Prima pagină » Actualitate » Un kilogram de carne de miel a ajuns să coste 60 de lei! Este cel mai scump Paște din ultimii zeci de ani
Un kilogram de carne de miel a ajuns să coste 60 de lei! Este cel mai scump Paște din ultimii zeci de ani

Un kilogram de carne de miel a ajuns să coste 60 de lei! Este cel mai scump Paște din ultimii zeci de ani

18 apr. 2022, 12:01,
BZI.ro, în Actualitate

Carnea de miel a ajuns să coste și 60 de lei pe kilogram, iar Paștele din 2022 este cel mai scump din ultimii zeci de ani, arată statisticile. Preţul cărnii de miel a crescut cu 50% față de Paștele trecut. Ministrul Budăi le dă dreptate pensionarilor care au venituri de 1000 de lei în fiecare lună, dar încă nu găsește nicio soluție. Și probabil nici nu o va găsi.

Specialiștii anunță o criză alimentară în România și că prețurile la alimente vor crește până în 2023. Criza alimentară se face simțită în special din cauza războiului din Ucraina.

Carnea de miel costă 60 de lei pe kilogram, iar românii au cel mai scump Paște din ultimii ani

Magazinele vând carnea de miel cu 60 de lei kilogramul, iar românii par să spună pas în acest an la tradiția de Paște. Vorbim că cu doar o săptămână înainte de cea mai mare sărbătoare de peste an, prețul kilogramului de carne a ajuns să coste extraordinar de mult, cu peste 50% mai mult decât în urmă cu doar un an.

Cei mai afectaţi de aceste scumpiri sunt tocmai pensionarii români care încasează pensii de 1000 de lei. Aceștia se văd nevoiți ca și în anul precedent să îşi schimbe opţiunile. Dacă unii cauză prețurile mai mici din magazine, alţii se limitează în așa fel încât masa de Paște devine doar un vis. În schimb, Marius Budăi, ministrul Muncii afirmat că îi înţelege pe românii din categoriile vulnerabile și că Guvernul lucrează la măsuri sociale dar care să nu treacă cu vederea și măsurile pentru mediul de afaceri:

„Atât timp cât PSD va fi la guvernare, ne vom bate pentru aceste categorii vulnerabile, dar nu trebuie să uităm nici mediul de afaceri. Da, ştiu că nu este suficient (pentru un pensionar cu1.000 de lei – n.r.), că nu-şi permite”, a comentat ministrul Muncii.

Desigur, despre voucherele de 50 de euro pentru Paște nici nu poate fi vorba mai ales că Guvernul incă nu a stabilit sursa de finanțare.

10% din pensie pentru 1 kilogram de carne de miel şi 1 kilogram de telemea

În piețele din România, prețurile la carnea de miel par să fie un pic mai mici față de supermarket. Vorbim despre o medie de 45 de lei per kilogram. În urmă cu un an, prețurile variau intre 30-35 de lei per kilogram. În aceste condiții, când telemeaua de oaie este aproape 40 de lei per kilogram, un pensionar cu o pensie de 1000 de lei trebuie să scoată buzunar aproape 10% din venit (90-100 de lei) pentru un kilogram de carne de miel și un kilogram de telemea.

Totuşi, pentru a fi un Paște plin, românii trebuie să îşi cumpere și pască sau cozonac. Nici aici situația nu este una roz. Prețul unui kilogram de pască a ajuns să fie de peste 60 de lei, iar la cozonac lucrurile stau la fel. Un calcul sumar arată că un pensionar ar trebuie să plătească minim 25-30% din pensie pentru o masă modestă de Paște, lucru aproape imposibil.

Nici la cartofi sau la ulei lucrurile nu sunt cele mai fericite. Kilogramul de cartofi s-a scumpit cu 36%, iar uleiul cu 32%. Scumpirile nu se încheie aici, gazele naturale s-au scumpit cu 47%, combustibilul cu 34%, iar energia termică cu 21%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *