Jaroslav Haščák, miliardarul slovac, care conduce grupul Penta Investments, a fost arestat pentru corupţie şi spălare de bani. În România, acesta are are farmaciile Sensiblu şi casele de pariuri Fortuna.
Potrivit Ziarului Financiar, în urma unui raid asupra sediului Penta, cofondatorul Penta Investments a fost reţinut de poliţia slovacă şi acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani.
În acest moment, încă nu sunt disponibile declaraţii din partea poliţiei slovace sau din partea Penta Investments. Acest grup deține în țara noastră un lanț de case de pariuri. Acum doi ani a cumpărat ADPharma, cel mai mare grup Pharma de România, care controlează un lanț cunoscut de farmacii.
Afacerile lui Jaroslav Haščák
Fondul de investiţii Penta Investments a fost înființat în anul 1994, la doi ani după divizarea Cehoslovaciei, de către Jaroslav Haščák, alături de partenerii săi Marek Dospiva.
În anul următor, 1995, grupul a preluat Fortuna, cel mai mare operator de pariuri din Europa Centrală şi de Est, cu peste 6.200 de angajaţi. De asemenea, Fortuna este cunoscută și în România, ca fiind una dintre cele mai mari case de pariuri, cu agenţii stradale la tot pasul, care deține şi cu o platformă online pentru împătimiţi.
Acum trei ani, Penta a cumpărat ADPharma, cel mai mare grup Pharma de România, care controlează farmaciile Sensiblu şi Punkt şi distribuitorul de medicamente Mediplus. Tranzacția, care a fost estimată la 300 de milioane de euro, a fost urmată de brandul Dr. Max, care a devenit principalul operator farmaceutic de pe piaţa românească şi unul dintre primele patru lanţuri de farmacii din Europa, cu 15.000 de angajaţi la nivel european.
La sfârșitul anului 2017, grupul ceho-slovac şi compania chineză CEFC au dorit să achiziționeze Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV.
Timp de aproximativ cinci ani, grupul Penta este investigat oficial la Bratislava, într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, cunoscut sub numele de Gorilla. Sursa scandalului a fost reprezentată de unele scurgeri de informații din arhiva serviciului secret slovac, care a scos la iveală felul în care au fost orchestrate privatizările strategice.
Jaroslav Haščák nu este străin de moartea reporterului Jan Kuciack
Așa cum se vehiculează în presa slovacă, Haščák n-ar fi străin nici de moartea reporterului Jan Kuciack, specializat în investigarea cazurilor de corupţie. În luna februarie a anului 2018, jurnalistul de 27 de ani şi iubita sa au fost împuşcaţi în casa lor din afara capitalei, Bratislava. Dubla crimă a stat la baza unor proteste masive, care au condus la demisia premierului Robert Fico, iar societatea slovacă aşteaptă încă rezolvarea acestui caz, în care apar mai mulţi suspecţi.