Prima pagină » Actualitate » Un nou avertisment! Coronavirusul se poate transmite și așa
Un nou avertisment! Coronavirusul se poate transmite și așa

Un nou avertisment! Coronavirusul se poate transmite și așa

21 iun. 2020, 17:44,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Un nou avertisment! Conform unui nou ordin, se cere evitarea folosirii aerului condiţionat pentru a preveni răspândirea Covid-19. Un ordin comun al ministerelor Muncii şi Sănătăţii le recomandă angajatorilor să nu pornească instalaţiile de climatizare.

„Dacă stai în calea fluxului de aer condiţionat, curentul de aer poate să împingă particulele microscopice din salivă mai departe de distanţa de siguranţă de doi metri şi atunci există o creştere teoretică a riscului de infectare” a explicat Bogdan Nica, medic şef DSP Prahova.

Un nou avertisment: Coronavirusul se poate transmite prin aer condiționat

Cei care vor să folosească totuşi aerul condiţionat, trebuie să dezinfecteze aparatele şi să nebulizeze încăperile, investiţii pe care puţine instituţii şi le permit sau şi le asumă. Drept urmare, multe spaţii închise din sistemul public său privat se transformă în saune.

Numărul de infectări, motiv de îngrijorare

Alexandru Rafila a vorbit despre creșterea cazurilor de infecție cu coronavirus din România. Acesta a afirmat că momentan nu știe dacă trebuie să ne îngrijoreze situația însă nu ar trebui să ne liniștim. De asemenea, Alexandru Rafila a menționat că situația din aziluri trebuie ținută sub control deoarece în acestea au fost descoperite foarte multe persoane infectate cu noul virus care au dezvoltat sau erau predispuse să dezvolte forme grave.

„Nu știu dacă trebuie să ne îngrijorăm, dar nu putem nici să stăm liniștiți. Ne găsim într-o situație în care nu putem să nu luăm în calcul posibilitatea ca anumite spitale de boli infecțioase să fie suprasolicitate. Chiar și la noi, la Institutul Matei Balș, a crescut numărul de internări zilnice.

Sunt importante câteva elemente. Să vedem cine se infectează, dacă sunt persoane din categorii la risc sau persoane vârstnice, la care probabilitatea de apariție a unor complicații și implicit a necesității terapiei intensive este mai mare. Acolo poate apărea un blocaj foarte important. De asemenea, trebuie să vedem dacă focarele care apar în diverse locuri din țară sunt suficient de bine gestionate, monitorizate, încât să nu se răspândească infecția în comunitatea în care ele se manifestă. Mă refer la căminele de vârstnici, unde, știți bine, au apărut cazuri și există riscuri mari să apară un număr mare de cazuri care să se complice și să apară forme grave”, a declarat Alexandru Rafila.

Nelu Tătaru: „Sper să nu fie al doilea val”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vorbit despre situația alarmantă din ultimele zile în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a afirmat că speră să nu fie vorba despre un al doilea val de COVID-19.

”Sper ca în perioada următoare, după ce avem o distanţă oarecare de 7-10 zile de la a treia perioada de relaxare, să revenim ca număr de cazuri într-un context în scădere. Suntem la 4 zile cu peste 300 de cazuri, cam la 7 zile în creştere. Sper să nu fie al doilea val. Nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia.

Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând pe spiritul civic. Sper să fie o creştere progresivă şi sporadică, nu una exponenţială, ca să ne gândim ca la 1 iulie să avem o alta măsură de relaxare, iar la 15 iulie-inceputul lunii august să avem o viaţă cvasinormală, dar depinde numai de noi. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu această transmitere comunitară, dar subliminală, nu accentuată, trebuie să pregătim momentul toamna-iarnă. Totul depinde de noi”, a declarat Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`