Un important monument istoric din Iași riscă să se prăbușească. Podul de Piatră, unul dintre simbolurile Iașului, a fost lăsat în paragină de zeci de ani
Spre finalul anului 2022, municipalitatea ieșeană anunța reparații capitale într-o zonă extrem de circulată din Iași. Podul de Piatră a fost construit la începutul secolului al XIX-lea. Acesta este declarat monument istoric, fiind inclus pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), identificat prin codul de clasificare IS-II-m-B-03952. Amintim faptul că în a doua parte a secolului al XX-lea, la mică distanță de acesta a fost construit un pod de beton mai solid. Astfel, simbolul Iașului a fost lăsat în paragină de zeci de ani.
Un important monument istoric din Iași riscă să se prăbușească
Municipalitatea ieșeană a alocat, din bugetul local pentru anul 2023, suma de 100.000 de lei. Aceasta va fi folosită doar pentru demararea procedurilor privind documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Însă, până la finalizarea acestora, municipalitatea a transmis faptul că în funcție de necesități vor fi demarate lucrări de reparații.
„Noi avem realizată deja o expertiză la Podul de Piatră (monument istoric), iar în bugetul pentru anul acesta sunt alocați 100.000 de lei. Suma va fi cheltuită pentru demararea procedurii privind documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Astfel, până la finalizarea documentației și lansarea procedurilor de reabilitare în ceea ce privește Podul de Piatră, se intervine ori de câte ori sunt necesare lucrări de întreținere și reparații”, a transmis Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.
De precizat este faptul că, deși Podul de Piatră are o valoare inestimabilă, fiind un simbol al Iașului, acesta riscă să se prăbușească în orice moment. Niște soluții concrete de reabilitare și restaurare sunt necesare cât mai urgent cu putință. Amintim faptul că în ultimii 20 de ani au fost multiple discuții și s-au căutat diverse soluții de rezolvare a situației, însă, în ceea ce privește acțiunile concrete și notabile, acestea încă se lasă așteptate.
Zona Podul de Piatră devine din ce în ce mai plină de mizerie
În zona Podul de Piatră din Iași, pe ambele părți ale albiei râului Bahlui stau neclintite mulțimi de deșeuri aruncate la voia întâmplării. Nu departe de importantul monument istoric, ambalajele de plastic, dozele de băuturi, dar și alte gunoaie fac parte, de ceva vreme, din imaginea de prezentare a zonei.
Astfel, la doi pași de centrul orașului, oamenii înoată în mocirlă și gunoaie. Chiar dacă localnicii, companiile, dar și autoritățile publice, precum și primăriile, pot fi amendate pentru încălcarea regulilor atunci când vine vorba despre deșeuri, aceste lucruri nu îi împiedică pe ieșenii mai puțin civilizați să arunce gunoiul la voia întâmplării. Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare.
Pe lângă noroiul prin care trebuie să treacă persoanele ce tranzitează zona, acestea sunt nevoite să suporte atât mirosul neplăcut, cât și imaginea dezgustătoare la care sunt supuși zilnic. La doi pași de centrul orașului, oamenii înoată în mocirlă și gunoaie. Ieșenii care trec zilnic pe lângă albia râului Bahlui în zona Podul de Piatră sunt dezgustați de mizeria și noroiul din zonă.
Podul de Piatră, declarat un important monument istoric din Iași, riscă să se prăbușească, dacă autoritățile locale nu vor urgenta demararea lucrărilor de reabilitare a acestuia.
100.000 de lei doar expertiza. cu 100.000 de lei faceai in pl mea podul ala!
Orice moment trebuie exploatat pt furaciuni! Se arunca bani publici pe orice rahaturi!