Un medic pneumolog spune cât de sigură pentru sănătate este acum o baie în mare. Vacanţa la mare în această perioadă de pandemie de COVID-19 aduce multă teamă pentru multți oameni, mai ales pentru familiile cu copii. Specialiştii susțin că pentru această vară, cei care aleg o vacanță la mare trebuie să țină cont de mai multe aspecte.
Medicul Radu Crişan Dabija susține că o baie în mare sau în piscină nu ne îmbolnăveşte decât dacă stăm foarte aproape de persoanele infectate.
„Riscul de a fi infectat dacă suntem noi singuri sau la suficientă distanţă într-o piscină nu este foarte mare, în schimb este mare în momentul în care este foarte multă lume”, precizează pneumologul Radu Crişan Dabija.
Un medic pneumolog spune care variantă de deplasare este mai sigură
În cazul în care alegeți să mergeți în vacanță în țară, Radu Crişan Dabija recomanda mașina personală. Trenul este considerat mai periculos deoarece mulți nu respectă normele de distanțare fizică și nici nu paortă măști de protecție.
„Foarte sigur este avionul din punctul de vedere al capacităţii de filtrare a aerului ambiental. In schimb din punct de vedere al unei persoane asimptomatice care ne poate infecta şi pe noi riscul este mare pentru că oamenii stau la distanţe mici”.
Marius Benchea, de la Serviciul Voluntar de Ambulanţă, spune că este recomandat ca oamenii să-și ia cu ei în vacanță mănuşi de protecție, dezinfectant, dar și un bandaj.
„În trusa de prim ajutor este recomandat să avem mănuşi pentru protecţia noastră, câteva şerveţele îmbibate în dezinfectant sau chiar şi dezinfectat pe bază de apă oxigenată, un bandaj”, menționează Marius Benchea, de la Serviciul Voluntar de Ambulanţă.
Coronavirus nu se răspândește prin apă
Experţii în sănătate publică din Statele Unite au transmis că noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine şi, potrivit Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA, „nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, scrie The New York Post.
Clorul din apa din piscine este fatal pentru noul coronavirus. „Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a explicat Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.
În mod similar, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. De asemenea, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă. „Probabil ar trebui ca cineva să bea toată apa dintr-un lac pentru a lua virusul”, a spus Paula Cannon, profesoară de microbiologie moleculară şi imunologie la Keck School of Medicine. „Efectul de diluare este atât de puternic”, a adăugat aceasta.
Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Este posibil ca virusul să nu poată înota, dar poate supravieţui pe suprafeţele uscate. Din acest motiv, este important ca peroanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.