau în alte țări”.
Pe 24 august a fost comunicat la DSP Sibiu rezultatul pozitiv pentru setul 1 de probe de laborator, au precizat autoritățile.
Decesul a fost anunțat astăzi.
Risc de îmbolnăvire cu virusul West Nile
Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.
În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:
evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari;
eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă).
Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:
febră
durere de cap intensă
dureri musculare
vărsături
erupţii cutanate
În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.