Este o figură aparte a României! Are o carieră frumoasă, se implica în domenii spectaculoase și a coordonat instituții faimoase. Dialog savuros și de impact alături de acesta, doar în Platoul BZI LIVE. A fost vorba de scriitorul, criticul literar, omul de cultură, fost director al Teatrului Național Vasile Alecsandri Iași și actualmente manager al Teatrului pentru copii și tineret Luceafărul, Ioan Holban. Într-o manieră aparte, cu o argumentaţie extrem de lucida, Holban a fost invitat la un dialog despre activitatea și proiectele instituției pe care o coordonează, viaţa culturală, realităţi și provocări din acest domeniu.
„A fost ceva emoţionant… Au venit la noi copii, tocmai de la Glodenii Gândului, pentru prima dată în viaţa lor la Iaşi”
În urmă cu doi ani, Ioan Holban detalia și dezvăluia pentru reporterii BZI.ro care este cheia succesului pentru a duce celebra instituţie să aibă cea mai bună vizibilitate internaţională din urbe şi numărul cel mai mare de spectatori, din întreaga ţară.
„Da, la nivel naţional, noi suntem instituţia teatrală de acest gen cu cei mai mulţi spectatori, plătitori de bilete! Doar anul trecut am avut aproximativ 70 de mii. Este ceva de-a dreptul special pentru noi şi mereu am fost deschişi în a-i aduce pe copii la spectacolele noastre. Apoi, noi avem şi un program prin care aducem copii instituţionalizaţi sau din mediul rural cu probleme sociale la spectacolele noastre. Sincer să vă spun, eu credeam că localitatea Glodenii Gândului nu exista…
Dar am avut copii d-acolo care au ajuns la noi, care au văzut prima dată o piesă de teatru şi prima dată Iaşul. A fost ceva emoţionant. Atunci când pleacă autocarul să-i aducă pe micuţi de prin judeţ, chiar îi spun şoferului că e ceva teribil să laşi un copil pe marginea drumului pentru că părinţii săi nu au bani de un bilet… Rezolv eu că acesta să poată intra la spectacolele noastre. Pe de altă parte, aş vrea să vă spun că, venind în week-end la teatru, în ultimul timp am avut surpriza să văd tineri fără copii care practic ajung la piesele noastre pentru a retrăi emoţiile copilăriei la piese precum cele ale lui Ion Creanga”, rememora, tot la BZI LIVE, Ioan Holban.
Cea mai mare investiţie în infrastructura culturală ieşeana din ultimii ani. Este posibilă demararea procesului de refacere şi modernizare a clădirii Teatrului Luceafărul. Valoarea investiţiei, pe fonduri europene, este estimată la aproximativ 2.5 milioane euro. Lucrarea ar putea dura doi ani.
„Clădirea noastră nefiind de patrimoniu (a fost inaugurata în decembrie 1987), noi nu am putut atrage fonduri europene pentru reablitarea să. Apoi, am avut un proces cu nişte chiriaşi care aveau la subsolul teatrului un local. Acum avem decizia finală a instanţei şi putem trece la modernizarea imobilului. Am demarat proiectul tehnic şi speram că, în viitor, să demarăm lucrările. Refacerea şi modernizarea clădirii Teatrului Luceafărul are o valoare a investiţiei, pe fonduri europene, de aproximativ 2.5 milioane euro. Peste 60 la sută ar însemna refacerea faţadei… Apoi, am chemat şi o firmă specializată din Bucureşti pentru a vedea cum facem cu acustica, să nu o stricăm aşa cum s-a întâmplat la alte clădiri importante de spectacole din ţară. Una e acustică, iar altă e sonorizarea”, mai dezvăluia managerul de la Luceafărul.
Cel mai vizibil pe plan internaţional
O altă reuşita pentru echipa condusă de Holban este şi faptul că, în ultimii ani, Teatrul Luceafărul este cel mai vizibil de pe plan local, la nivel internaţional.
„Da, ani buni, facem turnee în Spania, Italia, Austria, Germania, chiar şi în Anglia, în special acolo unde sunt comunităţi mari de romani. Apoi, organizăm şi Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr. În cadrul acestuia vin trupe din întreaga lume, din Africa sau Statele Unite ale Americii sau din toată Europa. Piesele se joacă în diverse zone, din aer liber, ale Iaşului… De pe Strada Lapuseanu şi până la Ciric sau la Palatul Culturii. Este o emulaţie extraordinară şi cu un succes la public uriaş. Chiar am şi fost premiaţi, pe plan european pentru munca noastră”, arata managerul.
Scriitor, critic și filolog român, membru al Uniunii Scriitorilor din România
Ioan Holban (n. 2 iulie 1954, Fălticeni, România) este un scriitor, critic și filolog român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Liceul A.T. Laurian, Botoşani (1969 – 1973) și Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, Facultatea de Litere, secția Română – Franceză (1974- 1978). Este Doctor în științe umaniste (1998). Este director al Teatrului Luceafărul (2006 – prezent). Printre alte activități a fost director general al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri (1996 -2006), secretar al Uniunii Scriitorilor din România (1990 – 1996), redactor-șef al revistei Cronică (1990 – 1996), filolog la Institutul de Filologie Română Al. Philippide (1980 – 1990), profesor de română la Școala nr. 4, Iași (1979 – 1980) și profesor de franceză la Școala nr. 2, Pașcani (1978- 1979). Printre lucrările acestuia sevregasesc: Proza criticilor, Editura Minerva 1983 (320 p.)Ion Creangă. Spațiul memoriei, Editura Junimea. 1984 (192 p.), ediția a II-a, Editura Princeps Edit, 2005, Hortensia Papadat-Bengescu, monografie, Editura Albatros, 1985 (272 p); ediția a II-a,Editura Princeps Edit, 2002, Profiluri epice contemporane, Editura Cartea Românească, 1987 (440 p.), Literatura subiectivă, Editura Minerva, 1989 (326 p.), Salonul refuzaților,Editura Moldova, 1993 (240 p.)
Poarta lumii, Jurnal în China, Editura Sedcom Libris, 1999 (150 p.), Istoria literaturii române. Portrete contemporane, vol. I. Editura Princeps, 2003 (662 p.), Platon Pardău, monografie. Editura Mayke. 2004 (251 p.), Cortina de sticlă, Editura Princeps Edit. 2006 (210 p.)
Istoria literaturii române contemporane, I-III. Poezia. Proza. Critică, eseu, memorialistică (1200 p.) Tipografia Moldova 2006.
Literatura română subiectivă de la origini până la 1990 (360 pg.) TipoMoldova 2007
Proza română contemporană, I-II (532 pg.) Achibooks, 2008, Cortina de sticlă, 2, Editura Sedcom Libris, 2009 (265 p.), Cortina de sticlă, 3, Editura TipoMoldova, 2009 (236 p.)
Literatura română de azi. Poezia. Proză, Editura TipoMoldova, 2013.
Premii și distincții
Acesta a primit Premiul de Excelentă al Uniunii Scriitorilor Filiala Iași (2009), Premiul G.Ibrăileanu pentru critică literară al Salonului Internaţional de Carte Românească Iași (2009)
Premiul de Excelentă pentru întreaga activitate al Primăriei Municipiului Iași (2008), Premiul pentru critică și istorie literară al Uniunii Scriitorilor – Filiala Iași (2006), Premiul Copyro pentru critică literară (2004), Premiul pentru promovarea dramaturgiei românești contemporane (2004), Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”, Premiul revistei Ateneu pentru critică literară (2002), Premiul Uniunii Scriitorilor pentru critică literară (2002)
Premiul revistei Cronica pentru critică literară (1982).