Prima pagină » Titlurile zilei » Un IT-ist din Iași împreună cu soția sa, economist, nu renunță la afacerea cu brioșe, înființată prin programul Start-Up Nation. Muncesc de acasă pentru a plăti angajații. „Nu ne-am permis să renunțăm la job-urile noastre”

Un IT-ist din Iași împreună cu soția sa, economist, nu renunță la afacerea cu brioșe, înființată prin programul Start-Up Nation. Muncesc de acasă pentru a plăti angajații. „Nu ne-am permis să renunțăm la job-urile noastre”

28 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Programul Start-Up Nation, blocat din cauza pandemiei de COVID-19. Tinerii din Iași: „Plătim dobânda la bancă din cauză că statul nu s-a ținut de promisiune. Nu ne-am permis să renunțăm la job-urile noastre”

Tinerii din Iași cărora le-au fost aprobate proiectele prin programul Start-Up Nation au fost anunțați că vor primi banii de la stat abia la sfârșitul anului. Până atunci sunt nevoiți să plătească dobânzile la bănci și să vină cu bani de acasă pentru a susține afacerile. Este și cazul antreprenorilor din Iași care susțin că s-au axat pe comenzile online sau trebuie să lucreze de acasă pentru a plăti salariile angajaților.

Tinerii din Iași care au înființat afaceri prin programul Start-Up Nation sunt nevoiți să vină cu bani de acasă pentru a menține business-urile. Aceștia susțin că nu au primit banii de la stat, așa cum li s-a promis, și trebuie să mai plătească dobânzile încă două luni. În această situație sunt Maria și Ionuț Baltag, un economist și un IT-ist din Iași care au o afacere cu brioșe, dar și Eduard Mătăsaru, un tânăr care a deschis în urmă cu un an o patiserie, în comuna natală. Antreprenorii susțin că cea mai mare povară financiară este cea cu plata salariilor angajaților.

Tinerii cu afaceri Start-Up Nation s-au axat pe comenzile online din cauza pandemiei de COVID-19

Maria și Ionuț Baltag susțin că pandemia de COVID-19 le-a dat planurile peste cap și au fost nevoiți să închidă o perioadă magazinul de lângă UMF. S-au axat pe comenzile online și nu au dus lipsă de clienți în perioada în care au închis magazinul.

„Noi aveam magazinul în zona UMF și pentru că majoritatea clienților erau studenți am închis vreo 6 luni și am redeschis în luna august. Sunt zile și zile în ceea ce privește vânzările. Ne axăm pe livrări la domiciliu, cu transport gratuit la o comandă de minim 12 brioșe”, susțin antreprenorii a căror firmă a avut în anul 2019 o cifră de afaceri de 20.000 de euro.

Ionuț Baltag: „Vrem să accesăm 2.000 de euro pe schema pentru microgranturi. Cu acești bani să plătim măcar cheltuielile”

Ionuț Baltag susține că acum este nevoit să lucreze împreună cu soția de acasă și să caute noi programe de finanțare.

„Nu ne-am permis să renunțăm la job-urile noastre pentru că s-a amânat până în decembrie acordarea banilor de la stat. Plătim lună de lună dobânda la bancă. Cele mai mari cheltuieli pe care le avem acum sunt cu angajații. Avem 5 angajați pe care trebuie să-i păstrăm, așa cum cere contractul. Avem două fete care lucrează pe partea de bucătărie, un angajat pe livrări, pe toți trebuie să-i plătim. Asta e partea apăsătoare pentru noi în această perioadă. Vrem să accesăm 2.000 de euro pe schema pentru microgranturi. Cu acești bani să plătim măcar cheltuielile”, spune Ionuț Baltag.

Maria și Ionuț Baltag, cei doi antreprenori din Iași, au investit deja 15.000 de euro în afacerea cu brioșe

Cei doi tineri din Iași au pus bazele afacerii cu brioșe în anul 2019, după ce și-au dat seama că petrec mare parte a timpului în bucătărie și au idei de rețete aromate pentru brioșe de tot felul. În urmă cu 3 ani au angajat o firmă de branding care să le găsească numele perfect pentru ceea ce voiau să facă iar „Mufftangeria” a fost deschisă în luna iulie a anului trecut. Au investit inițial 15.000 de euro în echipamente, accesorii pentru gătit, semnalistică și toate dotările necesare spațiului de producție, iar, ulterior au accesat o finanțare de 43.000 de euro prin programul Start-Up Nation. Banii vor fi utilizați pentru cuptoare, trei aparate de tip vending machine care vor fi amplasate în mai multe locuri din oraș.

Eduard Mătăsaru: „La începutul pandemiei am aruncat multă pâine pentru că lumea spunea că e prea scumpă”

Un alt tânăr din Iași care a obținut banii prin programul derulat de stat susține că vine cu bani de acasă pentru plata salariilor lunare și pentru cheltuieli este Eduard Mătăsaru.

„Vă spun sincer că la începutul pandemiei am aruncat multă pâine pentru că lumea spunea că e prea scumpă. Nu se aruncă acum cu bani, oamenii sunt economi. Dosarul de plată s-a amânat, plătim dobânda la bancă până la sfârșitul anului. Am încercat să mai luăm un împrumut de la bancă dar nu putem din cauza proiectului Start-Up Nation. Nu cred că mai sunt bani la buget pentru program din cauza coronavirusului”, susține tânărul antreprenor.

Ieșenii vor investi sume importante de la stat în afacerile înființate prin programul Start-Up Nation

Potrivit Agenției pentru IMM-uri Iași, în perioada 2018-2019 au fost încheiate 411 contracte cu beneficiarii din județ. Valoarea totală a proiectelor este de 81.459.412 de lei. În această perioadă au fost depuse 103 dosare de decont din care 94 au fost verificate de Agenția Iași și de bănci. Din cele 94 de dosare verificate au fost achitate sumele pentru 84 de proiecte Start-Up Nation, respectiv 16.554.685 de lei. Alți 9 ieșeni care au depus dosarele eligibile la finanțare în cadrul programului Start-Up Nation așteaptă clarificări sau vizita specialiștilor bancari. La nivelul regiunii Moldovei, Agenția pentru IMM-uri a plătit beneficiarilor 43.052.499 lei pentru înființarea afacerilor în diverse domenii de activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024