Prima pagină » Titlurile zilei » Un medic s-a întors la Iași după 10 ani de muncă în Anglia. Are oferte din străinătate, dar nu vrea să mai plece din țară. „Va fi o provocare să îmi găsesc un loc de muncă bine plătit aici” – FOTO

Un medic s-a întors la Iași după 10 ani de muncă în Anglia. Are oferte din străinătate, dar nu vrea să mai plece din țară. „Va fi o provocare să îmi găsesc un loc de muncă bine plătit aici” – FOTO

10 apr. 2023, 02:00, 9 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Andrei Spătariu este unul dintre medicii din Iași ce au oferte din străinătate, însă nu vrea să mai plece din țară. A muncit 10 ani în Anglia și un an în Norvegia, ca medic veterinar, iar de curând s-a întors acasă. Reporterii BZI au stat de vorbă cu el la un târg de cariere unde a venit să își caute un loc de muncă

Andrei Spătariu a plecat în străinătate când avea 28 de ani. Spune că abia terminase facultatea, devenise medic veterinar și își căuta un loc de muncă. A primit o ofertă de muncă din străinătate și nu a stat pe gânduri. A acceptat-o și nu regretă alegerea făcută.

Spune că s-a specializat în domeniu în Marea Britanie, iar domeniul zootehnic de acolo este diferit de cel din România, pentru că se investesc mulți bani în acest sector. România duce lipsă de abatoare și de planuri de dezvoltare. Medicul veterinar povestește că nu a fost totul roz, mai ales la început, dar i-a plăcut ceea ce făcea și a muncit să ajungă la un alt nivel.

Am muncit 10 ani în Anglia, ca medic veterinar, pe partea de abatorizare. Am lucrat în mai multe zone, fiind un medic veterinar înlocuitor, în sensul că mă deplasam atunci când colegii mei erau în concedii și eram un fel de suplinitor.

Am plecat după absolvirea facultății și pentru că mi s-a oferit această oportunitate, am plecat în UK să mă dezvolt. A fost greu la început! Pe parcurs am făcut câteva cursuri de specializare și apoi am lucrat ca medic cu responsabilitate deplină pe fermă. Erau unități de procesare bovine, porcine și păsări, în mai multe zone din Marea Britanie”, povestește Andrei Spătariu, medic veterinar, în vârstă de 38 de ani.

Un alt ieșean care s-a întors acasă după 22 de ani de muncă în Canada este Sorin.

Andrei Spătariu are oferte din străinătate, dar nu vrea să mai plece din țară

Tânărul s-a întors la Iași pentru că vrea să fie alături de părinții săi care se confruntă cu probleme de sănătate, dar și pentru că vrea să rămână acasă. A primit diverse oferte de muncă din străinătate, dar nu le-a acceptat.

M-am întors de două luni pentru că părinții au probleme de sănătate și vreau să fiu alături de ei. Cu ocazia asta încerc să văd dacă pot să găsesc un loc de muncă, tot în acest domeniu, dacă este posibil. Cu siguranță va fi o provocare să îmi găsesc un job bine plătit, pentru că România nu se află la standardele europene privind salarizarea. De exemplu, în domeniul meu, salariul este de 2.500-3.000 de lire lunar, iar cu acești bani te descurci, erau suficienți.

Într-adevăr, taxele s-au mărit după Brexit și rămâneam cu mai puțini bani. Au crescut și cheltuielile, iar situația de acum 10 ani s-a schimbat. Chiar și așa, în România sunt probleme privind politicienii, sistemul de salarizare, dacă ar fi să facem comparații cu Anglia. Am văzut îmbunătățiri și aici, dar nu suficiente. Am prieteni care au rămas în Anglia și nu vor să se întoarcă acasă.

Eu sunt român și vreau să rămân aici. În străinătate sunt oportunități, dar este și dificil să te afirmi. Am oferte de angajare în continuare din străinătate, dar nu vreau să plec din țară. Eu sper să găsesc un loc de muncă în domeniul meu. Nu sunt atras de partea de animale de companie, dar o să văd ce oportunități sunt și aici, în Iași”, mai spune medicul veterinar Andrei Spătariu.

Ieșeanul și-a căutat un loc de muncă și la Târgul de Cariere

Medicul veterinar a fost prezent la evenimentul de recrutare unde 40 de angajatori din domeniile auto și automotive, IT, tehnică și producție au venit cu peste 2.000 de oferte de muncă. Aceștia au nevoie de specialiști în relații publice și suport clienți, consultanți financiari, ingineri, programatori, mecanici, operatori back-office, team leaderi, agenți de vânzări, testeri, operatori de producție sau lucrători comerciali. În cele două zile în care s-a desfășurat evenimentul cu tradiție din Atriumul Palas, Târgul de Cariere, au fost prezenți sute de potențiali angajați, în special din rândul tinerilor.

Andrei Spătariu mai spune că a primit oferte de muncă din străinătate pentru că angajatorii din domeniul zootehnic din țările nordice, de exemplu, au nevoie de specialiști.

Comentarii
  • Vai de zilele voastre ,parliti de Hanglea ce sunteti.
    Muriți de foame acolo dupa Brexit v au taiat ajutoarele sociale
    Cu 2000 L esti cersetor acolo

  • Lira italiana

    Asemenea patriot nu gasesti in fiecare zi. Om care abia asteapta sa plateasca si el o taxa si un impozit statului roman care a cheltuit o avere ca sa-l scoata medic. Sa aiba baietu unde pleca sa se dezvolte si sa aiba baietu de unde veni ca sa isi dea cu parerea despre politica romaneasca.
    Eroul trebuie angajat imediat, 3000 de lire net, ca sa mai recupereze din ce a pierdut la Brexit. Trebuie rasplatit si caracterul, auzi, sa refuze el oferte bune din strainatate si sa se sacrifice ca sa vina aici. Pai care romanas dezvoltat mai face asa ceva ?
    Am o livada de meri la Sarca, ar accepta eroul un job la cules pe 3000 de lire si naveta platita ?

  • la Planuri de dezvoltare –––undeva pe la conducere ……………

  • A revenit în România , de ce ? Care a fost motivul din moment ce avea oferte acolo ? din patrotism ? Dacă ar fi revenit din patriotism nu și-ar afișa pretenția dea găsi un loc de muncă „bine plătit” – ce este după mintea lui „un salariu bun ” sau după pretențiile lui ? Am dat covorul roșu la spălat și nu i l-am întins de la aeroport până în centru… ce așteaptă ? să cădem toți în extaz ca a revenit el în țară ? Daaaa, e drept nu a mai văzut nimeni medic veterinar….

  • Deschide-ti un cabinet particular. Vei câștiga peste 3000 de euro în câțiva ani pe luna

  • poate veti rezolva chestiunea cu contractele primariilor de zeci de mii de euro pentru serviciu de hinghereala caini ……si de ucis caini ……… si de padocuri…………?!

  • Nu prea se pupa una cu alta…Asta se da specealist veterinar da recunoaste ca era un fel de suplinitor,adica a cincea roata la caruta.E un nonsens total.Inainte se mai merita sa profesezi ca veterinar…Acum daca vezi cateva vaci pe izlaz iti faci cruci peste cruci si casti ochii ca iohannis pe la dineurile europene.O sa ajunga muritor de foame daca nu fuge inapoi cat il tin picioarele.In tara asta ,,europeana,,nici gaini nu se mai tin in ograda,pana si calicii au ajuns sa cumpere barabule si ceapa de la magazin in timp ce pamantul e lasat parloaga.Inca vreo zece ani daca mai stam in uniunea asta europeana si neam dus drecului toti.Ne vor cumpara strainii si casele ca sclavi am fost deja facuti.

  • Daaaaa….. s-a intors in tara un neicanimeni ,il stiu …,am fost colegi in clase paralele , un neispravit

  • Si tu ispravitule ce-ai facut ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *