Prima pagină » Actualitate » Un medic de familie a transmis lista simptomelor Covid-19. Dr. Sandra Alexiu: „Asta trebuie să ne pună pe gânduri”

Un medic de familie a transmis lista simptomelor Covid-19. Dr. Sandra Alexiu: „Asta trebuie să ne pună pe gânduri”

02 nov. 2020, 11:58,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Începutul de săptămână şi de luna aduce noi detalii despre coronavirus. Astfel, luni, 2 noiembrie 2020, doctorul Sandra Alexiu a transmis lista simptomelor virusului Covid-19 care ne conduc să anunţăm medicul de familie.

Medicul Sandra Alexiu a declarat care sunt paşii corecţi necesari pe care ar trebui să îi respectăm în momentul în care am fost diagnosticaţi cu SARS – COV – 2. Totodată, dr. Alexiu a menţionat detalii despre masca de protecţie, dacă ne este afectată respiraţia sau nu.

„În primul rând, simptomele nu ar trebui să ne ducă la medicul de familie, ci să ne facă să dăm telefon, pentru că nici acolo nu se recomandă contactul direct, nici cu medicul şi echipa lui, şi nici cu ceilalţi din sala de aşteptare. Deci, în cazul în care avem febră, tuse, respiraţie greoaie, secreţie nazală, nas înfundat sau avem o problemă cu gustul şi mirosul alimentelor sau parfumulului, asta trebuie să ne pună pe gânduri”, a explicat medicul Sandra Alexiu, luni.

Simptomele specifice Covid-19 care ne trimit de urgenţă la medicul de familie

Medicul Sandra Alexiu a precizat faptul că în momentul de faţă nu mai contează într-atât de mult să avem contact direct cu o persoană ce a fost diagnosticată cu COVID-19, deoarece avem deja transmitere comunitară a virusului.

„Practic, suntem toţi expuşi la acest virus de oriunde”, a subliniat medicul.

Astfel, dacă considerăm că avem unul dintre simptomele anterior menţionate, trebuie să apelăm medicul de familie, conform definiţiei de caz şi să interpelăm ce este de făcut. În absolut niciun caz, nu ne prezentăm la cabinet fără a discuta la telefon înainte.

În timpul apelului, medicul de familie ne va adresa o serie de întrebări şi în funcţie de răspunsul acestora, acesta va hotărî dacă este cazul să ne testăm pentru noul coronavirus sau nu. În cazul în care este necesar un test PCR pentru Covid-19, contactăm Direcţia sanitară sau numărul unic de urgenţă 112. De asemenea, testarea la cerere este o opţiune a pacientului.

În cazul în care am decis să apelăm la Direcţia de Sănătate Publică, reprezentanţii vor trimite un autoturism care să ne testeze. În cazul în care decidem să ne testăm noaptea, există şi gardă, în funcţie de programare, susţine dr. Alexiu.

Specialiştii DSP ne vor îndruma ce avem de făcut, atunci când testul are un rezultat pozitiv. Medicii de familie nu se pot deplasa la domiciliul pacienților din cauza lipsei echipamentelor necesare. De asemenea, o altă problemă semnalată de cadrele medicale este aceea a numărului tot mai mare de cazuri Covid-19 și birocrația.

Regulile necesare prevenirii noului coronavirus

În ceea ce priveşte metodele de prevenţie, masca de protecţie, distanţarea socială şi dezinfecţia ne ajută să prevenim infectarea.

„Masca trebuie să o purtăm corect, să acopere nasul şi să fie până jos, sub gură, practic să sigileze zonă prin care pot intra microbii. Pe mâini ne spălăm cu apă şi săpun sau ne dezinfectăm cu alcool minim 60% minim 20 de secunde. Distanţa fizică trebuie să fie de minim1,5 metri între două persoane”, a reiterat dr. Sandra Alexiu.

Având în vedere masca de protecţie şi miturile care circulă în mass media, cadrul medical ne asigură că „masca nu dăunează în niciun fel şi nu afectează oxigenarea”.

„Masca nu scade oxigenarea, au fost făcute nenumărate experimente care arată acest lucru. Să nu-i uităm pe colegii noştri care lucrează în sălile de operaţie şi care poartă măşti câte 12 ore”, a asigurat dr. Alexiu.

Aşadar, măsurile de prevenţie enumerate mai sus sunt bune împotriva tuturor virozelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *