Biserica „Sf. Spiridon” din municipiul Iași ar urma să fie refăcută complet cu sprijinul autorităților locale. Ansamblul bisericesc monument istoric din zona centrală a orașului va intra într-un proiect de parteneriat cu Primăria Iași, pentru reabilitarea prin fonduri europene
Un ansamblu bisericesc din municipiul Iași ar urma să fie refăcut cu fonduri europene. După Ansamblul Mănăstirii Frumosa, Ansamblul Mănăstirii Golia sau Catedrala Mitropolitană din Iași, un alt lăcaș de cult important din oraș va fi refăcut în perioada următoare. Ansamblul „Sf. Spridon”, amplasat în incinta spitalului cu același nume din centrul orașului, ar urma să intre într-un proiect cu finanțare europeană. Pentru a fi posibil acest lucru, Parohia „Sf. Spiridon” se va asocia cu Primăria Iași. Astfel, Consiliul Local al municipiului Iași va aviza proiectul în ședința ordinară de la sfârșitul acestei săptămâni. Reabilitarea turnului clopotniță a fost începută în urmă cu câțiva ani, însă proiectul a fost sistat.
Biserica „Sf. Spiridon” va fi refăcută integral cu fonduri europene
În Ansamblul bisericesc intră lăcașul de cult (datând din perioada 1747-1752, reconstruită 1802-1805) și turnul clopotniță cu cele două cișmele (1786). În proiectul de hotărâre ce va fi discutat de plenul Consiliului Local se arată și care sunt motivele pentru care cele două entități se vor asocia.
„Parohia «Sf. Spiridon» a solicitat prin adresa nr.9/18.03.2021 sprijin pentru protejarea, reabilitarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric. Având în vedere starea de degradare a ansamblului monument istoric, precum și intenția Parohiei «Sfântul Spiridon» de a depune o cerere de finanțare prin fonduri europene nerambursabile, se impune încheierea acordului de asociere”, se arată în proiectul de hotărâre emis de Primăria Iași.
Lucrări de reabilitare la monumentul istoric din secolul al XVIII-lea
În proiectul de hotărâre ce va fi discutat de Consiliul Local se arată și cum s-a ajuns la reabilitarea lăcașului de cult din incinta Spitalului „Sf. Spiridon”. „Biserica a fost construită între 1747-1752 și prezintă o compoziție asemănătoare cu Mănăstirea Frumoasa, prezentând influențe din stil neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul «Sf. Spiridon», primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Din cauza cutremurului produs la 14 octombrie 1802, au apărut fisuri pronunțate la biserica ctitorită de Ștefan Bosie, iar după 2 ani s-a agravat starea fizică a bisericii (…). În anul 1912 a devenit prima biserică electrificată din Iași, iar ultimele intervenții au avut loc în 1967-1968, când a fost înlocuită învelitoarea din tablă de pe biserică și de pe turnul clopotniță”, se arată în proiectul de hotărâre.
Solicitare de la Parohia Bisericii „Sf. Spiridon” din Iași
Problemele au continuat la lăcașul de cult și în cursul anului trecut. Pentru a finaliza lucrările la turnul clopotniță, ar mai fi nevoie de circa 1,3 milioane de lei. Însă lipsa banilor a făcut ca proiectul să bată pasul pe loc.
„Importanța istorică a bisericii «Sf. Spiridon» este de excepție având în vedere că în jurul acesteia s-a închegat cel mai mare spital din Moldova. Turnul dintre cele două cișmele a fost construit la 1786 și reprezintă construcția cea mai veche din tot ansamblul spitalului. Cișmelele reprezintă prima aducțiune de apă din Copou”, se arată în adresa trimisă de preotul Marian Timofte, parohul Bisericii „Sf. Spiridon” din Iași.