Prima pagină » International » Un model transgender celebru, ucis în Georgia, la o zi după adoptarea legii „anti-LGBTQ+”
Un model transgender celebru, ucis în Georgia, la o zi după adoptarea legii „anti-LGBTQ+”

Un model transgender celebru, ucis în Georgia, la o zi după adoptarea legii „anti-LGBTQ+”

19 sept. 2024, 21:20, 1 ,
Redacția BZI în International

Un cunoscut model transgender georgian a fost ucis la o zi după ce guvernul a adoptat o lege care va impune restricții majore membrilor comunității LGBTQ+ în țară, scrie The Guardian.

Ministerul de Interne al Georgiei a declarat că Kesaria Abramidze, în vârstă de 37 de ani, ar fi fost înjunghiată miercuri în apartamentul ei din Tbilisi.

Un bărbat a fost arestat în legătură cu crima

Presa georgiană a raportat ulterior că un bărbat a fost arestat în legătură cu crima.

Moartea lui Abramidze survine imediat după adoptarea unei legi controversate privind „valorile familiei și protecția minorilor”, care le va permite oficialilor să scoată în afara legii evenimentele Pride și să cenzureze filmele și cărțile.

Potrivit textului, persoanelor LGBT le este interzis să se căsătorească și să adopte copii, să efectueze operații ca parte a unei tranziții transgender și să schimbe marcajul de gen în documente, să vorbească despre persoanele LGBT+ în școli și mass-media și să organizeze festivaluri și întâlniri.

Se preconizează că va fi un alt punct de dispută între Georgia și UE, în timp ce țara încearcă să adere la blocul comunitar.

Deși motivul din spatele morții lui Abramidze rămâne neclar, moartea acesteia a fost rapid considerată de societatea civilă georgiană ca făcând parte dintr-o campanie de stat împotriva minorităților din țară.

Proiectul de lege, introdus inițial de partidul de guvernământ Visul Georgian în vară, reflectă legile adoptate în Rusia vecină

Criticii susțin că proiectul de lege, introdus inițial de partidul de guvernământ Visul Georgian în vară, reflectă legile adoptate în Rusia vecină, unde autoritățile au implementat o serie de măsuri represive anti-LGBTQ+ în ultimul deceniu.

Sub conducerea partidului Visul Georgian, care a adoptat o poziție din ce în ce mai antiliberală, țara a înregistrat o creștere a violenței împotriva comunității LGBTQ+.

Anul trecut, sute de opozanți ai drepturilor homosexualilor au luat cu asalt un festival LGBTQ+ din Tbilisi, forțând anularea evenimentului. Anul acesta, zeci de mii de persoane au mărșăluit în capitală pentru a promova „valorile familiei tradiționale” în cadrul unui eveniment la care a participat partidul de guvernământ împreună cu biserica ortodoxă profund conservatoare și influentă.

„Există o corelație directă între utilizarea discursului instigator la ură în politică și crimele motivate de ură”, a declarat Centrul pentru justiție socială, un grup pentru drepturile omului cu sediul la Tbilisi, în declarația sa de reacție la crimă.

„A trecut aproape un an de când guvernul visului georgian folosește agresiv limbajul homo/bi/transfobic și îl cultivă cu mijloace de propagandă în masă”, a adăugat acesta.

Miercuri, Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a cerut guvernului georgian să retragă legea privind „valorile familiei”, avertizând că aceasta ar afecta șansele Georgiei de a adera la blocul comunitar. Legislația ar „spori discriminarea și stigmatizarea”, a declarat el pe X.

În urma morții lui Abramidze, Michael Roth, președintele Partidului Social Democrat al Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului din Germania, a reluat acest apel. „Cei care seamănă ură vor culege violență. Kesaria Abramidze a fost ucisă la doar o zi după ce parlamentul georgian a adoptat legea anti-LGBTI”, a scris Roth pe X.

Introducerea legii restrictive anti-LGBT are loc cu doar cinci săptămâni înainte de alegerile parlamentare pe care mulți din interiorul și din afara țării le consideră un test decisiv pentru a afla dacă Georgia, cândva unul dintre cele mai pro-occidentale state ex-sovietice, se va apropia acum de Rusia.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`