Un medic ieșean care studiază în laborator noile tulpini de coronavirus vorbește despre mutațiile virusului descoperite la pacienții din Iași. Medicul spune că pacienții reconfirmați pozitiv la infecția cu coronavirus au suferit o reinfecție cu o nouă tulpină a virusului COVID-19, o mutație din genomul viral
În cele 7 luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 5.673 de persoane infectate cu COVID-19. Încă de la descoperirea primului grup de infecții la Wuhan, China, specialiștii au descoperit faptul că tulpinile de coronavirus s-au modificat lent și de la persoană la persoană s-a arătat că virusul a suferit diverse mutații. Un medic ieșean care studiază în laborator noile tulpini de coronavirus vorbește despre mutații ale virusului descoperite la pacienții din Iași. Cel mai tare le-a atras atenția specialiștilor modalitatea prin care reacționează organismul pacienților reconfirmați pozitiv după ce au fost declarați vindecați. Mutația 314 din genomul viral face ravagii la Iași.
Medicul Cătălina Luncă: „Reinfecția cu COVID-19 este ca un lanț la care s-au inversat verigile”
În ultimele luni, sute de ieșeni au fost reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19 după ce au fost declarați vindecați. Medicii ieșeni care studiază în laborator noile tulpini de coronavirus explică cum este posibil ca acești pacienți să se reinfecteze cu COVID-19.
„La pacienții reconfirmați pozitiv la infecția cu coronavirus putem discuta despre două aspecte. Putem vorbi despre o reinfecție cu o nouă tulpină a coronavirusului, o mutație nouă a tulpinii cu care a fost inițial infectat. Numeroase studii arată faptul că ne confruntăm cu mutația 314 din genomul viral în cazul acestor pacienți. Reinfecția cu COVID-19 este ca un lanț la care s-au inversat verigile. Totodată, în a doua situație, putem discuta despre pacienți cu testul PCR pozitiv, asimptomatici. Organismul acestor pacienți poartă încă virusul, dar nu au simptome. Aceștia pot avea testul PCR pozitiv chiar și după o lungă perioadă de timp după ce au fost externați din spital”, spune dr. Cătălina Luncă, medic primar medicină de laborator la Centrul Regional de Sănătate Publică din Iași.
Veste proastă pentru pacienții vindecați de COVID-19! Virusul se poate reactiva și devine mai agresiv din cauza noilor mutații sau a dezvoltării altor tulpini
Specialiștii ieșeni care studiază în laborator noile tulpini ale coronavirusului spun că, de multe ori, reinfecția cu COVID-19 poate fi mult mai agresivă pentru organismul pacientului decât în momentul în care s-a infectat prima dată. Practic, virusul rămâne în organism, chiar dacă testul PCR este negativ. La distanță de câteva săptămâni sau luni, pacienții observă că simptomele reapar. La retestare, află că virusul s-a reactivat. De această dată, COVID-19 calcă pe un teren minat.
„A doua oară, infecția cu COVID-19 intervine pe un organism epuizat, un organism care s-a mai luptat o dată cu infecția cu coronavirus. Sistemul imunitar al pacientului reconfirmat pozitiv este deja scăzut. Anumite mutații pot crește virulența, agresivitatea virusului. Virusul are nevoie de o celulă gazdă ca să-l replice. Dacă în cursul replicării survine o mutație, apare o celulă nouă, o nouă tulpină”, mai spune dr. Cătălina Luncă.
Dr. Cătălina Luncă: „Vom mai trăi multă vreme cu acest virus. La ora actuală, gradul de imunizare al populației este foarte redus”
Medicii specialiști ieșeni spun că, la începutul pandemiei de COVID-19, rata de pozitivitate la Iași era de 5 la sută, iar acum este de 24 la sută. Incidența numărului de cazuri a crescut și asta pentru că discutăm despre transmitere comunitară. Medicii privesc cu îngrijorare către viitor și nu prevăd un sfârșit apropiat al pandemiei de COVID-19.
„Pe măsură ce va crește imunitatea populației, vom putea asista la o scădere a numărului de infectări cu coronavirus, dar asta nu va fi foarte curând. Vom mai trăi multă vreme cu acest virus. La ora actuală, gradul de imunizare al populației este foarte redus, ori ca frecvența unei infecții să scadă, trebuie ca nivelul de imunizare al populației să fie măcar pe la 60-70 la sută. În cazul coronavirusului nu s-a întâmplat acest lucru și, probabil că, foarte repede, nu se va realiza acest lucru. Vorbim acum de transmitere comunitară și asta pentru că populația nu mai respectă măsurile de protecție și măsurile de distanțare”, adaugă dr. Cătălina Luncă.
Gripa de sezon și virusul COVID-19, noua îmbrățișare de viruși care înspăimântă medicii ieșeni. Totul se va întâmpla în sezonul rece
În perioada sezonului rece, medicii se așteaptă la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus. De această dată, vom asista, cel mai probabil, la o agravare a stării de sănătate a populației infectate cu COVID-19. Studiile de specialitate au arătat că au fost înregistrate cazuri de pacienți care au fost diagnosticați simultan cu gripă de sezon și COVID-19. Organismul lor abia a mai făcut față pentru a supraviețui. În ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, specialiștii ieșeni speră că se va putea face curând.
„Sezonul rece, asociat cu infecția gripală, ar putea crește incidența infectării cu COVID-19 pentru că și virusul gripal este un virus care solicită foarte mult sistemul imunitar și atunci creează un teren favorabil infecției. Au fost în literatură situații cu infecții simultane și cu COVID-19, și cu virus gripal. Vaccinarea anti-COVID-19 este soluția. Eu cred în vaccinul administrat unei gazde imunocompetente. Adică unei gazde care poate să reacționeze la acest vaccin și să-și fabrice anticorpii. Sper ca lumea medicală să poată pune cât mai repede la punct un vaccin împotriva infecției cu COVID-19”, încheie medicul Cătălina Luncă de la Centrul Regional de Sănătate Publică din Iași.