Iulian Chirilă, actualul primar al comunei Țigănași din Iași, a fost lăutar timp de 25 de ani. Edilul spune că a reușit să schimbe imaginea comunei și, chiar dacă a renunțat să mai cânte la evenimente, mai este solicitat de localnici la zilele comunei
Iulian Chirilă este unul dintre primarii atipici din Iași. În vârstă de 53 de ani, economist la bază, ieșeanul a fost lăutar timp de 25 de ani. Când a candidat ca primar și a fost ales cu 70 la sută din voturi a renunțat să mai cânte la evenimentele unde era „solicitat des”, după cum spune chiar el. Povestește că a descoperit că are talent în domeniul muzical când era în armată, la Focșani. Aici a învățat să cânte la chitară și cu vocea.
„Nu prea mi-a plăcut armata (n.r. – râde), dar așa erau vremurile atunci. Un coleg avea o chitară și am vrut și eu să învăț să cânt de la el. Dar nu m-a ajutat și atunci i-am furat caietul cu chitara desenată și am învățat singur. Mi-a plăcut foarte mult și muzica a fost în sufletul meu mereu. După ce au văzut unii că am talent, mă chemau la nunți, la petreceri. Atunci mi-a venit ideea să înființez o trupă, ca să merg la evenimentele unde eram solicitat. În 1992 s-a înființat trupa. Din păcate, după ce am devenit primar, s-a destrămat”, spune Iulian Chirilă, primarul comunei Țigănași, din Iași.
Iulian Chirilă, primarul unei comune din Iași, cântă cu vocea și la chitară
Trupa Moldova Grup Țigănași avea patru membri: Iulian Chirilă, lăutarul care cânta la chitară și cu vocea, doi profesori de muzică și unul de sport. Pentru că avea nevoie de bani pentru diverse cheltuieli, a apelat la ajutorul fermierului Aurel Placinschi, din comuna Țigănași, unul dintre cei mai experimentați agricultori din Iași. A cântat la sute de evenimente.
„Am cântat și în Iași, dar și în alte județe. Mă chemau prieteni, oameni cunoscuți în Iași, localnici din Țigănași care mă cunoșteau, pentru că eu sunt născut și crescut aici. A fost o perioadă frumoasă și mi-am dat seama că ceea ce făceam era o meserie pentru mine, pentru că eu câștigam din asta. Nu mi-a fost rușine niciodată cu ceea ce fac și am făcut și sunt printre puținii primari care nu au dosare la DNA și nici nu vreau să am. Când am venit la primărie, mai ziceau unii că am fost lăutar și acum am venit primar, că ce pot să fac eu în comună! Am făcut mai multe în ultimii zece ani decât au făcut alții în 30 de ani”, mai spune primarul Iulian Chirilă.
Primarul a donat chitara Căminului Cultural din Țigănași
Edilul susține că, după ce a câștigat alegerile de trei ori, a mai fost solicitat să cânte la „Zilele Comunei” chiar de cei care l-au votat. Chitara la care a cântat mulți ani a donat-o micului muzeu pe care vrea să îl deschidă publicului în viitorul apropiat.
„Localnicii au început să aducă tot felul de lucruri vechi la Căminul Cultural și avem acum un mic muzeu. Vrem să îl facem public curând. Au adus tot felul de lucruri vechi, mese, Ceaslov din 1911, covoare vechi de câteva decenii, carpete, una din 1950, covată, război de țesut. Multe lucruri pe care le aveau oamenii prin case și nu le foloseau, uitaseră de ele. Și eu, pentru că nu mai foloseam chitara, am donat-o aici. Am donat și eu ceva (n.r. – râde). Eu nu mai cânt la petreceri, dar oamenii îmi cer să fac asta, să mai cânt la «Zilele Comunei». Mie îmi place, că așa mai păstrez muzica în suflet!”, mai spune Iulian Chirilă.
Primar: „Acum suntem în primele 20 de comune, ca dezvoltare”
Economist la bază, a muncit ca agent fiscal, contabil șef și inspector buget în Primăria Iași, iar apoi a candidat la primărie. Primarul este mândru de ceea ce a reușit să facă în ultimii zece ani în comuna Țigănași și are planuri mari pentru dezvoltarea comunei.
„Pot să spun că atunci când am devenit primar pentru prima dată eram în ultimele zece comune și, acum, fără modestie, suntem în primele 20 din 93, ca dezvoltare. Avem drumuri asfaltate, vreo 16 kilometri. Nu sunt toate asfaltate, dar avem proiecte în derulare și vom asfalta toată comuna. Apă avem peste tot, canalizare în două sate și mai avem două sate unde va fi canalizare. Vrem să aducem și gazul, dacă reușim, cu un proiect comun cu Probota și Popricani. Pe 65 de hectare, în Cârniceni va fi construit un parc fotovoltaic și această investiție ne va aduce bani la buget”, susține primarul comunei Țigănași, care în ultimii zece ani spune că s-au investit în dezvoltarea comunei peste 20 de milioane de euro, fonduri obținute prin diverse programe.
Investitorii vor să deschidă fabrici la Țigănași
Pentru că localitatea Țigănași, formată din satele Cârniceni, Mihail Kogălniceanu, Stejarii și Țigănași, este situată la doar 24 de kilometri de Iași, tot mai mulți investitori s-au arătat interesați de terenurile din această zonă. Mai mult, primarul vrea să construiască un Parc Industrial și unul Logistic.
„Agricultura e îndeletnicirea principală în comună. Sunt 2.525 de hectare cu terenuri agricole în Țigănași. Din păcate, încă sunt localnici plecați la muncă în străinătate. Noi lucrăm la un proiect, un Parc Industrial pe 10,35 de hectare și Parc logistic, pe 7 hectare, vrem să aducem investitori și să creăm locuri de muncă, să vină oamenii din străinătate acasă. Am discutat cu mulți investitori care s-au arătat interesați de terenurile din comuna noastră. Vor să facă fabrici de pâine, fabrică de țevi, o firmă de transport vrea să vină aici. Eu pun la dispoziție terenul și investitorul construiește. Noi avem impozite mici, pentru că mergem pe principiul că mai bine sunt taxe mici, dar se plătesc la timp. Comuna este aproape de Iași și unii vor renunța la zona metropolitană, pentru a deschide afacerile aici. Chiar și cu dezvoltatori imobiliari am discutat despre investiții iar multe de la oraș au venit aici”, mai spune primarul Iulian Chirilă, care sfătuiește primarii să acceseze fonduri europene.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea ieșeanului Marius Dorobanțu care s-a întors acasă, în Țigănași, pentru a deschide o carmangerie.
Primarul comunei Țigănași: „Toți spun că primarii stau cu mâna întinsă”
Iulian Chirilă, edilul comunei Țigănași, sfătuiește primarii să caute surse de finanțare dacă nu primesc de la București.
„Toți spun că primarii stau cu mâna întinsă! Dar nu e așa! Dacă statul nu mă lasă să îmi fac treaba, atunci e o problemă. Eu găsesc soluții să mă dezvolt, dar tu, stat, nu mă închide”, mai spune Iulian Chirilă.
Primarul mai spune că este solicitant să fii primar.
„Uitați-vă și dumneavoastră ce alb sunt în cap (n.r. – râde). Când se întâmplă ceva în comună, primarul e de vină și încerci să-i împaci pe toți. Uneori, nu dormi noaptea din cauza grijilor”, încheie primarul Iulian Chirilă, din comuna Țigănași.
În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat comuna Tătăruși, una dintre cele mai dezvoltate comune din județul Iași. Pe de altă parte, Iulian Chirilă, primarul unei comune din Iași, mai spune că investițiile în Țigănași nu se vor opri aici.
Felicitari! Un om care are simt artistic este, de departe, un fin cunoscator al naturii umane si a frumosului. E si normal sa faca lucruri bune pentru oamenii din zona pe care o conduce! Iar faptul ca fost ani de zile intr-o formatie nu-i stirbeste cu nimic prestanta! Din contra, a dovedit in timp ca invatand, poti sa ajungi intr-o functie care iti permite sa poti face lucruri frumoase pentru ai tai! Respect pentru domnul primar!
un combinator și un hoț care e in stare de orice pentru voturi