Prima pagină » Titlurile zilei » Un medic din Spitalul „Sf. Spiridon” vorbește despre ce se întâmplă acum în clinica pe care o conduce

Un medic din Spitalul „Sf. Spiridon” vorbește despre ce se întâmplă acum în clinica pe care o conduce

28 apr. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Situație tragică în spitalele din Iași. Pentru a dezinfecta saloanele, infirmierele folosesc soluții puternice care le afectează grav pielea, respirația și ochii. Din cauza craterelor sângerânde, nu pot purta nici mănuși chirurgicale. Au în permanență ochii roșii, care ustură, pielea crăpată și abia respiră

Infirmierele din spitalele ieșene nu se mai pot spăla pe mâini din cauza craterelor sângerânde făcute din cauza soluțiilor de curățare. Zilnic, unitățile medicale sunt dezinfectate cu tot felul de soluții puternice care le afectează pielea, respirația și vederea. Pentru că dezinfectarea spitalului intră în fișa postului, acestea nu se pot plânge nimănui. Realitatea este însă cruntă. Mulți ar numi-o boală profesională, dar suferința lor este repede trecută cu vederea, și asta pentru că nu există o altă posibilitate de dezinfecție. Odată cu începerea perioadei de pandemie, dezinfecția se face mult mai riguros, iar cele care suferă sunt infirmierele. Ochii le sunt roșii, ustură, mâinile le sunt crăpate de nu pot apropia degetele, respiră greu și continuă să-și facă meseria. Ajung acasă la familii mai mult amețite din cauza soluțiilor puternice, iar a doua zi trebuie să o ia de la capăt.

Infirmierele, pacienți grav afectați

Situația cruntă din spitalele ieșene despre care nimeni nu discută. Zeci de infirmiere care se ocupă de dezinfecția unităților medicale trec prin cel mai urât coșmar. Odată cu începerea pandemiei, au inceput și dezinfecțiile mai riguroase. Acest lucru reprezintă un beneficiu pentru siguranța pacienților și a cadrelor medicale, dar cele care își riscă sănătatea nu sunt ascultate de nimeni. Cineva trebuie să facă acest lucru, iar fișa postului lor prevede această activitate.

„Dacă în această perioadă primim în spital doar pacienți cu urgențe ca urticarie acută, alergii intense și șocuri anafilactice, fenomene nu foarte des întâlnite momentan, atenția noastră a fost țintită spre infirmierele din spital. Infirmierele au cratere sângerânde la mâini. Acestea, din cauza produselor puternice pe care le utilizează pentru dezinfecție, au început să sufere de dificultate respiratorie, fenomene cutanate. Când spun fenomene cutanate mă refer la dermatite alergice de contact, la piele arsă cu sângerare puternică, cu zone de piele efectiv distrusă. Din păcate, aceasta este considerată o boală profesională”, a specificat dr. Liliana Vereș, șefa Secției de Imunologie și Alergologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

„Pacienții de care ne ocupăm acum sunt de fapt colegele noastre”

„Am stat câteva minute într-un salon abia dezinfectat. Nu puteam respira”, povestește medicul ieșean.

Pentru cei care petrec doar câteva minute într-un salon abia dezinfectat este un coșmar. Să ne gândim la cele care petrec ore în șir pentru a asigura igienizarea spațiului.

„Cei mai mulți pacienți de care ne ocupăm în această perioadă în secția de alergologie sunt de fapt colegele noastre, infirmierele. Produsele de dezinfectare sunt nocive nu doar pentru piele, ci și pe partea respiratorie. Inhalarea constantă a acestor produse, poate provoca repercusiuni pe termen lung. Întotdeauna le recomandăm să facă pauze mai dese, să iasă să inspire aer proaspăt, iar la domiciliu să utilizeze creme grase pentru tratarea afecțiunilor cutanate. Practic, noi îndepărtăm efectele, dar nu și cauza, pentru că aceasta este o meserie asumată, cu consecințele de rigoare. Infirmierele noastre sunt conștiente că acestea le sunt responsabilitățile, este un disconfort acceptat. Noi apreciem efortul lor. Am stat câteva minute într-un salon abia dezinfectat. Nu puteam respira. Mă usturau ochii și nările. Ele trebuie să suporte aceste efecte zilnic, ore în șir. Împreună putem căuta doar soluții pentru a minimaliza efectele”, mai spune medicul ieșean.

Recomandările medicilor

Infirmierele stau mereu cu mâinile și nasul în dezinfectant. În această perioadă însă, majoritatea populației, din frica de infectare, face aceleași lucruri. De la preșurile din fața ușii îmbibate în dezinfectant, la dezinfectarea excesivă a mâinilor, toate pot provoca leziuni importante. Medicii recomandă utilizarea inteligentă a acestora. Nu trebuie să facem abuz. În caz contrar, va trebui să vă tratați acasă, pentru că în spital se preiau doar urgențele, iar mâinile sângerânde cu cratere provocate de dezinfectant nu reprezintă o urgență.

„Recomandăm populației să aibă mare grijă la dezinfectarea pielii. Aceasta trebuie făcută blând, nu agresiv. Recomandăm mai degrabă utilizarea săpunului și a apei în schimbul dezinfectantului. Acestea nu afectează pielea. Mai mult decât atât, sunt extrem de utile în îndepărtarea bacteriilor. Totodată, seara, înainte de culcare, recomandăm utilizarea unei creme de mâini care să hidrateze pielea”, încheie dr. Liliana Vereș, șefa Secției de Imunologie și Alergologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Doar șase pacienți internați într-o secție întreagă

În acest moment, la secția de alergologie a Spitalului „Sf. Spiridon” sunt internați doar șase pacienți care prezintă alergii intense, șoc anafilactic și urticarie. Medicul ieșean povestește că o ieșeancă a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a intoxicat cu clor. Recomandările specialiștilor, pentru a evita orice tip de accident sau afecțiune, este să utilizăm cu cumpătare produsele de dezinfecție. În plină pandemie, din dorința de a igieniza spații sau mâinile, din ce în ce mai mulți ieșeni devin victimele utilizării greșite a produselor de dezinfectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`