Prima pagină » Cancan ultimă oră » Un imens oraș pierdut a fost descoperit întâmplător! Cercetătorii au găsit piramide, terenuri de sport și șosele de legătură
Un imens oraș pierdut a fost descoperit întâmplător! Cercetătorii au găsit piramide, terenuri de sport și șosele de legătură

Un imens oraș pierdut a fost descoperit întâmplător! Cercetătorii au găsit piramide, terenuri de sport și șosele de legătură

29 oct. 2024, 23:45,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

Un uriaș oraș mayaș a fost descoperit la secole după ce a dispărut înghițit de jungla din Mexic, relatează BBC. Arheologii au găsit piramide, terenuri de sport, șosele de legătură între districte și amfiteatre în sud-estul statului Campeche.

Ei au găsit complexul ascuns pe care l-au numit Valeriana folosind Lidar, un tip de studiu cu laser care cartografiază structurile îngropate sub vegetație. Cercetătorii cred că este al doilea ca densitate după Calakmul, considerat a fi cel mai mare sit mayaș din America Latină antică.

Mai multe situri descoperite

Echipa a descoperit trei situri în total, care sunt de mărimea capitalei scoțiene Edinburgh, „din întâmplare”, atunci când un arheolog a răsfoit date pe internet.

„Eram pe pagina 16 a căutării Google și am găsit un studiu cu laser realizat de o organizație mexicană pentru monitorizarea mediului”, explică Luke Auld-Thomas, doctorand la Universitatea Tulane din SUA.

Era vorba de un studiu Lidar, o tehnică de teledetecție care lansează mii de impulsuri laser dintr-un avion și cartografiază obiectele de dedesubt folosind timpul necesar semnalului pentru a se întoarce.

Dar când Auld-Thomas a procesat datele cu ajutorul metodelor folosite de arheologi, a văzut ceea ce alții nu au văzut. Un oraș antic uriaș care ar fi putut găzdui 30.000-50.000 de oameni la apogeul său între anii 750 și 850 d.Hr. Potrivit cercetătorilor, această cifră este mai mare decât numărul de persoane care trăiesc astăzi în regiune.

Orașul „Valeriana”

Auld-Thomas și colegii săi au denumit orașul Valeriana după o lagună din apropiere. Descoperirea contribuie la schimbarea ideii din gândirea occidentală conform căreia Tropicele au fost locul unde „civilizațiile au murit”, spune profesorul Marcello Canuto, coautor al cercetării.

„Această parte a lumii a găzduit culturi bogate și complexe. Nu putem fi siguri ce a dus la dispariția și eventuala abandonare a orașului, dar arheologii spun că schimbările climatice au fost un factor major”, adaugă el.

Valeriana are „semnele distinctive ale unei capitale” și era a doua ca densitate a clădirilor după spectaculosul sit Calakmul, aflat la aproximativ 100 km distanță.

La doar 15 minute de mers pe jos

Arheologii spun că este „ascuns la vedere”, deoarece se află la doar 15 minute de mers pe jos de un drum principal de lângă Xpujil, unde locuiesc în prezent majoritatea populației mayașe. Nu există imagini cunoscute ale orașului pierdut, deoarece nimeni nu a fost vreodată acolo, spun cercetătorii, deși este posibil ca localnicii să fi bănuit că există ruine sub movilele de pământ.

Orașul, care avea o suprafață de aproximativ 16,6 km pătrați, avea două centre majore cu clădiri mari la aproximativ 2 km distanță, legate între ele prin case dense și drumuri carosabile.

Situl are două piețe cu temple piramidale, unde mayașii se închinau, ascundeau comori precum măștile de jad și își îngropau morții. De asemenea, are o curte unde oamenii ar fi jucat un joc de minge antic.

Posibilitatea unei populații numeroase

Existau, de asemenea, dovezi ale existenței unui rezervor, indicând faptul că oamenii foloseau peisajul pentru a susține o populație numeroasă. În total, Auld-Thomas și profesorul Canuto au cercetat trei situri diferite din junglă. Ei au găsit 6 764 de clădiri de diferite dimensiuni.

Tehnologia Lidar a revoluționat modul în care arheologii cercetează zonele acoperite de vegetație, precum Tropicele, deschizând o lume a civilizațiilor pierdute, explică profesorul Canuto. În primii ani ai carierei sale, studiile se făceau pe jos și cu mâna, folosind instrumente simple pentru a verifica terenul centimetru cu centimetru.

În deceniul în care Lidar a fost utilizat în regiunea Mesoamericană, el spune că a fost cartografiată o suprafață de aproximativ 10 ori mai mare decât cea pe care arheologii au reușit să o cartografieze în aproximativ un secol de muncă.

Existența mai multor situri

Auld Thomas spune că munca sa sugerează că există multe situri despre care arheologii habar nu au. Au fost descoperite atât de multe încât cercetătorii nu pot spera să le excaveze pe toate.

„Trebuie să merg la Valeriana la un moment dat. Este atât de aproape de drum, cum ai putea să nu o faci? Dar nu pot spune că vom face un proiect acolo”, spune Auld-Thomas.

„Unul dintre dezavantajele descoperirii multor orașe mayașe noi în era Lidar este că sunt mai multe decât am putea spera vreodată să studiem”, adaugă el.

Cercetarea este publicată în revista academică Antiquity.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 octombrie 2024
31 octombrie 2024