Prima pagină » Actualitate » Un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași a rupt tăcerea: „Ne vom îmbolnăvi cu toții!”. Ce se întâmplă de fapt în secţiile în care sunt internaţi pacienţii cu coronavirus? – VIDEO

Un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași a rupt tăcerea: „Ne vom îmbolnăvi cu toții!”. Ce se întâmplă de fapt în secţiile în care sunt internaţi pacienţii cu coronavirus? – VIDEO

18 mart. 2020, 14:59,
BZI.ro, în Actualitate
Un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași a rupt tăcerea:

Situație critică la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Un medic a rupt tăcerea:

„Cineva trebuie să spună adevărul! Nu avem mășţi de protecție. Ne vom îmbolnăvi cu toții! Șase colegi au intrat în autoizolare! Suntem în pericol”. Se pare că Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi a rămas fără stocuri de costume de protecţie. Medicul ieșean, face dezvăluiri uluitoare. Ce se întâmplă în spatele zidurilor înalte care îngrădesc accesul spre pacienţii diagnosticaţi cu cel mai temut virus al momentului.

„Măştile sunt aur pentru noi”

Un medic ieșean de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași a rupt tăcerea. Acesta susţine faptul că şase cadre medicale ale spitalului au intrat în autoizolare pentru că spitalul nu dispune de costume de pprotectie. Mai mult decât atât, aceştia intra în contact direct cu pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19.

„Aș vrea să aduc în prim plan o atenție a momentului referitor la acest epidemie în dezvoltare cu COVID-19 faptul că am avea nevoie să privim realitatea în față așa cum este ea. Poate să nu ne mai ascundem după deget că totul este minunat și singurul lucru pe care îl facem este să așteptăm paciențîi să vină. Ceea ce vă pot spune este că ne confruntăm de câteva zile bune cu o penurie de mășţi atât cele cu filtru cât şi cele obişnuite. Dacă mă credeţi acesta este aur curat pentru noi în condiţiile în care primim pacienţii diagnosticaţi pozitivi din Moldova doar în acest spital”, spune dr. Mircea Hurmuzache, șeful secției nr. IV din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Se tem pentru viaţa lor şi a familiilor lor

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi au ajuns să le fie frică să se prezinte la locul de muncă. Se tem pentru ei şi viaţa celor apropiaţi lor cu care intra zilnic în contact.

„Aş vrea să revenim cu picioarele pe pământ, că fără aceste materiale, respectiv aceste măşti este foarte dificil să lucrezi. Nu numai dificil. Este riscant în primul rând. Şi noi la rândul nostru avem persoane care sunt acasă, avem poate persoane care urmează tratamente oncologice, foarte multe persoane pe care am vrea să-i ferim. Haideţi să spunem lucrurilor pe nume. Nu sunt măşti, ni se promite în fiecare zi. Probabil că ar trebui regândita strategia în ceea ce priveşte materialele pe care le folosim, pentru că de la fiecare zi avem din ce în ce mai mulţi pacienţi care vin în acest spital. Trebuie şi noi să ne protejăm”, a specificat dr. Mircea Hurmuzache.

Șase cadre medicale în autoizolare

Pacient cu o infecţie respiratorie, care e posibil să fi contaminat şase cadre medicale, pentru că acestea nu aveau costume de protecţie. Cele şase cadre medicale se afla în autoizolare şi aşteaptă să le fie recotate testele.

„În ceea ce priveşte circuitele pacienţilor în spital, ele trebuiesc respectate de noi toţi cei care trecem de această poartă. dacă nu le respectăm noi, atunci nu putem avea o pretenţie faţă de alţii. Trebuie să vă spun că am fost cu uimire informat că în secţia pe care o conduc, şase oameni au intrat în autoizolare din cauza unui contact pe care l-au avut zilele trecute cu o persoană confirmată. Nu este vorba despre orice fel de contact, ci despre unul care a fost depistat pozitiv în cursul zilei de luni. Pacientul nu a fost trecut în zona de suspecţi ci a venit şi a plecat de la spital în două rânduri. Pe lângă materiale, problema este a circuitelor. Acestea trebuiesc clarificate de conducerea spitalului în aşa fel încât să nu apară interpretări personale. Dacă testele vor fi pozitive, ei au mai intrat în contact cu mai multe cadre medicale şi pacienţi”, mai spune dr. Mircea Hurmuzache.

„Nu putem lucra cu nimic”

Medicul ieşean susţine faptul că nu mai exista cazuri doar de import şi că în fiecare dintre noi poate exista posibilitatea existenţei virusului. Medicul mai spune că se crează imaginea ca Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi are toate materialele necesare. Un lucru fals, spune acesta.

„Trebuie să ie[im din bula cazurilor COVID 19 doar de Import. Nu, gata, s-a terminat cu acest moment. Noi avem acum mai multe cazuri autohtone decât cazuri de acest gen. Am f`cut o solicitare în scris astăzi conducerii spitalului ca să hotărască ce se întâmplă pe baza informării la ceea ce spune asistentă şefă. Nu putem lucra fără nimic şi toată lumea să spună că avem ceea ce avem nevoie”, adaugă dr. Mircea Hurmuzache.

Unde sunt costumele de protecţie achizitioate de spital?

S-au furat materiale din spital. Nimeni nu șţie când şi cum, există doar suspiciuni. Cadrele medicale care intră în contact direct cu pacienţii diagnosticaţi cu coronavirus sunt expuse unui pericol greu de descris.

„Sunt şi o serie de materiale care la momentul în care au fost achiziţionate nu au rămas în acest spital. Îi rugăm pe cei la care au ajuns aceste materiale, este vorba de costume şi produse dezinfectante , acum avem şi noi nevoie. Este necesitatea de a ne recupera din ceea ce s-a dat în alte pari sau cei care şi-au luat pentru ei şi familiile lor, în momentul în care noi câte două trei măşti numărate şi în curând niciuna. Avem promisiuni, dar cu promisiuni nu facem nimic. Materialele au fost date ca să ne avem bine cu unii, cu alţii care au fost exagerate. Nu mai avem deloc măşti. Într-o zonă avem nevoie de minimul 10 echipamente de protecţie. Nu cred că sunt zece măşti cu filtru în tot spitalul. Dacă noi plecăm ca medici în autoizolare pentru că nu ne protejăm cu cine veţi mai sta de vorbă în două săptămâni?”, adauga medicul ieşean.

Dezvăluiri șocante: „Nu mai avem medic radiolog”

Un medic de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă, un medic radiolog, patru asistente și o infirmieră sunt suspecţi de COVID-19. Medicul ieșean punctează faptul că în scurt timp, vom putea rămâne fără medici disponibili să trateze pacienţii cu coronavirus, dacă nu li se asigura costume de protecţie.

„Persoanele cele şase sunt de pe terapie intensivă. Cred că până la urma concluzia acestei discuţii este dacă am fi mai realişti am avea mai multe de câştigat decât să ne îmbătăm cu apă rece. Eu nu vorbesc despre număr de cazri, eu vorbesc despre problemele reale ale cadrelor medicale care se confruntă. Contactii vin direct la noi. Îi tratăm fără protecţie. Se poate face transferul invers, medici bolnavi care îmbolnăvesc pacienţii. Oricare dintre noi la momentul actual putem fi potenţiali pacienţi cu covid.

Stăm mai departe de el, se poate transmite şi aşa. Dar nu-l băgăm în toate circuitele spitalului. Şi blochezi personal acasă, la domiciliu în autoizolare, ceea ce înseamnă mai puţini oameni la muncă. Nu mai exista medic radiolog la spital. A intrat în autoizolare. Nu are cive să verifice pacienţii cu COVID-19. Trebuie foarte mare atenţie”, a specificat dr. Mircea Hurmuzache, șeful secției nr. IV din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
25 iulie 2024
25 iulie 2024