Prima pagină » Titlurile zilei » Un magnat german, acuzat că fură pământul țăranilor dintr-o comună ieșeană. Combinația este de milioane de euro: „Are infracțiuni financiare în Italia și Germania” – FOTO

Un magnat german, acuzat că fură pământul țăranilor dintr-o comună ieșeană. Combinația este de milioane de euro: „Are infracțiuni financiare în Italia și Germania” – FOTO

04 apr. 2023, 02:00, 4 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Comuna ieșeană Oțeleni pare a fi una blestemată. Un magnat german, acuzat că fură pământul țăranilor

După ce ultimii doi primari din comuna Oțeleni, județul Iași, au fost condamnați de instanțele de judecată, firma Agro Iulia SRL, administrată de un cetățean neamț, s-ar folosi abuziv de terenurile oamenilor. Dacă liberalul Ciprian Aiojoaei (PNL) a rămas fără funcție după ce a agresat un consilier local, primarul Felician Gherăescu (PSD) a fost învins de inspectorii ANI. Astfel, în prezent, primăria este condusă de Ioan Benchea (PNL), viceprimar cu atribuții de primar. Mai mult decât atât, sătenii acuză faptul că firma controlată de Anton Georg Beck Schweiger ar ocupa și ar folosi abuziv terenuri pe dealurile satului Hândrești din comuna Oțeleni.

Un magnat german, acuzat că fură pământul țăranilor din comuna Oțeleni

Un nou scandal a izbucnit în comuna Oțeleni din județul Iași, în jurul firmei Agro Iulia SLR, administrată de Anton Georg Beck Schweiger, care ar fi și finanțatorul unei echipe de fotbal din Germania. Vasilică Știfii, un sătean din comună, a precizat faptul că problemele persistă de aproximativ 15 ani, iar situația a fost agreată de primărie. Firma ar fi intrat abuziv inclusiv pe terenul său, în anul 2021. Astfel, se pare că afaceristul din Germania ar fi acuzat că fură pământul țăranilor.

„Agro Iulia SRL ocupă și folosește teren abuziv, fără contract de arendă, pe raza satului Hândrești. Mai mult decât atât, au început să cultive și pe drumuri, linii care despărțeau tarlalele agricole. În anul 2021, un an foarte bun agricol, au intrat inclusiv pe terenul meu, au treierat și și-au însușit peste 9 tone de grâu pe care le-au depozitat la Hăbășești”, a precizat săteanul Vasilică Știfii.

Agro Iulia SRL are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase. Firma cultivă cerealele pe câmpurile din Oțeleni și primește subvenții de la APIA, de ordinul zecilor de milioane lei. Însă se pare că produsele nu ar fi tocmai BIO.

„Cele 9 tone de grâu au fost depozitate în satul Hândrești, unde era depozitat grâul lor BIO, doar că ce au luat de la mine nu era BIO, bucățile mele au fost erbicidate și date cu îngrășăminte chimice. De unde BIO? Am făcut plângere și atunci, mi-au returnat doar 6 tone”, a mai precizat Vasilică Știfii.

Astfel, se pare că producția BIO cu care s-ar fi lăudat și primit subvenții de la APIA nu ar fi tocmai BIO. Important de precizat este faptul că, în anul 2014, Agro Iulia SRL a fost subiectul unui scandal asemănător când cei de la APIA au descoperit nereguli uriașe privind dublarea doar pe hârtie a unor suprafețe de teren.

Vasilică Știfii, bărbatul din comuna Oțeleni

Vasilică Știfii, susține faptul că firma controlată de magnatul german a intrat abuziv și pe terenu său

Agro Iulia SRL ar fi mână în mână cu funcționarii din Primăria Oțeleni

Comuna Oțeleni pare a fi a nimănui. După ce a rămas fără primar, iar viceprimarul Ioan Benchea acoperă și postul vacant, oamenii sunt revoltați de faptul că neamțul Anton Georg Beck Schweiger nu încetează cu abuzurile asupra terenurilor. Se pare că o femeie din zonă, Consuela Adăscăliței, ar fi cea care ar fi făcut cărțile la Primăria Oțeleni încă din anul 2017.

„Este o doamnă cu «școala vieții», ce prestează servicii pentru Agro Iulia, ea nu poate fi angajată nicăieri pentru că e urmărită financiar, are infracțiuni financiare în Italia și Germania. Ea s-a dus la Primăria Oțeleni, prin 2017, să facă cărțile cu fostul primar, Ciprian Aiojoaei, pentru pământul în plus de pe raza satului Hândrești, atunci a izbucnit o bătaie, iar primarul și-a pierdut funcția pentru loviri și alte violențe. Agro Iulia SRL a arat și semănat tot. Au fost drum și linii parcelare, nu își mai găsește nimeni terenul”, a mai povestit Vasilică Știfii.

Interesant de precizat este faptul că se pare că implicat ar fi și Ioan Lupu, funcționar din cadrul departamentului agricol din primărie. Acesta din urmă a negat acuzațiile.

„Eu nu am la cunoștință de așa ceva! Firma asta (n.r. – Agro Iulia SRL), din câte știu, are contracte de arendă pentru suprafața pe care o lucrează. Dacă cineva știe altceva, să fie sănătos. Ce are înscris în Registrul Agricol, aia lucrează. Că drumurile erau odată de 6 metri, lăsate de izbeliște, iar ei le folosesc și le-au adus la parametrii care sunt, dacă nu le convine la alții, să fie sănătoși. Nu e problema lui asta, că se bagă pe terenurile altora și le ară. Eu nu știu de oameni care vor să revendice terenurile. El (Vasilică Știfii – n.r.) nici nu stă acolo, s-a trezit că vrea și el teren. Nu se procedează așa”, a precizat Ioan Lupu pentru reporterii BZI.

Familia lui Vasilică Știfii se chinuie din 1991 să intre în posesia unor terenuri.

„La Primăria Oțeleni, rudele mele au cerut, în anul 1991, punerea în posesie și eliberarea de titlu de proprietate cu numele Știfi Gheoghe și Pânicaru Profira pentru aproximativ 4 hectare de teren arabil. Primăria nu i-a pus în posesie nici până în ziua de azi. Mai mult, de aproximativ 15 ani, SC Agro Iulia folosește acest teren cu acordul cuiva din primărie. Astfel de cazuri de teren nerevendicat sunt foarte multe și este necesar de a scoate la lumină suprafețele de teren deținute și folosite abuziv și tragerea la răspundere a lucrătorilor din Primăria Oțeleni, care au colaborat cu aceștia (nemții – n.r.) de aproximativ 15 ani”, a mai transmis bărbatul din comuna Oțeleni.

Reporterii BZI au încercat de nenumărate ori să ia legătura cu reprezentanții societății Agro Iulia SRL, însă aceștia nu au răspuns apelurilor.

Firma magnatului german face bani în Iași de peste 16 ani

Societatea controlată de Anton Georg Beck Schweiger din Germania face bani în Iași de 18 ani. Agro Iulia SRL a fost înființată în anul 2005. Aceasta se ocupă cu activități de cultivare a cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.

Pe lângă faptul că APIA virează în conturile firmei subvenții de ordinul zecilor de milioane de lei, societatea a înregistrat, în anul 2020, o cifră de afaceri de peste 11 milioane de lei, cu un profit negativ de peste 10 milioane de lei și cu datorii de 67 de milioane de lei. În anul 2021, firma neamțului a înregistrat o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei și un profit de 2,3 milioane de lei, însă datoriile au urcat până la peste 68 de milioane de lei.

În comuna Oțeleni, o comună parcă blestemată din județul Iași, la cârma căreia nici primar nu mai există, un magnat german este acuzat că fură pământul țăranilor. Funcționarii din primărie își dau coate când sunt întrebați de situație, refuzând să vorbească.

Comentarii
  • Stimați proprietari, da de capcane, voi ați auzit???
    La fel făceau și la mine,se băgau pe terenul meu. Într-un an mi-au recoltat grâul și apoi porumbul.
    Dar, românul o dată-i prost.
    I-am băgat capcane de și-a fredonat utilaje de 800-900.000 euro cel puțin (combine, tractoare). I-am lecuit eu și i-am învățat care-i treaba cu proprietatea.
    Acum nimeni nu se mai bagă pe terenul meu pentru că este AL MEU, iar in Constituția României este garantat și DREPTUL LA PROPRIETATE!😉

  • Țăranul roman prefera sa dea terenul în arenda străinilor în loc sa îl dea unui consătean deal lui. Deci ne meritam soarta.

  • Stati pe fundurile voastre taranilor…Intai spatiul senghel si pe urma mai vedem noi.Suntem europeni ,nu ? Vreti sa se supere aia de la Bruxell pe noi ? Numai plangaciosi in timp ce ma sacrific pentru tara.Putem sa mai facem un nou imprumut de vreo suta de miliarde de euro ca are balta peste.Nu va trebuie pamant incultilor.Daca ma invervati dau cu geaca de pamant de nu va vedeti.Votati pnl.Votati Ciuca presedinte.Pentru o Romanie europeana,prospera si invatata.Pam..Pam…

  • Ce mai de primar aveti domnilor!!! Cine l-a pus la primarie? Voi,satenii. As fii curioasa si cate Mandate ii mai oferiti?Ca tot asa facem si la presedintie sau guvern….noi ii alegem si apoi tot noi ii injuram ca ne vand tara .Toti satenii mergeti la primarie, lasati-l fara primarie si neamtul sa isi lucreze grau la el in Germania ca are destul pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 octombrie 2024
28 octombrie 2024