Prima pagină » National » Un județ se află în pericol de carantinare! Este pe primul loc la numărul de infectări din România

Un județ se află în pericol de carantinare! Este pe primul loc la numărul de infectări din România

02 oct. 2020, 23:30,
Bianca Rebegea în National

Județul Vâlcea se luptă cu numărul îngrijorător al noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Astfel că, Sebastian Fârtat, prefectul judeţului Vâlcea, arată că situația este ”alarmantă”, în contextul în care Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă are un grad de ocupare de peste 95%, iar personalul medical este epuizat.

Începând de joi, 1 octombrie, în baza unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, timp de două săptămâni, în 19 localităţi din judeţul Vâlcea au fost introduse restricţii ce se referă la reducerea activităţii în spaţii închise a restaurantelor şi cafenelelor, suspendarea evenimentelor private în interiorul unor spaţii publice închise, suspendarea activităţii cu publicul în domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, spectacolelor şi evenimentelor culturale, precum şi suspendarea târgurilor, bâlciurilor şi pieţelor volante.

„Vâlcenii trebuie să ştie că situaţia este una alarmantă. Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă are în momentul de faţă un grad de ocupare de peste 95%, iar personalul medical din prima linie este suprasolicitat de câteva luni. Am preferat o restricţionare moderată acum, în locul uneia drastice mai târziu. Scopul este să temperăm acest val de îmbolnăviri, punând pe primul loc sănătatea vâlcenilor. Situaţia impune responsabilitate maximă şi toţi trebuie să depunem eforturi pentru a depăşi această perioadă”, a arătat prefectul Sebastian Fârtat, într-un comunicat remis AGERPRES.

Județul Vâlcea se află în pericol de carantinare! Este pe primul loc la numărul de infectări din România

Prefectul spune că Vâlcea se află pe primul loc la nivel naţional în ceea ce privește creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 raportat la populaţie şi subliniază că, prin restricţiile decise „nu se închide jumătate din Vâlcea” şi „nu se carantinează localităţi”.

„Precizăm, de asemenea, că, prin Hotărârea nr. 25 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, NU ‘se închide jumătate din Vâlcea’ şi nici NU ‘se carantinează localităţi’. (…) Introducerea acestor restricţii nu are legătură cu scrutinul electoral din 27 septembrie 2020, aceste măsuri fiind luate în urma publicării de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în data de 28 septembrie 2020, a incidenţei cumulate pe 14 zile, care situează judeţul Vâlcea pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte creşterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 raportat la populaţie”, menţionează Sebastian Fârtat.

Care sunt localitățile în care se aplică restricții

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean de Urgenţă (CJSU) Vâlcea, activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor din cele 19 localităţi se va desfășura la o treime din capacitate, din cauza incidenței cazurilor de infectare cu noul coronavirus, care depășește 1,5 la 1.000 de locuitori.

Localităţile vizate sunt: Băbeni (8,49), Drăgoeşti (4,66), Pietrari (4,07), Stoeneşti (2,97), Galicea (2,97), Vlădeşti (2,70), Călimăneşti (2,62), Buneşti (2,54), Milcoiu (2,42) Râmnicu Vâlcea (2,36), Berislăveşti (2,19), Runcu (2,15), Voineasa (1,99), Păuşeşti Măglaşi (1,99), Bujoreni (1,97), Costeşti (1,95), Goleşti (1,92), Ocnele Mari (1,74) şi Olanu (1,72).

Totodată, în aceste localităţi nu se închid bibliotecile şi muzeele, iar restaurantele îşi reduc activitatea din spaţiile închise.

În localitățile menționate au fost suspendate timp de două săptâmâni evenimentele private (nunţi, botezuri, zile onomastice etc) şi rânduielile bisericeşti (pomeni şi parastase) în spaţii închise. Cu toate acestea, în continuare pot fi organizate evenimentele private în spaţii deschise.

De asemenea, în județ a fost introdusă obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise în grupuri mai mari de 2 persoane care nu fac parte din aceeaşi familie.

După data de 15 octombrie, măsurile menționate vor fi actualizate săptămânal, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`