O familie ieșeană a trecut prin momente cumplite după ce un membru și-a luat viața în condiții suspecte. Acesta suferea de diabet și începuse să consume un medicament antidiabetic care prezintă risc de suicid. Este vorba despre Ozempic, despre care familia bănuiește că i-a indus gânduri suicidale. Medicamentul a intrat în atenția Agenției Europene pentru Medicamente (AEM) care, începând cu luna iulie 2023, a extins investigații privind riscul de gânduri sinucigașe în rândul pacienților.
Medicamentul antidiabetic ce prezintă risc de suicid a intrat în atenția autorităților europene de reglementare
Principala problemă este că pe piață au apărut zeci de medicamente antiobezitate și antidiabetice, care fac ravagii în rândul persoanelor care suferă de aceste afecțiuni. Comportamentul suicidal nu este listat ca efect secundar în informațiile de pe produs. În prezent, AEM evaluează aproximativ 150 de rapoarte privind posibile cazuri de autoagresiune și gânduri sinucigașe. Cu toate acestea, medicii ieșeni sunt de părere că un comportament suicidal este strâns legat și de afecțiunea cu care se confruntă pacientul.
„În prezent, sunt 150 de cazuri care se investighează în legătură cu posibile idei suicidale și autovătămare, asociate acestor medicamente antiobeziate și antidiabet. Încă nu este clar nici pentru Agenția Europeană pentru Medicamente, produsul este în monitorizare. Într-adevăr, există medicamente care pot fi legate de riscul suicidal, în primul rând, antidepresivele, în prima perioadă, mă refer la primele săptămâni. În aceste condiții, riscul suicidal poate crește, pentru că pacientul, simțindu-se oarecum mai bine din punct de vedere energetic, iese din starea de melancolie, de tristețe și poate trece la actul în sine, de sinucidere”, susține dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Momentan nu există dovezi în această direcție
Ozempic este indicat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă, la acesta se adaugă și Saxenda, un medicament autorizat pentru pierderea în greutate.
„Nu cred că un medicament poate avea astfel de consecințe. Nu am auzit așa ceva și nici nu am avut probleme în cadrul clinicii”, declară dr. Gina Botnariu, șef Secția diabet din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași.
Cu toate acestea, medicii ieșeni sunt de părere că nu există dovezi clare atunci când vine vorba despre inducerea gândurilor suicidale prin intermediul unui medicament. Persoanele care suferă de obezitate sau de diabet sunt mai predispuse să dezvolte depresie din cauza patologiei cu care se confruntă.
„Cu toate acestea, este greu de spus ca un medicament să inducă un astfel de gând. Pentru persoanele care suferă de diabet sau de obezitate situația este alta, pentru că o parte din ele au o imagine corporală modificată și, atunci, multe aspecte din patologia legată de obezitate este asociată și cu depresia, se compensează reciproc. Din acest motiv poate crește riscul gândurilor suicidale.
Însă din punct de vedere al dovezilor nu aș spune că există o medicamentație pentru obezitate sau diabet care să inducă gânduri suicidale. Începând din luna iulie a acestui an, aceste medicamente se află în atenția autorităților internaționale și europene, care are în vedere siguranța pacienților, luând în serios toate rapoartele privind evenimentele adverse legate de utilizarea medicamentelor”, subliniază dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, în legătură cu un medicament antidiabetic care prezintă risc de suicid.
Ca și prostia anti covid mai întâi folositat pe oameni și după testată.