Prima pagină » National » Un nor de praf din Sahara „excepțional de dens” lovește în Europa și va genera probleme mari. Ce spun specialiștii ANM
Un nor de praf din Sahara „excepțional de dens” lovește în Europa și va genera probleme mari. Ce spun specialiștii ANM

Un nor de praf din Sahara „excepțional de dens” lovește în Europa și va genera probleme mari. Ce spun specialiștii ANM

09 apr. 2024, 23:20,
în National

Un nor de praf din Sahara „excepțional de dens” lovește în Europa și va genera probleme mari. Totuși, specialiștii ANM arată că acest val nu va afecta și România. Cei de la ANM preiau un avertisment lansat de serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene. Norul de praf saharian va reduce vizibilitatea și va conține particule foarte mici care pot afecta persoanele cu probleme de respirație, dar și persoanele sănătoase.

„În perioada 9 aprilie, ora 17:00 – 11 aprilie, ora 18:00, circulaţia aerului deasupra continentului european nu va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României”, transmite Administraţia Naţională de Meteorologie.

Zonele afectate

Norul format în Sahara a întrat în Europa prin Spania și va ajunge în Franța, în Germania și în sud-estul Marii Britanii. Marți, norul va părăsi continentul trecând peste Suedia, Finlanda, Marea Baltică și nord-vestul Rusiei.

Specialiștii susțin că vremea caldă a favorizat formarea și călătoria norului de praf african. Deși nu este neobișnuit ca praful din Sahara să ajungă în Europa, în ultimii ani a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade, schimbările climei reprezentând explicația, mai spun experții. Primii doi nori de praf au traversat Europa peste Marea Mediterană și sudul Europei.

Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara au avertizat că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.

Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *