Judecătorii au luat o primă decizie în contestația la executare formulată de un afacerist ieșean. Războiul dintre acesta și o bancă a început în urma contractării unui credit în cursul anului 2014. Cei de la bancă spun că au demarat executarea după ce au fost înregistrate întârzieri la plata împrumutului
Un adevărat război a izbucnit recent în instanțele din Iași, între un cunoscut afacerist și o bancă. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au luat o decizie, la prima instanță, în războiul dintre Viorel Blăjuț și Libra Internet Bank SA.
„Instanța admite excepția tardivității formulării prezentei contestații de la executare îndreptate împotriva executării silite însăși. Respinge, ca tardivă, contestația la executare îndreptată împotriva executării silite însăși. Admite în parte contestația la executare formulată de contestatorul Blăjuț Viorel Ionel în contradictoriu cu intimatul Libra Internet Bank SA. Dispune anularea raportului de evaluare întocmit de expert pe data de 20 mai 2019, a încheierii de fixare preț bun imobil din data de 30 mai 2019, a publicației de vânzare din data de 5 iunie 2019, precum și a tuturor actelor subsecvente acestora emise în dosarul de executare al BEJ Chiriac Cătălin Răzvan. Executorie”, au precizat judecătorii ieșeni.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ieșeanul contestă executarea
Afaceristul Viorel Blăjuț a contestat executarea pe data de 14 iunie 2019. Prin cererea de chemare în judecată, el a solicitat ca, prin hotărârea ce se va pronunța, să se dispună anularea încheierii din data de 30 mai 2019, privind stabilirea prețului imobilului urmărit, în dosarul de executare, prin care s-a dispus fixarea prețului imobilului situat în Iași, reprezentat de teren situat în extravilan în suprafață de 4.778 mp, respectiv prețul de pornire a licitației la valoarea de 23.804 lei, și anularea Raportului de evaluare a proprietății imobiliare întocmit de expert, prin care s-a stabilit valoarea de piață estimată a proprietății la 23.804 lei.
„Pe 3 iunie 2019, în calitate de garant fideiusor, am primit încheierea nr. 284 emisă pe 30 mai 2019, în dosarul de executare nr. 284/2018, prin care a fost fixat prețul de pornire a licitației la valoarea de 23.804 lei. SC Red Hospital SRL, în calitate de împrumutat, a avut încheiat cu Libra Internet Bank SRL un contract de credit din 21 ianuarie 2014, pe o perioadă de trei ani, eu având calitatea de garant fidejusor. În această perioadă, societatea împrumutată a efectuat plăți în contul creditoarei cu oarecare întârziere”, a afirmat afaceristul ieșean în fața judecătorilor.
Afaceristul spune că a făcut plăți
Afaceristul ieșean a mai susținut că, după expirarea termenului de trei ani, societatea împrumutată a purtat o corespondență cu societatea bancară în vederea prelungirii perioadei de valabilitate a convenției de credit, solicitare la care nu ar fi primit vreun răspuns ferm.
„În toată această perioadă, chiar după expirarea duratei de valabilitate, societatea împrumutată a efectuat plăți, așa cum rezultă din fișa analitică partener. Totodată, pe data de 18 august 2017, am formulat către Libra Internet Bank o solicitare prin care am propus un angajament de plată pe o durată de 12 luni, angajament de plată care a fost acceptat de intimată. Or, în toată această perioadă, au fost efectuate plăți în contul datoriei, iar cererea de executare silită în temeiul căreia se procedează la scoaterea la vânzare a imobilului la licitație publică apare ca fiind făcută în interiorul acestui angajament de plată, dar executarea silită a fost începută pentru o creanță ce nu are caracter exigibil”, a adăugat Viorel Blăjuț.
Banca spune că au fost întârzieri la plata împrumutului
Afaceristul a mai susținut că, dat fiind faptul că nu există nicio notificare transmisă de unitatea bancară prin care să fi avut loc o reziliere unilaterală a convenției, el consideră că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi începută executarea silită. „Încheierea privind stabilirea prețului imobilului pentru demararea procedurii de licitație publică este nelegală și îi lipsește temeiul juridic constând tocmai într-o executare silită legală și valabilă”, a subliniat afaceristul ieșean.
În opinia lui, efectuarea expertizei fără ca părțile să fie citate la fața locului pentru a oferi lămuririle necesare în legătură cu obiectul lucrării impune anularea raportului de expertiză astfel încheiat, contestatorului pricinuindu-i-se o vătămare ce nu poate fi altfel înlăturată. Afaceristul a mai afirmat că vătămarea constă în faptul că acesta ar fi putut să dea expertului lămuriri și detalii ce ar fi putut schimba rezultatul evaluării. În ceea ce privește concluziile raportului de evaluare, Blăjuț a spus că el consideră că prețul stabilit este cu mult sub piață, având un caracter derizoriu si constituind o dovadă de parțialitate a expertului.
La rândul lor, reprezentanții băncii au afirmat că între instituție și Red Hospital SRL a fost incheiat contractul de credit de pe 21 ianuarie 2014, prin care i-a acordat împrumutatului o linie de credit în sumă de 500.000 de lei, destinația creditului fiind activitate curentă, iar scadența finală a creditului fiind stabilită pe data de 21 ianuarie 2017.
„Alături de împrumutat, contractul de credit a fost semnat și de Iasisting SRL, reprezentată de administrator. Facilitatea de credit a fost garantată cu ipotecă mobiliară pe conturile bancare deschise pe numele împrumutatului la intimat, ipotecă mobiliară cu privire la suma de 100.000 de lei blocată la dispoziția băncii în contul de depozit deschis la intimat pe numele împrumutatului și fideiusiunea garanților. Având în vedere întârzierile mari la plata ratelor de credit, pe 18 august 2017, contestatoarea a dorit încheierea unui angajament de plată”, au susținut reprezentanții băncii.
A fost acceptat angajamentul de plată la împrumut
Banca a mai afirmat că a decis aprobarea angajamentului de plată cu condiția achitării facilității restante în 12 tranșe lunare.
„La momentul de scadență al angajamentului de plată, observând că societatea nu și-a respectat obligațiile de plată, am decis executarea silită a debitoarei”, au mai menționat reprezentanții băncii.
Aceștia au solicitat respingerea acțiunii, ca nefondată, având în vedere că toate actele de executare au fost întocmite cu respectarea condițiilor prevăzute de lege.