Un muncitor de 65 de ani a căzut de la înălțime în timp ce efectua lucrări de construire. Bărbatul se afla pe o scară, fără echipament de protecție, și acum cere daune morale în valoare de 50.000 de lei de la inginerul responsabil de organizarea și supravegherea lucrărilor pe șantier. Se pare că muncitorii nu au primit niciodată cască de protecție sau centură de siguranță de la firma de construcții.
Muncitor accidentat pe șantier cere despăgubiri de 50.000 de lei
Incidentul a avut loc în anul 2018. Ioan Bumbaru, în vârstă de 65 de ani la acel moment, se afla la locul de muncă, pe șantier. S-a urcat pe o scară culisantă și, fiind la înălțimea de 1 metru, a alunecat și a căzut. Bărbatul a suferit mai multe traumatisme, fractură de boltă craniană și contuzie hemoragică, leziuni care au necesitat 65-70 de zile de îngrijire medicală. De asemenea, conform normelor legale, bărbatul depășise vârsta maximă admisă pentru lucrul la înălțime, care era de 50 de ani. Cu toate acestea, el a fost lăsat să efectueze sarcini periculoase fără supraveghere adecvată și fără echipament de protecție.
Vinovat, în acest caz, este firma de construcții româno-italiană, SC Emit Grup RO – Eecole Marelli Impianti Tecnologici SRL, și Marius-lonuț Mihăilescu, inginer constructor în cadrul societății, pentru că nu au luat toate măsurile legale de securitate și sănătate în muncă, privind activitatea desfășurată la înălțime de către angajatul Ioan Bumbaru la punctul de lucru al societății, organizat la o stație de epurare din județul Vaslui. Pe 29 ianuarie 2025 a fost un nou termen de judecată la Curtea de Apel Iași, unde ambele părți au făcut apel. La proces a participat și un martor al incidentului.
„În ziua respectivă mai aveam de strâns câteva șuruburi de la bazinul de apă și l-am rugat pe colegul meu, Bumbaru, să mă ajute, să țină scara. Scara era formată din două scări culisante și una simplă. Cele două bucăți culisante care au rămas la bază erau legate cu sârmă. Pentru că eu nu puteam să stau stabil pe scară, l-am rugat să mă susțină. S-a oferit el să se urce, și în timp ce se urca, scara a făcut balans și el a alunecat. După ce Mihăilescu mi-a dat instrucțiunile despre lucrări, a plecat. În mod normal, domnul Mihăilescu trebuia să stea cu noi, să supravegheze lucrările, dar avea și alte lucrări atunci. Așa se procedează de obicei. Verbal, telefonic, mi-a spus să avem grijă, să nu ne accidentăm. Nici eu și nici domnul Bumbaru nu aveam nici căști și nici centură, având în vedere că aveam lucrări în aer, la o înălțime mare. Noi semnăm un instructaj la fiecare 3 luni, știind că trebuie să primesc casca și centura pentru lucrări, dar nici eu, nici colegul meu nu am primit niciodată acestea. Am primit deja după incident. Acest lucru era pentru că, în celelalte cazuri, nu erau lucrări de mare aventură. În ziua când a venit la muncă, Bumbaru nu era în stare de ebrietate. În ziua respectivă am venit, cu mașina, cu el și nu avea niciun semn că era sub influența băuturilor alcoolice. Bumbaru nu avea voie să lucreze la înălțime, trebuia să fie până la 50 de ani, el avea peste 60 de ani. A căzut de la înălțimea de 1 metru sau 1 metru și ceva, de la mijlocul scării”, a mărturisit în instanță Mircea Balmuș, colegul de muncă al bărbatului accidentat.
Ioan Bumbaru dorește majorarea sumei despăgubirilor
Partea vătămată, Ioan Bumbaru, împreună cu avocatul său, intenționează să solicite o majorare a sumei despăgubirii, considerând că prejudiciul suferit este mult mai mare decât cel estimat inițial. Aceștia argumentează că accidentul i-a afectat semnificativ starea de sănătate și capacitatea de muncă, motiv pentru care suma cerută inițial, de 50.000 de lei, nu este suficientă pentru a acoperi daunele morale și fizice suferite.
„A fost un dosar destul de greu, parte responsabilă civilmente fiind o mare și importantă societate româno-italiană. S-au efectuat expertize de specialitate în cauză și s-au disputat norme care reglementează activitatea de lucru la înălțime. Am avut câștig de cauză la Judecătoria Vaslui. Așteptăm acum soluția Curții de Apel Iași”, a declarat Răzvan Huțanu, avocatul victimei.
Procesul continuă, iar instanța urmează să decidă dacă inginerul responsabil va fi obligat să plătească despăgubirile cerute de muncitorul de pe șantier, care cere suma de 50.000 de lei.