Prima pagină » Actualitate » Un important scriitor din generația ’80 a murit. Anunțul făcut de Uniunea Scriitorilor
Un important scriitor din generația '80 a murit. Anunțul făcut de Uniunea Scriitorilor

Un important scriitor din generația ’80 a murit. Anunțul făcut de Uniunea Scriitorilor

05 aug. 2023, 17:00,
în Actualitate

George Cuşnarencu, unul dintre importanţii prozatori ai Generaţiei ’80, Desant, a murit la vârsta de 72 de ani, a anunţat Uniunea Scriitorilor din România.
George Cuşnarencu s-a născut în 1951 la Dorohoi, în judeţul Botoşani.

A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, în anul 1977. Ca student, a frecventat cenaclul Junimea (care funcţiona în cadrul Facultăţii de Limba şi Literatura Română sub conducerea profesorului şi criticului Ovid S. Crohmălniceanu) şi a participat la cunoscuta antologie Desant 83 a acestui cenaclu.

A publicat mai multe romane

A debutat în volum cu proză scurtă, Tratat de apărare permanentă, în anul 1983.

A publicat mai multe romane, printre care: „Tangoul memoriei”, „Dodecaedru”, „Ultimul Isus”, „magnificul”, „Călătoria Luceafărului”, „Requiem”, „Trandafirul Tăcerii Depline”, „Săptămâna Patimilor”, „Piaţa Aristotel”, „Colonia Penitenciară Oranj”.

Ca ziarist, a lucrat multă vreme în calitate de redactor-şef al revistei de popularizare ştiinţifică Magazin.

George Cuşnarencu a primit Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1984, şi Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, în anul 1993.

A murit un mare comentator sportiv

De asemenea, este doliu și în lumea comentatorilor sportivi. Ion Ghiță, un nume uriaș în lumea comentatorilor radio, care a fost coleg cu nume me mari precum Sebastian Domozină, Ion Ghiţulescu sau Teoharie Coca-Cozma s-a stins din viață.
Potrivit cotidianului Opinia Ion Ghiţă a fost profesor la Şcoala nr. 5 din Buzău şi un celebru comentator sportiv, un apropiat al vechii echipe a Gloriei Buzău, om de radio. Născut pe 22.03.1935 la Cortişte, judeţul Buzău, Ion Ghiţă a absolvit Universitatea Bucureşti, secţia Filologie.

A făcut parte din generaţia de aur a crainicilor sportivi ai României, alături de nume mari precum Domozină, Ghiţulescu, Secoşan, Coca-Cozma etc. Pe când Gloria evolua în prima ligă, între ‘83 şi ‘87, vocea inconfundabilă a lui Ion Ghiţă era ascultată de sute de mii, poate chiar milioane de microbişti din toată ţară în cadrul celebrei emisiuni „Fotbal minut cu minut”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`