Masca de protecție nu este la fel de eficientă în fața tulpinii Omicron cum a fost în fața variantei Delta. Așadar, medicul român, Mihail Pautov susţine, într-o postare publicată pe o reţea de socializare că, fiind extrem de contagioasă, tulpina Omicron poate trece de barierile impuse de mască de protecție.
La nivel mondial, cercetătorii au stabilit faptul că Omicron este mult mai viral, contagios decât Delta şi că există transmitere comunitară în întreaga lume. Totuşi, formele pe care le fac cei infectaţi cu Omicron sunt mult mai puţin complicate comparativ cu Delta.
Măștile de protecție nu ne mai protejează la fel de bine de tulpina Omicron cum o făcea de Delta
Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, medicul român este de părere că, conform cercetătorilor mondiali, virusul se multiplică în faringe și pe căile superioare fiind mult mai virală decât Delta. În cazul Omicron, măștire de protecție nu ne ajută la fel de mult. De altfel, acesta a dat şi un exemplu. Ar fi de ajuns ca o persoană infectată să tușească într-o încăpere pentru a o umple de virus:
”Este dovedit științific că virusul Omicron se multiplică în faringe și pe căile respiratorii superioare. Cu alte cuvinte, pe ”țeava” asta care dă aerul afară din plămâni.
De fiecare dată când rostim un cuvânt într-o cameră și suntem infectați, vom umple camera de virus. Iar masca nu ne mai ajută la fel de mult precum ne ajută în trecut. Asta înseamnă că la fiecare expirare vei elibera foarte mulți aerosoli care vor trece chiar și de mască și vei infecta foarte mulți alți oameni, în comparație cu variantele vechi, care se multiplicau mai mult în plămâni și le era greu să iasă prin aerosoli din plămâni, pentru că distanța era mai lungă.
Medicul îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze împotriva COVID-19
În încheierea postării, medicul consideră că vaccinarea este esenţială pentru a preveni spitalizarea și a preveni dezvoltarea unor forme severe ale bolii. În principiu, vaccinarea cu două doze ar fi suficientă pentru a preveni o formă gravă a bolii:
Iar cei vaccinați chiar și cu două doze nu vă mai gândiți la booster. Că vă faceți sau nu vă faceți booster este fix alegerea voastră. Dar vaccinarea cu cele două doze este esențială în prevenția spitalizărilor și a deceselor”, susține medicul Mihail Pautov.
Cât de agresiv este Omicron? Ce spun specialiștii mondiali
Un studiu estimează că Omicron este de 2,7 până la 3,7 ori mai transmisibil decât varianta Delta în rândul persoanelor vaccinate. Cu toate acestea, se pare că Omicron poate să nu fie la fel de virulent sau intens în ceea ce privește simptomele, că tulpinile anterioare precum Alpha și Delta, în special la persoanele vaccinate. Vaccinurile Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson și AstraZeneca par să protejeze împotriva consecințelor severe ale bolii.
Pe de altă parte, specialiștii români au publicat o listă cu simptomele unei infectări cu Omicron. De exemplu, managerul Institutului ” Marius Nasta ”, Beatrice Mahler, afirma faptul că primele semne apar în zona capului, cu dureri de gât, cap, febră şi frisoane.