Prima pagină » Local » Un medic epidemiolog din Iaşi explică riscurile la care se expun bolnavii internați în spitale: „O treime din pacienţi nu pot evita aceste infecții nosocomiale”

Un medic epidemiolog din Iaşi explică riscurile la care se expun bolnavii internați în spitale: „O treime din pacienţi nu pot evita aceste infecții nosocomiale”

25 nov. 2024, 02:00, 3 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Dr. Petruța Druguciu, medic epidemiolog în cadrul Spitalului Clinic CF Iași, a explicat în cadrul Conferinței „Zilele Spitalului Clinic CF Iași”, ediția 2024, că o treime din infecţiile nosocomiale sunt rezistente la antibiotice de ultimă generație. Astfel, medicul este de părere că, la internare, medicul ar trebui să-i expună pacientului că există riscul de a contracta o infecție asociată asistenței medicale

Dr. Petruța Druguciu: „Monitorizarea acestor infecții ne ajută pe noi nu foarte mult la reducerea lor, ci aşa cum subliniază ultimele acte normative, la limitarea acestui fenomen şi prevenirea altora”

Dr. Petruța Druguciu, medic epidemiolog în cadrul Spitalului Clinic CF Iași, a prezentat vineri, 22 noiembrie 2024, în cadrul Conferinței „Zilele Spitalului Clinic CF Iași”, ediția 2024, un subiect intitulat Epidemiologia Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Dr. Petruța Druguciu a explicat modul în care infecțiile nosocomiale afectează calitatea serviciilor medicale.

„În calitate de epidemiolog, care în acest an împlinesc 25 de ani de activitate în Spitalul CF, am vorbit de-a lungul timpului, de foarte multe ori, despre infecțiile nosocomiale. În prezent, constat cu plăcere că ai mei colegi din spital sunt din ce în ce mai relaxați în ceea ce privește acceptarea noțiunii și a fenomenului de infecție nosocomială, și nu mai privesc cu reticență, cu aversiune prezența epidemiologului. Monitorizarea acestor infecții ne ajută pe noi nu foarte mult la reducerea lor, ci aşa cum subliniază ultimele acte normative, la limitarea acestui fenomen şi prevenirea altora. Toată lumea ştie că infecţia nosocomială este cea care are legătură cu practicarea unui act medical. Practic, se poate întâmpla nu numai pe patul de spital, ci în orice tip de instituţie medicală, inclusiv în aşezăminte de bolnavi cronici, de paliaţie şi aşa mai departe. Monitorizarea acestor infecţii ajută medicul curant la creşterea calităţii serviciilor. Percepem din ce în ce mai bine faptul că pe pacient, care în termen de management este un consumator de servicii medicale, îl interesează calitatea acestor servicii şi, din acest motiv, îşi poate alege furnizorul de servicii medicale. De aceea, este important ca unitatea medicală să fie una la care pacienţii să apeleze cu încredere. Medicina contemporană trebuie să ţină seama de impactul infecţiilor nosocomiale asupra calităţii serviciilor medicale – infecţia nosocomială, dar în ultima perioadă i s-a atribuit termenul de infecție asociată asistenței medicale, pentru că nu trebuie să avem în vedere numai infecția apărută pe patul spitalului sau care are legătură cu unitatea medicală în care a fost depistată, ci trebuie să avem curajul să recunoaștem că o infecție apărută în timpul spitalizării poate să aibă legătură cu un act medical prestat într-o altă unitate sanitară”, a explicat dr. Petruța Druguciu.

Un medic epidemiolog din Iaşi explică de ce bolnavii ar trebui să știe riscurile la care se expun atunci când se internează: „Nu va vedea în fiecare infecție un posibil caz de malpraxis”

Dr. Petruța Druguciu a explicat că medicul curant trebuie să-i explice pacientului de ce a fost diagnosticat cu infecții nosocomiale, care este tratamentul și cum poate preveni astfel de infecții.

„George Newman, medic șef în Ministerul Sănătății în Anglia, în secolul XX, care era de formație medic de sănătate publică, a pus în evidență și a tras un semnal de alarmă tuturor medicilor. Astfel, ca pentru orice altă infecție, medicul curant trebuie să fie pregătit să răspundă la întrebările obișnuite ale unui pacient. În ziua de astăzi, mass-media stimulează pacienții să fie foarte sceptici și să ne privească cu multă atenție toate manevrele și modul în care noi evoluăm pe scena actului medical. Pacientul întrebă ce i se întâmplă. Medicul trebuie să-i spună că a suferit o infecție supraadăugată, adică s-a internat pentru ceva și uite că, a dezvoltat o  infecție supraadăugată. Pacientul poate întreba dacă există vreun tratament pentru boala sa. Pacientul poate fi circumspect și nu-și poate explica cum s-a întâmplat să se îmbolnăvească. Nu întotdeauna medicul poate răspunde la toate aceste întrebări. La ora actuală, spitalele clinice, și nu numai, facilitează activitatea nu doar a medicului curant, ci și a stagiarilor, a medicilor rezidenți, a tot felul de voluntari. Acum suntem obligați să permitem vizitatorilor și însoțitorilor să petreacă mult timp cu pacientul internat. Astfel, mediul de spital favorizează transmiterea directă și încrucișată a infecțiilor”, a explicat dr. Petruța Druguciu.

În ceea ce priveşte controlul şi prevenţia infecţiilor nosocomiale, dr. Petruța Druguciu a explicat că o treime din acestea se pot evita foarte ușor, prin măsuri simple de igienă și curățenie – o treime reprezintă infecțiile care pot fi evitate cu costuri mari și foarte mari pentru spital, prin aplicarea măsurilor de prevenire și control al infecțiilor în instituțiile medicale, iar o treime, practic, e imposibil de evitat. Mai mult, 71% din infecții sunt cu bacterii rezistente la antibiotice, inclusiv bacterii rezistente la antibiotice de ultimă generație.

„O treime din pacienți, practic, nu pot evita aceste infecții nosocomiale. Este un risc asumat. Poate că asta ar trebui să-i spună și medicul pacientului la internare: «noi vom face tot ce se poate pentru tine în spital, dar există posibilitatea ca să contractezi o infecție nosocomială». Un om prevenit este un om pregătit. Și atunci, pacientul va accepta și nu va vedea în fiecare infecție un posibil caz de malpraxis”, a declarat dr. Petruța Druguciu.

Comentarii
  • În calitate de ce vb doamna doctor? De protejata a securistului? A luat bani de la zeci de spitale în contract de colaborare ca na ziua ei este de 72 de ore. E ? profesional

  • Uraaa…nu putem evita…nu ne mai dați în judecată. Dați-ne doar atenție.
    Atenție, trec eroii dalbi pe lângă tine.
    POS pentru fiecare secție/rezervă.

  • Total gresita si extrem de periculoasa aceasta atitudine . Nu NE expunem ci suntem expusi acestor infectii din cauza neprofesionalismului unor asemenea „medici”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`