Prima pagină » Actualitate » Un nou caz de infecție cu Omicron, în România. Bilanțul oficial a ajuns la 3
Un nou caz de infecție cu Omicron, în România. Bilanțul oficial a ajuns la 3

Un nou caz de infecție cu Omicron, în România. Bilanțul oficial a ajuns la 3

09 dec. 2021, 14:52,
în Actualitate

Un nou caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România. Până în prezent, au fost confirmate 3 cazuri cu varianta Omicron a virusului Covid-19.

„Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu pasagera cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021 și care a fost confirmată cu tulpina Omicron în data de 4 decembrie 2021. Bărbatul este izolat la domiciliu, iar starea sa de sănătate este bună. Este vaccinat cu schema completă de vaccinare”, a declarat Grupul de Comunicare Strategică.

Care sunt simptomele infectării cu tulpina Omicron

Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat care sunt simptomele Omicron. Cele mai frecvente simptome acuzate de persoanele infectate cu noua mutație sunt durerile în gât (angină sau faringită). Profesorul xplică faptul că formele sunt la început asimptomatice sau un pic simptomatice.

„La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Şi un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, spune prof. Adrian Streinu-Cercel.

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare anti-Covid-19, a declarat că Omicron este cea mai adaptată variantă care există şi are nu mai puțin de 30 de mutaţii.

„Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare faţă de formele severe de boală. Şi persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinaţii sau cei care nu au fost expuşi bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Primul caz de infectare cu noua tulpină africană, depistat în Europa

Belgia este prima ţară europeană care a anunțat că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529, un bărbat care a revenit din Egipt la data de 11 noiembrie 2021, relatează AFP.

”Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.

Potrivit virusologului Marc Van Ranst, acest călător a revenit din Egipt la 11 noiembrie. Mai multe ţări şi-au închis frontierele călătorilor din sudul Africii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`