Prima pagină » National » Un individ îi opreşte pe botoşăneni în trafic şi le cere bani. Apelul făcut de oamenii legii
Un individ îi opreşte pe botoşăneni în trafic şi le cere bani. Apelul făcut de oamenii legii

Un individ îi opreşte pe botoşăneni în trafic şi le cere bani. Apelul făcut de oamenii legii

25 ian. 2021, 13:40,
în National

Atenţie şoferi. Un individ, care se dă străin, îi opreşte pe botoşăneni în trafic şi le cere bani. Acesta le spune participanţilor la trafic că a rămas fără bani cash şi are nevoie de bani pentru a pune motorină. Oamenii legii fac apel la populaţie şi au transmis să nu dea curs la o asemenea înşelăciune.

Îi opreşte pe botoşăneni în trafic şi le cere bani

Mai mulţi botoşăneni au atras atenţia oamenilor cu privire la faptul că un individ suspect înşală lumea. Bărbatul se dă drept străin, îi opreşte pe şoferi în trafic şi le spune că are cardurile blocate şi că nu mai are bani cash pentru a pune motorină. În schimbul ajutorului oferit, individul da la schimb un presupus inel de aur. Bărbatul are o maşină cu numere de Bulgaria. Autoturismul a fost văzut pe raza localităţilor Suliţa, Lunca şi Răuseni.

Oamenii legii fac apel către cetăţeni să nu dea curs unei asemenea înşelăciuni şi să sune de urgenţă la 112 dacă îl văd pe individ.

Autostopul – Ce spune legea despre deplasarea cu maşini de ocazie

Mulţi cetăţeni sunt nevoiţi să apeleze la maşinile de ocazie pentru a circula dintr-o localitate în alta. Totuşi, ce spune legea despre această practică?

Aşa-numita lege împotriva autostopului a intrat în vigoare în iunie 2015. Este vorba despre Legea nr. 129/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Cu alte cuvinte, autostopul este reglementat în România prin Legea Taximetriei, care la Art. 7 stipulează următoarele norme:

(1) Transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se execută numai de către transportatori autorizaţi, care deţin autorizaţii taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi, sau copii conforme valabile, în cazul transportului în regim de închiriere, eliberate în condiţiile prezenţei legii, pentru fiecare autovehicul utilizat;
(2) Este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deţine pentru acesta, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conforma valabilă, potrivit prevederilor alin. (1);
(3) Este interzis transportul public, contra cost, de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deţine pentru acesta autorizaţie taxi valabilă, potrivit prevederilor alin. (1), ori alta autorizaţie valabilă.

După cum vedem, legea interzice doar transportul contra cost de persoane de către un şofer care nu deţine autorizaţie. Dacă acesta nu solicită remuneraţie în schimbul serviciului sau, se consideră că nu încălca prevederile actului normativ.

După cum se arată în expunerea de motive anexata legii, măsurile de mai sus au fost introduse deoarece „aceste practici ilicite determina efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere’. Observăm că siguranţa călătorului nu este listata drept argument.

În plus, Ministerul Transporturilor considera că aceste practici îngreunează asigurarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane. Cu toate acestea, în anumite situaţii, cetăţenii respectivi fie nu au o alternativă de transport, fie nu dispun de resursele financiare necesare deplasării interurbane cu taxiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`