Prima pagină » International » Un minor a câștigat dreptul de a se vaccina fără acordul tatălui său. Copilul i-a emoționat pe judecători
Un minor a câștigat dreptul de a se vaccina fără acordul tatălui său. Copilul i-a emoționat pe judecători

Un minor a câștigat dreptul de a se vaccina fără acordul tatălui său. Copilul i-a emoționat pe judecători

24 sept. 2021, 10:17,
Roxana Butuc în International

Un băiat de 12 ani a cerut în instanță să fie lăsat să se vaccineze împotriva noului coronavirus, fără a primi acordul tatălui său, care era împotriva vaccinului anti-Covid-19 pentru posibilitatea aparițiilor efectelor adverse pe termen lung.

Mama copilului și-a dat acordul ca acesta să fie vaccinat însă tatăl a fost complet împotrivă.

Judecătorii au permis unui copil să se vaccineze fără permisiunea tatălui

În Olanda, un minor în vârstă de 12 ani, și-a câștigat dreptul în instanță de a se vaccina împotriva Covid-19, deși tatăl său era total împotrivă. Motivul invocat de copil a fost acela de a-și putea vizita bunica bolnavă de cancer căruia doctorii nu i-au mai dat mult timp de trăit.

Judecătorul olandez Bart Tromp de la tribunalul districtual din Groningen (nord) Olanda a dat hotărârea ca minorul să fie vaccinat de urgență, întrucât motivului invocat de minor este mult mai importante decât interesele invocate de tatăl său.

Conform documentelor, bunica băiatului suferă de „cancer pulmonar cu metastaze aflată la sfârșitul vieții”. Tot în documente, mai este menționat:

„Minorul vrea să petreacă cât mai mult timp cu ea, însă nu este vaccinat. Îi este frică să nu-şi infecteze bunica. În acest caz, contaminarea, dacă ar avea loc, ar constitui un pericol mortal.”

Copiii în Olanda se pot vaccina doar cu acordul ambilor părinți

În Olanda, vaccinul la minorii între 12-17 ani se administrează doar dacă există în scris acordul ambilor părinți. În cazul de față, părinții băiatului erau divorțați. Acesta a primit acordul de la mama sa dorind ca băiatul săi să aibă posibilitatea de a petrece cât mai mult timp cu bunica lui, însă tatăl său nu a acceptat.

Tatăl este un vaccino-sceptic, argumentând că acestea încă nu sunt sigure și că ar putea aduce „riscuri mari pentru organele reproductive pe termen lung”.

Cu toate astea, judecătorul a declarat că bazele științifice ale motivelor invocate de tatăl minorului sunt inexistente. Mai mult decât atât, legislația olandeză oferă autoritatea judecătorilor de a lua decizii pentru un minor, dacă acestea sunt în interesul și spre binele copilului, chiar dacă lipsește acordul părinților.

Doi minori au fost vaccinați fără acordul părinților

Amintim din edițiile trecută ale Cotidianului „BZI”, un caz în care două minore aflate într-un centru de plasament din județul Dolj, au fost vaccinte împotriva noului coronavirus fără acordul părinților.

Reprezentații de la Direcția pentru Protecția Copilului din Dolj au luat decizia ca fetele să fie vaccinate împotriva noului coronavirus fără ca părinții să fie anunțați. Tatăl fetei a plecat în străinătate pentru a-și îmbunătăți situația financiară și a le putea lua pe fete acasă. Acesta susține că nu a fost contactat pentru a-și da acordul în privința administrării vaccinului.

Formular privind vaccinarea anti-Covid-19

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus a elevilor minori va fi lansat în unitățile de învățământ prin intermediul inspectoratelor școlare județene.

„Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării”, a transmis ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *