Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Un lucru prea putin stiut din viata feldmaresalului von Paulus
Un lucru prea putin stiut din viata feldmaresalului von Paulus

Un lucru prea putin stiut din viata feldmaresalului von Paulus

15 oct. 2014, 15:11,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:20818;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Von Paulus s-a nascut la Breitenau, Provincia Hesse-Nassau, in familia unui profesor de scoala. A incercat fara succes sa intre in Kaiserliche Marine (Marina imperiala germana) si, pentru o scurta perioada de timp, a studiat la Universitatea din Marburg. Dupa ce si-a abandonat studiile universitare inainte sa obtina o licenta, Paulus a fost incadrat in februarie 1910 ca ofiter-cadet intr-un regiment de infanterie. S-a casatorit la 4 iulie 1912 cu Elena Rosetti – Solescu (1889 – 1949), printesa dintr-o veche familie boiereasca romana. Elena Rosetti – Solescu (n. 26 decembrie 1889 – d. 1 septembrie 1949) a fost o descendenta a familiei Rosetti. Prietenii o strigau “Coco”. Elena Rosetti-Solescu era stra-nepoata de matusa a altei doamne Elena Rosetti-Solescu, nascuta in 1825, care, la 30 aprilie 1844, s-a casatorit cu Alexandru Ioan Cuza. Pe 4 iulie 1912 s-a casatorit cu ofiterul german Friedrich Paulus. Cei doi s-au cunoscut deoarece cei doi frati ai Elenei erau militari in regimentul lui Paulus si s-au intalnit in timpul unei vacante in muntii Padurea Neagra. Din aceasta casatorie au rezultat fiica Olga (n. 1914) si gemenii Friedrich si Alexander (n.1918).

La izbucnirea primului razboi mondial, regimentul lui Paulus a facut parte din forta care a atacat Franta si a participat din toamna anului 1914 la actiunile din muntii Vosges si din regiunea Arras. Dupa o perioada in care a lipsit de pe front din cauza sanatatii precare, a fost numit ofiter de stat major al trupelor Alpenkorps („Corpul de armate alpine”) dislocate in Macedonia, Franta si Serbia. La sfarsitul razboiului a fost avansat la gradul de capitan. Von Paulus a fost avansat general-locotenent in august 1940, iar in septembrie a fost numit adjunct al sefului Marelui Stat Major (OQu I). In aceasta pozitie a participat la conceperea planurilor pentru operatiunea Barbarossa de invadare a Uniunii Sovietice. Paulus a fost numit la comanda Armatei a 6-a Germane in ianuarie 1942 si a condus luptele pentru cucerirea Stalingradului. Cat timp a fost comandant al trupelor germane care asediau Stalingradul, Paulus a abrogat in zona sa de responsabilitate Kommissarbefehl (Ordinul comisarului) (prin care Adolf Hitler ceruse executarea pe loc a tuturor comisarilor politici identificati dintre prizonierii de razboi sovietici).

Vezi si Cum l-a dezamagit feldmaresalul Friedrich Paulus pe Hitler

In schimb, Paulus a respectat ordinele lui Hitler de a pastra cu orice pret pozitiile ocupate la Stalingrad, desi armata sa fusese incercuita si era amenintata cu anihilarea definitiva. Incercarea de despresurare efectuata de noul Grup de Armate Don, sub comanda feldmaresalului von Manstein, a esuat din cauza efectivelor si dotarii insuficiente, cat si datorita faptului ca tancurile lui Paulus mai aveau combustibil numai pentru un mars de 30 de kilometri. Oricum, lui Paulus nu i s-a dat permisiunea sa incerce sa sparga incercuirea, iar Armata a 6-a germana, o armata romana si unitatile auxiliare ruse aliate cu germanii au fost coplesite de Armata Rosie, atat la capitolul efective, cat si la capitolele armament, munitie, stare fizica si moralul soldatilor. Luptele pentru supravietuirea in punga de la Stalingrad au fost extrem de violente, numarul urias de victime din ambele tabere adaugandu-se bilantului sangeros de dinaintea contraofensivei sovietice.

Von Paulus ar fi trebuit sa-si apere pozitiile cu orice pret, pana la ultimul om. La 30 ianuarie 1943, Hitler l-a avansat pe Paulus la gradul de feldmaresal, in conditiile in care pentru Armata a 6-a nu mai exista nici o sansa de scapare. Cum de-a lungul istoriei militare germane niciun feldmaresal nu se predase niciodata sau nu fusese capturat in viata, semnificatia inaintarii in grad era clara: daca Paulus s-ar fi predat sau nu s-ar fi sinucis, ar fi devenit o rusine pentru armata germana. In ciuda unor asemenea consecinte si spre dezgustul lui Hitler, Paulus s-a predat cu restul de armata din subordniea sa a doua zi, la 31 ianuarie 1943. Vorbind in fata membrilor Marelui Stat Major, Hitler a declarat:„Ce ma doare cel mai mult este faptul ca totusi l-am avansat la gradul de feldmaresal. Am vrut sa-i dau aceasta satisfactie finala… Un asemenea om murdareste in ultimul moment eroismul atator multi altii. El ar fi putut sa se elibereze de toata amaraciunea si sa treaca in eternitate si nemurire nationala, dar a preferat sa se duca la Moscova”. In anii de glorie generalul von Paulus a devenit un prieten al maresalului roman Ion Antonescu. Hitler l-a folosit de numeroase ori pe von Paulus, care avea sotie romanca si legaturi de rudenie in aristocratia bucuresteana, ca si mesager si negociator al cimentarii aliantei intre Romania antonesciana si Germania nazista. Von Paulus cunostea relativ bine limba romana si era un cunoscut al cercurilor oficiale si aristocratice romanesti de la Bucuresti. Maresalul Ion Antonescu il pretuia foarte mult pe acest general german cu sotie romanca.

Vezi si Feldmaresalul Wilhelm Keitel

Paulus a devenit un critic vehement al regimului nazist in perioada captivitatii sovietice, alaturandu-se organismului sustinut de rusi Nationalkomitee Freies Deutschland – Comitetul National Germania Libera si a apelat la germani sa capituleze. Mai tarziu a depus marturie pentru procuratura in procesele de la Nürnberg. A fost eliberat in 1953, cu doi ani mai inainte de repatrierea prizonierilor germani din inchisorile si lagarele sovietice.Comitetul National Germania Libera, (in limba germana: Nationalkomitee Freies Deutschland sau, abreviat, NKFD) a fost a organizatie infiintata la Moscova la 12 iulie 1943 iar Erich Weinert a fost ales presedinte. Scopurile organizatiei au fost lupta si propaganda antinazista, sub tutela si directivele sovietice. Una din modalitatile de actiune ale Comitetului National Germania Libera era incurajarea militarilor germani la acte de dezertare si tradare. Comitetul National Germania Libera era compus din comunisti exilati dupa 1933 din Germania si prizonieri de razboi germani. In Septembrie 1943, Comitetul National Germania Libera a fost contopit cu Federatia Ofiterilor Germani, dar in 1945 ambele organizatii au fost desfiintate.

Vezi si Unde si-a inceput cariera Erwin Rommel

Adolf Hitler s-a razbunat pe sotia lui von Paulus pentru ca acesta a trecut de partea ofiterilor tradatori ai Comitetului Germania Libera. Elena Rosetti-Solescu a refuzat sa divorteze si sa se dezica de sotul sau, fiind arestata si persecutata de Gestapo. Dupa capitularea lui Von Paulus si defectiunea sa la rusi, Gestapoul s-a napustit cu ura asupra sotiei sale, careia a incercat sa-i impuna renuntarea la numele sotului, arestand-o impreuna cu fiul lor, Ernst Alexander. Celalalt fiu, Friedrich, capitan, pierise ucis la Anzio, in februarie 1944). Elena Rosetti-Solescu moare in 1947 in mizerie, fara sa mai apuce sa-si vada sotul intors din captivitatea sovietica.

Friedrich Paulus a lucrat in RDG ca inspector de politie si a decedat in 1957 la Dresda. In ultimii ani si-a scris memoriile si a incercat sa raspunda acuzatiilor de tradare aduse de elita armatei germane. Von Paulus este inmormantat cu onoruri de catre oficialitatile statului comunist RDG, pentru ca a contribuit la refacerea armatei est-germane. Trupul sau a fost dus in Vest si inmormantat alaturi de cel al fidelei sale sotii in cimitirul din Baden-Baden.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Este sau nu nevoie de autorizație pentru aerul condiționat la bloc? Ce spune legea în 2025
observatornews.ro
"A murit din cauza incompetenţei". Anastasia s-a stins sub ochii părinţilor din cauza unei infecţii virale. Sora ei geamănă, la un pas să aibă aceeaşi soartă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Un gigant mondial vine să investească în România. Se înregistrează o premieră
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Ce zodii sunt puse la încercare în mai. Trec prin situații grele sau o mare cumpănă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`