Disperarea unui medic specialist a ajuns la cote maxime după ce fondurile alocate cabinetelor medicale au fost reduse semnificativ. Începând cu data de 1 februarie 2024, medicii de familie se vor afla în pragul falimentului, dacă proiectul pentru reducerea sumelor decontate pentru pacienții de pe liste, respectiv pentru consultații, va fi adoptat în varianta pusă în transparență publică. Cu toate acestea, un medic specialist a afirmat faptul că vor fi afectate toate specializările. Aceeași situație este și la Iași.
Un medic specialist a inițiat o petiție pentru a-și face dreptate
Paulina Solea, medic specialist ORL, din București, a inițiat o petiție prin care cere CNAS și Guvernului să renunțe la falimentarea ambulatoriului de specialitate din România, anulând decizia prin care s-a stabilit valoarea punctului pe țară la 3,3 lei pentru consultațiile de specialitate.
„Propunerea CNAS de a reduce finanțarea medicilor specialiști care își desfășoară activitatea în Ambulatoriul de specialitate, venind cu o valoare de 3,3 ron punctul, ceea ce duce la o valoare medie a consultației de 35 de ron, ar determina intrarea în faliment a mai multor cabinete medicale. Va fi afectată activitatea profesională a tuturor specialităților: oftalmologie, obstetrică-ginecologie, psihiatrie, ORL, cardiologie, diabet și nutriție, boli interne, dermatologie. Noi nu avem salarii așa cum au medicii din spitale! În plus, spre deosebire de medicii de familie, care primesc în afara consultațiilor și un venit pentru funcționarea cabinetului, calculat pe baza listei de persoane înscrise, medicii specialiști primesc doar contravaloarea consultațiilor”, a declarat dr. Paulina Solea.
Aceasta afirmă faptul că situația cu care se confruntă nu este văzută de nimeni, din acest motiv, riscul ca unele cabinete medicale de specialitate să se desființeze este la fel de mare ca cel al cabinetelor medicilor de familie.
„Toate plățile făcute de Casele de Asigurări pentru serviciile medicale pe care noi, medicii specialiști, le prestăm se constituie în venitul cabinetului medical. Din acest venit trebuie să se plătească asistență medicală, alte categorii de angajați, chiria și întreținerea spațiului de cabinet și, în plus, să ne achiziționăm aparatură și echipamente medicale la care pe lângă preț plătim și TVA, 19 la sută. Aparatura medicală costă zeci de mii de euro. Cum să faci o endoscopie plătită de Casă de Asigurări cu 66 de ron, când aparatul cel mai ieftin costă peste 10.000 de euro, fără TVA”, se arată în petiția inițiată de Paulina Solea.
Petiția a fost semnată de mii de medici
Paulina Solea mai spune faptul că valoarea care se propune pentru o consultație nu este numai falimentară pentru susținerea unui cabinet, dar este uimitoare pentru un medic.
„Din venitul cabinetului, noi, medicii specialiști, plătim tot ce are de plătit și medicul de familie și, în plus, trebuie să achiziționăm aparatură, echipamente medicale și instrumentar de consultație. Deci, probabil, niciun medic specialist nu va mai investi în aparatură medicală. Ce facem, ne întoarcem pe vremea lui Ceaușescu? Anul trecut, punctul la noi a fost 4,5 ron, în condițiile în care medicii de familie au avut 12 ron pentru per capita și 8 ron pentru consultație.
Cu toate acestea, am rămas în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, sperând la mai bine! În opinia mea, decidenții politici doresc să ne facă să renunțăm la contractul cu Casele de Asigurări de Sănătate. Ei se mulțumesc să susțină medicina primară și spitalele! Totuși, trebuie să mai știți că un ambulatoriu de specialitate puternic, scade presiunea pe spitale și, în final, scade costurile din sistemul de sănătate”, adaugă Paulina Solea.
Medicul susține faptul că dacă nu se va renunța la această propunere, consultațiile se vor limita la palparea abdomenului, luarea pulsului și ascultarea plămânului. Petiția a fost semnată deja de 10.000 de oameni.
„Doresc să avem susținerea unui număr cât mai mare de persoane pentru că noi, medicii specialiști, cu profesionalism și empatie tratăm un număr impresionant de pacienți în cabinetele noastre. În România, astăzi, jurnaliștii și politicienii știu că Sistemul de Sănătate are doar 2 componente: Medicii de familie și spitalele. Vreau să subliniez că 80% din populație se tratează în cabinetele medicilor de familie și a medicilor specialiști și doar 20% se internează în spital.
Cu cât ambulatoriul este mai puternic cu atât pacienții își rezolva mai repede și mai bine problemele de sănătate și nu vor ajunge în Spitale. Ceea ce în final înseamnă costuri mai mici cu sănătatea dar și pacienți mai fericiți! Vrem să fim plătiți corect pentru muncă noastră și să nu fim umiliți”, se mai arată în petiția inițiată de medicul specialist.
Persoanele interesate o pot accesa aici.
Nu se stie insa???…cat fura Medici Specialisti ???…nimeni nu-i controleaza daca dau Chianti la consultatiile Private, ( au doua chitanziere in dulap )trec pacienti II, de 3-4ori cu acelasi card, aduc carduri de la prieteni si rude, trec tratamwnte nefacute la calcul cu casa ( Exemplu la ORL ,,audiograma” la orsice pacient)), iau bani grei de la firmeneigenen cu protzen Aduditive, sa le recomande pacientilor, si excursii gelesen in Brazilia, japonia), d-na Dr.Solea are in jur la 10.000euro pe luna ,cei mai multi bani facuti la negru etc. Posibilitatea medicilor specialisti de a fura casa de asigurare si fiscul este f. Mare, asa ca…..ganditiva bine , nu mai puneti pacientii sa semneze petitiile voastre, ca ei haber nu au, si o fac deparece sant dependenti de voi !!!!!
De ce sa scriem comentariu daca nu il publicati??