Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Un medicament „vechi” pentru lepră, eficient împotriva coronavirusului?
Un medicament

Un medicament „vechi” pentru lepră, eficient împotriva coronavirusului?

20 mart. 2021, 14:22,
în Sanatate

Un studiu american publicat pe 16 martie sugerează că clofazimina, un medicament vechi împotriva leprei, ar putea fi un candidat promițător ca tratament pentru Covid-19.

Clofazimina este acum citată ca un medicament promițător în tratamentul corovirusului. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, situat în La Jolla, Statele Unite, acest medicament pentru lepră descoperit în 1954 ar fi eficient împotriva virusului. Cercetarea lor, publicată marți, 16 martie, în revista Nature, indică faptul că clofazimina exercită un puternic efect antiviral împotriva virusului și previne răspunsul inflamator exagerat asociat cu forma severă.

O sarcină virală redusă?

Oamenii de știință au testat clofazimina pe hamsterii infectați cu coronavirus și au constatat că medicamentul a scăzut încărcătura virală din plămâni, inclusiv atunci când a fost administrat înainte de infecție. De asemenea, se crede că medicamentul reduce daunele pulmonare și previne „furtuna de citokine” – răspunsul inflamator excesiv al organismului la virus.

„Animalele tratate cu clofazimină prezintă mai puține leziuni pulmonare, o sarcină virală mai mică, mai ales atunci când au primit medicamentul înainte de infecție”, spune Ren Sun, profesor la Universitatea din Hong Kong și la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), potrivit Medisite.

În practică, clofazimina oprește infecția în două moduri: prin blocarea intrării virusului în celule și prin întreruperea replicării ARN. Clofazimina are efecte atât antimicrobiene, cât și antiinflamatoare și se află pe lista medicamentelor esențiale ale OMS. Acest lucru l-ar face „un candidat ideal pentru tratamentul Covid-19”.

„Medicamentul este sigur, accesibil, ușor de fabricat, ușor de luat sub formă de pilule și poate fi distribuit cu ușurință în întreaga lume”, a declarat co-autorul dr. Sumit Chanda, profesor de imunitate și sănătate, la Sanford Burnham Prebys.

Abia a început un studiu clinic de fază 2

După aceste rezultate concludente, un studiu clinic de fază 2 care evaluează clofazimina în combinație cu interferon beta-1b în tratamentul Covid-19 tocmai a început la Universitatea din Hong Kong. De asemenea, medicamentul va fi testat în curând ca monoterapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`