Prima pagină » Actualitate » Un jurnalist italian a fost bătut de membrii unei grupări: „Am avut teamă că voi fi strangulat, nu puteam respira”

Un jurnalist italian a fost bătut de membrii unei grupări: „Am avut teamă că voi fi strangulat, nu puteam respira”

22 iul. 2024, 17:20,
în Actualitate

Agresiunea asupra unui jurnalist italian de către doi militanți ai mișcării neofasciste CasaPound a fost condamnată duminică, 21 iulie, de prim-ministrul Giorgia Meloni. Cu toate acestea, liderii opoziției cer măsuri mai drastice, inclusiv dizolvarea organizației, conform relatărilor Politico.

Jurnalistul italian Andrea Joly, reporter pentru ziarul La Stampa, a oferit detalii luni despre atacul de sâmbătă din Torino, în care a fost victima.

Joly se afla în apropierea unei petreceri organizate de gruparea neofascistă CasaPound și a observat fumigene și artificii, motiv pentru care a început să filmeze scena cu telefonul său.

Reacții dure de la vârful politicii după incident

Conform relatării și înregistrării video, doi bărbați din grupul extremist s-au apropiat de Joly, cerându-i să se identifice și să predea telefonul. Apoi l-au lovit cu picioarele în timp ce acesta încerca să scape, provocându-i răni care au necesitat îngrijiri medicale la spital.

„Am avut teamă că voi fi strangulat, nu puteam respira”, a spus Joly într-o înregistrare video publicată luni pe site-ul La Stampa. „Îmi făceam doar meseria”, a adăugat el. „I s-ar fi putut întâmpla oricui, și asta mă înspăimântă cel mai mult”.

Poliția din Torino a identificat duminică atacatorii ca fiind militanți ai grupării CasaPound. Aceștia sunt acuzați de vătămare corporală și facilitarea unei organizații care promovează „discriminarea sau ura etnică, națională, rasială sau religioasă”, conform agenției ANSA.

Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, a condamnat atacul, calificându-l drept „inacceptabil” și și-a exprimat solidaritatea cu jurnalistul. „Guvernul acordă maximă atenție”, a declarat ea, conform La Repubblica.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a deplâns și el atacul într-o postare pe X, afirmând că există „prea multă violență și intoleranță în Italia împotriva celor care nu gândesc la fel”.

Liderii opoziției cer dizolvarea CasaPound. „Ce mai așteptăm pentru ca organizațiile neofasciste să fie dizolvate, așa cum prevede Constituția?” a întrebat Elly Schlein, lidera Partidului Democrat, într-o postare pe Facebook.

Carlo Calenda, liderul partidului centrist Azione, a declarat că CasaPound este „o organizație fascistă în metodă și substanță, protejată și justificată de o parte a dreptei italiene”.

„Semnalele de alarmă cu privire la derapajele antidemocratice din țara noastră au sunat de mai multe ori”, a afirmat Giuseppe Conte, președintele Mișcării 5 Stele. „Politicienii și forțele sănătoase trebuie să intervină pentru a pune capăt acestor manifestări violente”, a adăugat el.

Atacul asupra lui Joly a fost al doilea episod de violență aparent motivată de ură în Italia în ultimele zile. Vineri, un cuplu gay a fost bătut de trei bărbați și o femeie la Roma.

În luna iunie, patru studenți au fost atacați de militanți ai organizației CasaPound, incident care a declanșat o demonstrație antifascistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *