Prima pagină » National » Un nou cutremur pe piața imobiliară. Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor

Un nou cutremur pe piața imobiliară. Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor

12 apr. 2024, 14:00, 2 ,
în National

Un nou cutremur pe piața imobiliară. Analiștii economici sunt de părere că va veni un val de scunpiri neașteptate nu doar la apartamente, ci și la case. Iată ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor și ce trebuie să știe viitori proprietari.

Un nou cutremur pe piața imobiliară

Prețurile locuințelor se vor dubla în următorii zece ani, consideră specialiștii în domeniul imobiliar. Scumpirile vor fi valabile nu doar pentru România, ci și pentru ceelelalte state europene. Prețurile vor continua să crească în orașele mari, iar din statistici se pare că Spania este preferată de bogații lumii când vine vorba de locuințe.

„Spania este la modă și este cea mai dorită țară în care vor să trăiască oamenii bogați din întreaga lume. Este adevărat că există cumpărători naționali care și-ar dori să cumpere și nu au bani să facă acest lucru, iar creșterea dobânzilor le îngreunează. Dar Spania este o țară foarte interesantă și acum este privită de cumpărători din toată lumea, din America Latină, din Europa, din Statele Unite, care vor să locuiască aici.

Din acest motiv, în zonele prime și orașele mari prețurile vor continua să crească. Ce s-a întâmplat în orașe precum Londra, New York sau Paris se va întâmpla și aici. Poate că prețurile pe un an nu vor crește, dar pe o perioadă mai lungă, 10 până la 20 de ani, se pot chiar dubla. Este adevărat că acest lucru este rău pentru cetățenii naționali, pentru că nu au la fel de mulți bani ca cetățenii internaționali, dar s-a întâmplat în fiecare oraș important din lume.”, au declarat Alex Vaughan și Stijn Teeuwen, specialiști în domeniul imobiliar de lux în Spania.

Care sunt județele cu cele mai scumpe apartamente din țară

Prețurile apartamentelor este în continuă creștere, iar specialiștii în imobiliare  sunt de părere că locuințele vor fi și mai scumpe în următoarele luni. Brașovul se situează după Cluj, dar peste Capitală în privința prețurilor pentru apartamente.

Prețul mediu pe metru pătrat, în Timișoara, pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.556 euro, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.541 euro/metru pătrat.

În Iași, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 9%, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%,. Cert este că piața imobiliară va exploda în această primăvară. Locuințele sunt tot mai scumpe, însă cererile rămân la fel de mari. Deocamdată, pe lista celor mai ieftine centre regionale ale țării se află Iașul. Chiar dacă în momentul de faţă cumpărătorii din Iaşi plătesc cu 9% mai mult pentru apartamentele pe care le cumpără, preţurile se menţin pe plan local la un nivel foarte scăzut.

Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Prețurile apartamentelor este în continuă creștere, iar specialiștii în imobiliare  sunt de părere că locuințele vor fi și mai scumpe în următoarele luni.

Comentarii
  • Da da, sigur. E moarta toata piata, ce scumpiri viseaza astia :))

  • Auziți ce spune idiotul ăsta care a scris aceste bazaconii, cică ”Chiar dacă în momentul de faţă cumpărătorii din Iaşi plătesc cu 9% mai mult pentru apartamentele pe care le cumpără, preţurile se menţin pe plan local la un nivel foarte scăzut” !! Da, prețurile se mențin la un nivel foarte”scăzut”, așa cum se mențin și nr. tău de neuroni, la un nivel foarte scăzut. CAre 1500/mp, ar fi bine așa, dar am văzut că unii vor 1900 -2000/mp. Bine, ei cer, dar o să primească la ”sf. așteaptă”. Un nenorocit voia 60.000 euro pe o garsonieră de 24mp., și aceea la etajul 7. Una este să ceri, și alta este să și primești(oferta) cât ai cerut, dar unii zic că DAAA, cu atât se vând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *