Asociația Grânarii și forumul APPR au lansat manualul „Tehnologia utilajelor agricole și pentru construcții”, un material de referință utilizat în școlile profesionale din Germania, Austria și Elveția. Astfel, fermierii din Iași pot avea succes în ferme aplicând ceea ce scrie în acest manual. Potrivit agricultorilor, era necesar un astfel de manual, întrucât tehnologia din domeniul agricol este tot mai avansată, iar fermierii trebuie să țină pasul cu dezvoltarea
Un manual despre tehnologia utilajelor agricole și pentru construcții a fost lansat de curând de Asociația Grânarii și forumul APPR (Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România), în cadrul programului educativ „Schooltor de fermieri”. Specialiștii au realizat traducerea manualului tehnic „Tehnologia utilajelor agricole și pentru construcții”, un material de referință utilizat în școlile profesionale din Germania, Austria și Elveția. Acesta va fi destinat instituțiilor de învățământ liceal și profesional agricol. Peste 600 de elevi vor beneficia de acest suport tehnic ce va contribui la formarea unei noi generații de lucrători profesioniști în agricultură. Mai multe informații despre acest manual pot fi urmărite într-un nou episod de #PodcastBZI, AICI.
Asociația Grânarii și forumul APPR au lansat manualul „Tehnologia utilajelor agricole și pentru construcții”, un real succes pentru fermierii din Iași
Manualul a fost tradus din limba germană.
„Este un produs în urma colaborării mai multor asociații la nivel național, împreună cu forumul APPR. Este vorba de asociații de profil: Grânarii cu fermieri din Ialomița, Vrancea, Constanța. Acest manual l-am tradus din limba germană. Este un manual din care se predă în Germania în liceu și cuprinde tehnologii de ultimă oră pe mașini și utilaje industriale, nu doar agricole. Principii hidraulice, mecanică, electrice, ghidări automate, navigații. Tot ce este pe piață în momentul de față. Mai este o discuție privind învățământul dual, de profil agricol. Am avut în fermă la mine, în fiecare an, câte 5 băieți de la școala agricolă, i-am învățat partea practică. O să reluăm aceste practici. Se dau și mulți bani pentru aceste activități și vrem să colaborăm cu universitățile, liceele de la noi, de la Holboca, Miroslava. Noi vom multipla cartea și va fi scoasă la vânzare de editură”, susține Radu Dumitrașcu, fermier din Iași și membru al Asociației Grânarii.
Pe de altă parte, agricultorii se tem că anul 2025 va fi unul dificil din punct de vedere financiar.
Radu Dumitrașcu: „Acum trebuie să fii și un pic de IT-ist, pentru că altfel nu pleci cu combina la treabă”
Fermierul adaugă faptul că agricultura se face acum cu ajutorul tehnologiilor performante, iar utilajele agricole sunt dirijate prin aplicații pe telefon.
„Poate fi utilizat și de cei din construcții, nu doar pentru agricultori. Cred că vreo doi ani ne-am chinuit să ieșim pe piață cu această carte tradusă în limba română. A durat mai mult să traducem, iar în Germania sunt cele mai bune școli de instruire profesională. Ca să pregătesc un operator pe utilaj trebuie să-l iau din clasa a VIII-a, să-l țin pe lângă un om deja pregătit, să vadă despre ce e vorba. La liceele de profil nu există ce avem noi în fermă, doar principiile de bază. Ori, acum, trebuie să fii și un pic de IT-ist, pentru că altfel nu pleci cu combina la treabă. Totul este digital, cu aplicații pe telefon, urmărim să schimbăm parametrii. Agricultura este foarte complexă acum. Noi cumpărăm o gamă diversă de utilaje și de aceea este nevoie să știm cât mai multe despre aceste tehnologii. Nu mai spun că este o problemă cu resursa umană, să găsești oameni care să se ocupe de afacere. În cazul acesta, investim în tehnologii. Fermieri care să aibă cash-flow nu există, să știți. Facem bani, îi dăm mai departe”, mai spune Radu Dumitrașcu.
Asociația Grânarii a fost înființată în anul 2017, cu sediul în județul Iași și un număr de 145 de membri fermieri ce lucrează o suprafață de peste 48.000 ha. Tipurile de culturi cultivate predominant de către membrii asociației sunt: porumb, floarea-soarelui, grâu, orz și rapiță. Digitalizarea fermelor a devenit nu doar un avantaj competitiv, ci o necesitate. Andrei Brașovean, absolvent al Facultății de Horticultură USV Iași, promoția 2013, este un exemplu al modului în care tehnologia poate revoluționa acest domeniu. Manualul lansat de Asociația Grânarii ar putea fi un ajutor pentru fermierii din Iași care vor să aibă succes în afacerile agricole.