Vremuri grele pentru personalul medical din Iași. Lupta cu virusul COVID-19 îi epuizează, iar medicii au ajuns în punctul în care cer ajutorul psihologilor. Ceea ce se întâmplă acum la Iași nu are precedent, iar de la o zi la alta totul pare mai complicat. Managerii spitalelor caută soluții, însă, deocamdată, nimic nu este clar. Cert este că toți medicii din Iași sunt extrem de expuși în această perioadă, iar pacienți infectați cu virusul COVID-19 ar putea ajunge în toate spitalele din județ
Situație fără precedent la Iași. În aceste zile, inima Moldovei luptă pentru viață. O echipă de medici de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași se sacrifică pentru a salva, nu doarme, nu se odihnește și face totul pentru ca pacienții din Iași și din județele învecinate să fie tratați ca la carte. Totuși, medicii sunt oameni, oameni simpli, oameni la fel ca noi toți. Nu este deloc exagerat dacă cineva ar spune că în aceste zile o parte din personalul medical se sacrifică.
Există o tensiune extrem de mare în toate spitalele din Iași, mai ales la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”. Medicii care se ocupă de pacienții infectați cu COVID-19 au familii, au copii, au o viață în afara spitalului. În fiecare zi, aceiași medici se luptă pentru viața pacienților și se expun. Riscurile sunt enorme, dar jurământul pe care l-au făcut la terminarea studiilor îi face să stea lângă patul bolnavului, îi face să sufere odată cu cei infectați și îi face să-și dorească să împartă bucurie. Reușesc! Medicii din Iași o fac acum ca la carte. Chiar dacă echipa este mică, iar presiunea uriașă, după cum aminteam în rândurile de mai sus, la Iași se poate.
E nevoie de sprijinul psihologilor
Trebuie precizat faptul că virusul COVID-19 este un virus extrem de contagios. Medicii care intră în contact cu cei infectați își protejează trupul. Mai greu este însă când vine vorba de psihic și de suflet. Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași este în aceste zile ca o cazemată. În spital intră doar personalul medical și pacienții. Asta este normalitatea, însă aceste lucruri îi afectează pe toți cei din spital. Profesori, doctori, asistenți, infirmiere și chiar paznici. O astfel de situație nu a mai fost poate de zeci de ani, poate chiar din timpul Războaielor Mondiale. De ce? Este simplu. Mobilizarea este uriașă, iar epuizarea este pe măsură.
Reporterii BZI au aflat că mai mulți medici și asistenți au ajuns în pragul epuizării. Muncesc de când intră în tură și până o termină mai mult ca niciodată. Personalul medical a ajuns în punctul în care cere ajutor. Medicii spun că au nevoie de psihologi pentru a depăși aceste momente grele. Managerul spitalului susține că presiunea asupra medicilor și asistenților care se ocupă de pacienții diagnosticați cu coronavirus este extrem de mare și din acest motiv s-au solicitat servicii psihologice.
„Personalul medical lucrează cu psihologi. Este o presiune extraordinar de mare, o presiune epidemiologică. Când știi ce ai în față ca putere de contagiozitate nu este deloc ușor. Vom căuta să creăm un cadru complex, astfel încât să ne desfășurăm activitatea în condiții cât se poate de bune și pacienții să fie cu rezultate pozitive”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Ajung la epuizare
Dacă în prim-plan în aceste zile este Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, trebuie făcute câteva precizări. În laboratorul spitalului, de când a început isteria „coronavirus” s-au făcut sute de teste. O muncă epuizantă dacă ne gândim că de toate aceste teste s-au ocupat doar doi oameni. Zilnic, de dimineață și până seara, angajații laboratorului au muncit neîncetat. Au ajuns să stea cu măști antibacteriene și cu mănuși ore la rând, iar asta i-a desfigurat aproape. Au nevoie de ore bune pentru ca pielea mâinilor și a feței să ajungă la o formă firească. Vorbim de jertfă, o jertfă dusă poate la extrem. Situația în care se află acum Iașul este extrem de delicată. Ceea ce trăiesc medicii de la Spitalul de Infecțioase se transmite încet, dar sigur.
Există informații care spun că, în curând, mai mulți pacienți vor fi transferați între spitale pentru a face loc unor noi cazuri de pacienți infectați cu COVID-19. Isteria de la Spitalul de Boli Infecțioase va ajunge în toate spitalele din Iași, iar atunci, ceea ce trăiesc în aceste clipe medicii infecționiști vor trăi toți medicii din Iași. Poate pentru oamenii de rând panica este cuvântul care definește perfect totul. Pentru medici nu este așa. Pentru că ceea ce se întâmplă se numește epuizare. Se caută fel de fel de „artificii” pentru ca volumul de muncă să fie mai mic. Nu sunt găsite însă prea multe metode, dar cei care se află la conducerea spitalelor din Iași gestionează totul cu atenție.