Ieșirea de pe piața din Rusia și transferarea activelor unei terțe părți în această țară vor consolida doar ecosistemul financiar local, fără a aduce pacea.
Afirmația aparține lui Yves Claude, președinte şi director general al Auchan Retail, o companie prezentă în Rusia și nominalizată de ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba în apelul său la boicot.
Într-un interviu acordat publicației Le Journal du Dimanche, citat de presa americană, șeful Auchan spune că decizia de a rămâne în Rusia nu este determinată de motive economice şi financiare.
El a adăugat că se așteaptă ca afacerile pe piața rusă să fie neprofitabile în 2022.
În 2021, afacerile din Rusia au generat venituri de 3,2 miliarde de euro, reprezentând 10% din veniturile totale ale Auchan Retail.
Zelenski cere plecarea firmelor franceze din Rusia. Renault face un prim pas, Auchan refuză
Miercuri, însuși președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor francezi și a declarat că firmele din această țară, inclusiv producătorul auto Renault şi retailerul Auchan, trebuie să iasă din Rusia.
Renault a anunțat, între timp, oprirea activităților la uzina din Moscova iar presa franceză a relatat că producătorul auto ia în calcul un exit complet din Rusia.
„Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai mașinii ruse de război, să oprească finanțarea violurilor, a uciderii copiilor şi femeilor. Companiile franceze trebuie să iasă de pe piața rusă”, a cerut Zelenski.
Auchan este prezent și pe piața ucraineană, cu 43 de magazine și 6.000 de angajați.
Șeful Auchan spune că este preocupat de pierderea locurilor de muncă
Însă angajații Auchan din Rusia sunt mai numeroși.
„Dacă Auchan pleacă din Rusia, 30.000 de oameni își pierd locurile de muncă”, a precizat șeful companiei.
Yves Claude a mai arătat că o ieșire intempestivă de pe piața rusă ar expune directorii locali la proceduri penale pentru faliment fraudulos.
Justificări similare a dat și Leroy Merlin în urma deciziei sale sa de a rămâne pe piața rusă.
De la începerea invaziei în Ucraina, în 24 februarie, peste 400 de companii s-au retras din Rusia, lăsând în urmă active de miliarde de dolari.