Un italian a absolvit facultatea la 96 de ani! Ba chiar mai mult, este șef de promoție.
Un italian, în vârstă de 96 de ani, a absolvit facultatea ca șef de promoție la 96 de ani. Dorința și determinarea sa l-au adus până în acest punct. Este veteran de război și nu s-a lăsat învins nici de această pandemie, astfel că visul său a fost îndeplinit. Și-a obținut licența în istorie și filosofie.
Povestea șefului de promoție, Giuseppe Paterno
În jurul vârstei de 20 de ani, atunci când ar trebuit să își înceapă studiile, Giuseppe Paterno a fost nevoit să plece pe front în Al Doilea Război Mondial. În momentul în care acesta a revenit acasă, prioritatea lui a fost întemeierea unei familii și astfel, a mai amânat ideea începerii unei facultăți. Abia la 30 de ani a reușit să termine liceul, date fiind situațiile prin care a trecut în viață. Însă a reușit acum, la 96 de ani, să devină cel mai bătrân absolvent de facultatea din Peninsula Italică.
Facultatea a început ușor. În primii doi ani s-a descurcat bine, realizându-și lucrările la mașina de scris primită în dar la ieșirea la pensie. Numeroase cărți de care avea nevoie le găsea la bibliotecă, iar totul a funcționat perfect, până a început pandemia. Lucurile au devenit mai grele, dar nu imposibile, iar Giuseppe a fost nevoit să învețe să lucreze la calculator. S-a descurcat și în privința examenelor online.
Când a reușit să termine facultatea, acesta a declarat că vrea să se apuce de recitit cărțile pe care, consideră el, nu le-a citit îndeajuns.
Românii care au lucrat în Diaspora pot beneficia de pensie comunitară. Ministrul Violeta Alexandru a făcut anunțul
Românii care lucrează sau au muncit cu documente legale în străinătate, într-un stat membru UE, pot beneficia de pensie comunitară. Pentru aceasta, ei trebui să-şi depună un dosar cu o serie de acte necesare în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, fie că este în România sau într-un stat al UE, anunţă ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.
Pensie comunitară pentru românii care au lucrat cu acte în Diaspora
Totodată, oficialul Ministerului Muncii a oferit şi un set de instrucţiuni pentru românii care au lucrat în străinătate şi vor pensie comunitară. În plus, ministrul recomandă ca după depunerea dosarului, fiecare să verifice dacă instituţia din respectiva ţară a trimis documentele către instituţia omoloagă din România.
În ce priveşte condiţiile necesare obţinerii unei astfel de pensii, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că aceşti bani se pot obţine numai după depăşirea pragului de 20 de ani de muncă contributivă – cumulaţi în orice ţară a UE.
Condiţii pentru a obţine pensia
Pentru a obține o pensie din sistemul public din Spania sau din Italia, trebuie să aveți minim 15 respectiv 20 ani de muncă contributivă (lucrați cumulat în orice stat al Uniunii Europene).
Pentru a obține o pensie din sistemul public din România, trebuie să aveți minim 15 ani de muncă contributivă (lucrați doar în România sau cumulat în orice stat al Uniunii Europene). Dacă aveți minim 15 ani de lucru în România, vi se va calcula o pensie în România, separată de pensia pe care o veți primi din celălalt stat. Deci contează mult perioada muncită pentru care s-au plătit contribuții!
Dacă vechimea este mai mică de 15 ani, este necesar pentru deschiderea dreptului de pensie din România, de confirmarea vechimii complete din străinătate prin formularul E 205.
Pentru stabilirea drepturilor de pensie, persoana îndreptățită se adresează doar unei instituții în țara în care are domiciliul sau reședința la momentul pensionării, această cerere fiind valabilă pentru toate instituțiile din țările membre Uniunii Europene unde persoana a lucrat.
Citește mai multe despre acest subiect aici!