Prima pagină » Actualitate » Un mega-dosar sta să explodeze în curtea PSD. Cioloș anunţă public că Ponta şi Ciolacu ar putea să răspundă penal în dosarul Roşia Montana

Un mega-dosar sta să explodeze în curtea PSD. Cioloș anunţă public că Ponta şi Ciolacu ar putea să răspundă penal în dosarul Roşia Montana

06 feb. 2024, 13:36, 2 ,
în Actualitate

Fostul premier Dacian Ciolos îl avertizează pe Marcel Ciolacu premierul ciumei roșii PSD,  că s-ar putea alege cu dosar penal dacă nu face publice toate documentele din dosarul de la tribunalul internaţional privind cazul Roşia Montana. „Victor Ponta manevrează din umbra lui Marcel Ciolacu dosarul Roşia Montana”, a subliniat Ciolos.

„Victor Ponta manevrează din umbra lui Marcel Ciolacu dosarul Roşia Montana. Există riscul ca premierul Marcel Ciolacu, consiliat de Victor Ponta, să încerce să ascundă opiniei publice responsabilii pentru prejudiciul adus statului român în procesul cu Roşia Montana Gold Corporation. Compania minieră a dat în judecată statul român după ce Victor Ponta a promis în 2013 eliberarea avizelor necesare exploatării iar apoi majoritatea PSD-PNL, speriată de reacţia publică, a trântit în Parlament proiectul.

Din acest motiv i-am transmis azi premierului Ciolacu – împreună cu alţi colegi europarlamentari, parlamentari şi activişti civici – o solicitare oficială în care îi cerem punctual:

👉 să pună la dispoziţia semnatarilor, precum şi la dispoziţia publicului toate informaţiile deţinute privitoare la Cazul Nr. ARB/15/31 din cadrul Internaţional Centre for Settlement of Investment Disputes (Gabriel Resources Ltd. and Gabriel Resources (Jersey) v. România), în special apărările formulate de către statului român, precum şi Decizia instanţei arbitrale, în integralitatea să.

👉 să pună la dispoziţia semnatarilor şi publicului corespondenta primită de la ICSID, în special cea cu privire cererea de publicare integrală a motivării deciziei, precum şi răspunsul Guvernul României (în formă din care să reiasă în clar semnatarul răspunsului).

Toate aceste informaţii prezintă un deosebit interes public având în vedere prejudiciul major produs statului român drept efect al deciziei menţionate că urmare a aprobării în 2013 de către Guvernul României, condus de premierul Victor-Viorel Ponta, a proiectului de dezvoltare de la Roşia Montana. (…) a explica Dacian Cioloș.

Diana Șoșoacă, senator de Iași, a discutat la BZI LIVE despre faptul că România se așteaptă ca pe 10 februarie să piardă procesul intentat de Gabriel Resources țării noastre pentru aurul de la Roșia Montană. În acest context, statul român va trebuie ca până la finalul anului 2024 să plătească 3,8 miliarde de euro.

„Sunt 3,8 miliarde de euro până la finalul anului. Săptămâna trecută v-am zis aceste lucruri. E bine să mă ascultaţi din când în când, am informaţiile mele şi oameni extraordinari care-mi spun. Mă uit pe harta mondială şi citesc informaţiile din străinătate. Am legături cu mulţi oameni politici din multe ţări. Ne cunoaştem din perioada pandemiei, avem discuţii aplicate. Am spus că acolo la Roşia Montană vor fi probleme, m-am implicat că a intervenit o altă firmă care voia să achiziţioneze terenurile oamenilor de acolo. Respectiva firma a intrat în insolvență şi nu au mai putut merge mai departe. Am fost cu colegi avocaţi acolo, ne-am luptat cum am putut şi am oprit lucrurile astea. Aurul se scoate prin alte părţi. De la Comisia Europeană am ajuns să primim ordine. V-am spus de data trecută că vom ajunge să plătim despăgubiri pentru Roşia Montană pentru că există nişte obligaţii, vedeţi cine ne conduce. Persoane care au schelete în dulap şi nu pot decide pentru România, ci alţii decid pentru ei. S-a dispus ca dacă vrem să fim lăsaţi în pace va trebui să plătim această sumă de 3,8 miliarde de euro. De aici disperarea celor din Guvern pentru că nu se mai găsesc aceşti bani. Trebuie să ne împrumutăm. Sosirea FMI nu e străină de aceste chestiuni”, a transmis Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România.

Comentarii
  • Sa dea Domnul sa raspunda cineva in tara asta pentru toate ,paduri,petrol,industrie,,banci, telefoane, etc.😡

  • La puscarieeeeeee,tradatorii de tara! La puscarie pentru inalta tradare si sa plateasca miliardeleeeeee! Romania este condusa de niste dobitoci care ne vand si ultima bucata de pamant al tarii si toooot . La puscarie si sa plateasca miliardele ca au de unde au furat ,au conturile pline in strainatate si vile in strainatate. La puscarie si plata miliardelor tradatori de tara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *