15 spitale nu pot raporta servicii medicale, iar pacienții așteaptă în camerele de gardă după ce luni dimineață, 12 februarie 2024, ar fi fost un atac cibernetic.
Printre cele 15 spitale, cel puțin trei sunt din București. Este vorba despre Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni.
Atac cibernetic la 15 spitale din România
Aceste spitale au închiriat acest sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață.
Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.
La Institutul Marius Nasta sunt foarte mulți pacienți care așteaptă la camera de gardă pentru că nu se poate opera niciun serviciu în acest sistem, a declarat managerul spitalului.
Nu e o comunicare oficială pe această temă. Managerii spitalelor au confirmat însă că sistemul nu funcționează.
De asemenea, la Spitalul CF 2 holurile sunt pline de pacienți nervoși cărora li s-a spus că nu funcționează nimic după ce instituția medicală ar fi fost victima unui atac cibernetic.
Atac cibernetic la DNSC
La finalul lunii ianuarie, în cursul nopții, între ora 1 și 7 dimineața, site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a fost atacat, cu o pondere de circa 18.000 de accesări pe secundă, spune, miercuri, ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, relatează Mediafax.
Ministrul Bogdan Gruia Ivan a spus că după atacul cibernetic, în momentul de față efectele sunt nule pentru site-ul DNSC. „Nu au fost copiate fișiere, nu au fost aduse într-o stare nefuncțională site-ul. El funcționează și este priotejat”, a spusu minsitrul. De asemenea, în ședința de guvern, prin modificarea art. 25 din Legea 58 a securității cibernetice adoptată miercuri, ministrul spune că s-au creat premise foarte clare pentru modul în care instituțiile statului trebuie să fie informate în cel mult 48 de ore despre orice situație în care infrastructura unei entități este afectată pentru a identifica, „pentru a corecta și pentru a evita cât mai mult acest risc de securitate cibernetică”. „Este un element extrem de important pentru care astăzi am adoptat acest act normativ și de asemenea, vreau să vă spun că avem în lucru o altă modificare la Legea 58, art. 3 care urmează să fie adusă în fața Guvernului”, a mai spus Ivan.
Anunțul survine după ce o breşă de securitate a avut loc marţi, pe site-ul Camerei Deputaţilor. Instituţia precizează că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost notificat despre breşa de securitate pe site-ul Camera Deputaţilor, a declarat Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC. Instituţia colaborează, în acest moment, cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului.
Ca sa fie clar despre ce-i vorba : nu pot face hartzoagele, de aia stau. De tratat pot trata bolnavul, dar nu au voie fara hartzoage. Ma intreb cum oare medicii de acuma 40 de ani reuseau sa-i vindece pe oameni, desi n-aveau server.
bine. inteleg ca doctorul fara server este mort. intrebarea e de ce? ca doctorul se pricepe la server cat ma pricep eu la medicina.