Prima pagină » Titlurile zilei » Un inginer ieșean a pariat pe o afacere cu sevă de mesteacăn, care a generat o cifră de afaceri de 500.000 de euro. Anual, antreprenorul vinde 160.000 de sticle în supermarketuri, farmacii și magazine naturiste

Un inginer ieșean a pariat pe o afacere cu sevă de mesteacăn, care a generat o cifră de afaceri de 500.000 de euro. Anual, antreprenorul vinde 160.000 de sticle în supermarketuri, farmacii și magazine naturiste

11 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Inginerul ieșean Sorin Scalschi a demarat în anul 2014 o afacere cu sevă de mesteacăn ce s-a dezvoltat treptat, ajungând să vândă în zeci de magazine partenere din toată țara. Primele produse au pătruns timid pe piață, iar în ultimii 3 ani parteneriatul cu două rețele de supermarketuri l-au ajutat să vândă anual 160.000 de sticle cu sevă de mesteacăn. Cererea pentru produsele naturale a crescut în pandemia de COVID-19, iar scopul antreprenorului este ca afacerea să fie moștenire de familie

Inginerul ieșean Sorin Scalschi a demarat în anul 2014 o afacere cu sevă de mesteacăn ce s-a dezvoltat treptat, ajungând să vândă în zeci de magazine partenere din toată țara.

„Am înregistrat o creștere chiar și pe perioada pandemiei. Am crescut an de an, iar saltul cel mai mare a fost când am pătruns în rețelele de supermarketuri în perioada 2017 și 2018. Acolo e fluxul mai mare de clienți și cred că acesta este motivul pentru care au crescut vânzările. Intenționăm să mai colaborăm cu alte rețele de supermarketuri și suntem acum în discuții avansate. Se vede o creștere a vânzărilor pe produsele bio”, a spus inginerul din Iași.

Inginerul ieșean Sorin Scalschi a simțit pe propria piele beneficiile acestei băuturi miraculoase

Primul contact cu băutura considerată miraculoasă a fost când inginerul care avea afaceri în domeniul construcțiilor a ajuns în Borșa, Maramureș. Acolo a gustat prima oară seva de mesteacăn și la scurt timp a devenit primul ieșean care o comercializează.

„La început am fost puțin sceptic în legătură cu vânzarea lor pentru că nu știam dacă vom avea succes. Am făcut și pagina online și treptat am reușit să ne dezvoltăm. Acum avem sortimentele cu ghimbir și lime, măceșe pură, urzică, flori de soc, suc de mere. 97-98 la sută din compoziția băuturii este seva de mesteacăn. Acum mergem pe 5 sortimente, dar cel mai bine se vinde sortimentul cu seva de mesteacăn pură”, mai spune inginer Sorin Scalschi.

Afacerea cu seva de mesteacăn a fost adoptată din Ucraina, țara cu cei mai mulți producători ai acestei licori magice

Seva de mesteacăn este produsă în Ucraina de unul dintre cei mai mari furnizori care vinde în mai multe state din Europa, precum Polonia sau Bulgaria.

„Noi avem un parteneriat cu o firmă din Ucraina care ne furnizează aceste produse. Ei au acolo toate condițiile de producție, îmbuteliere, mai ales că seva de mesteacăn trebuie îmbuteliată rapid, altfel începe să fermenteze. Perioada optimă pentru recoltarea ei este în primăvară, timp de două săptămâni, când calitatea sevei este optimă. La noi în țară sunt puține persoane care o extrag, fiind vorba mai ales de zona de munte, unde mai sunt persoane în vârstă care știu de ea”, explică inginerul din Iași.

Perioada optimă pentru extracția sevei de mesteacăn este primăvara, când are cea mai bună calitate

Seva de mesteacăn se extrage primăvara devreme, direct din trunchiul arborelui de mesteacăn în care se dă o gaură cu un burghiu și cu ajutorul unui furtun se colectează seva într-un recipient din sticlă. Seva arborelui de mesteacăn are și efecte terapeutice remarcabile datorită conținutului de aminoacizi, vitamina C și minerale precum calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu și fier, substanțe ce sunt ușor asimilabile în organism. Aceste substanțe nutritive au fost descoperite în sevă prin analize de laborator de aceea a fost denumită și „energia vieții” sau „o apă vie”.

Afacerea cu sevă de mesteacăn s-a devoltat treptat, cele mai multe sticle fiind achiziționate după semnarea contractelor cu magazinele partenere

O sticlă de un litru costă 10 lei, iar în anul 2019 inginerul a vândut 160.000 de sticle, prin comenzi online sau în rețele de supermarketuri .

„La supermarket depinde adaosul magazinului și poate ajunge la 13-14 lei sticla. Avem comenzi și din Austria, de la firmă care comandă frecvent de la noi, clienți din Germania și Italia care cumpără sevă de mesteacăn. Magazinele naturiste din țară care iau de la noi, dar și farmacii care comandă săptămânal. Am ajuns în anul 2019 la o cifră de afaceri de 500.000 de euro. Am crescut anual cifra de afaceri, crescând cu 100.000 de euro în fiecare an”, a mai spus Sorin Scalschi.

Atât clienții din România, cât și cei din străinătate care consumă seva de mesteacăn fac o cură de detoxifiere de câteva săptămâni

Potrivit specialiștilor, consumul a 0,5-1 litru de sevă de mesteacăn pe zi timp de 2-3 săptămâni ajută organismul în cura de detoxifiere și crește rezistența la efort fizic și psihic, la răceli, viroze, boli infecțioase sau alergice.

„Oamenii cumpără de obicei pentru o lună, pentru o cură de detoxifiere. Cumpără 3-4 baxuri, adică vreo 25-30 de sticle. Seva de mesteacăn e recunoscută pentru efectele sale terapeutice, care purifică organismul și vizează două organe- cheie, respectiv ficatul și rinichi”, mai spune inginerul Sorin Scalschi.

Sorin Scalschi: „Aș vrea ca fiica mea să se ocupe în continuare de această afacere”

Băutura naturală are un gust plăcut, ușor dulce, datorită conținutului de zaharuri naturale, respectiv xilitol.

„Extragerea sevei nu afectează arborele. E ca și cum am dona noi sânge, e vorba de o cantitate mică. În Ucraina sunt cei mai importanți producători de sevă de mesteacăn care vând în mai multe țări europene. Furnizorul de unde luăm noi seva de mesteacăn administrează 300 de hectare cu mesteacăn, una dintre cele mai mari suprafețe din acea zonă”, explică inginerul Sorin Scalschi.

Planurile antreprenorului din Iași sunt ca afacerea înființată în anul 2014 să fie transmisă din generație în generație.

„Aș vrea ca fiica mea să se ocupe în continuare de această afacere. Ea studiază acum marketing și mă va ajuta în această direcție”, spune inginerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *